Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След няколко години същото ще осъзнае и Гърция, но когато го осъзнае вече ще ловят мухи с уста (щото е по-лесно от да се работи).Ако мързеливите, вечно оплакващи се и невежите си заминат от България, след една такава кардинална промяна в манталитета много сносни българи ще се върнат, много чужденци ще инвестират в новия по-малък и по-работлив народ, а некадърниците, които вечно знаят да се оплакват и да обвиняват друг за нищетата си ще тънат като гърците в самочувствие, мизерия и спомени!
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе то има много фирми като Булсатком на които собственика нещо като Пламен Генчев или Пентчо Трендафилов от Враца или Каспичан, ама кой стои зад тях?
36
5
 
18
 
! Отговори
Пенсии и заплати преди 6 години
Брутният Вътрешен Продукт на Република Македония е по-нисък от този на България.За сметка на това минималната заплата и пенсия в Македония е по-висока от тези в България, която е член на ЕС.В България има геноцид спрямо българския народ от управляващата мафия ГЕРБ.
35
9
 
32
 
! Отговори
Тъпа пропаганда преди 6 години
Този сателит не променя фактите за живота в България,а фактите за България са:-България е една от най-бързо намаляващите по население държави в света-България се управлява повече от 10 години от един човек с ниска квалификация и без образование-Броят на неграмотните в България расте-Пенсионерите и работещите в България имат най-ниски доходи в Европа-Престъпността, трафика на наркотици и бежанци се подкрепя от управляващите в момента-В България няма здравеопазване
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези няколко стотин милиона които Булсат са взели в заем да купят сателите от западни частни банки кой ще ги връща с лихвите.
33
6
 
7
 
! Отговори
усташа преди 6 години
А хърватите дали знаят че завиждат на българите за гордостта им - някъф частен сателит по който да върви предимно планетаПайнер и Азис, и малко хоум порно понеже такова им е нивото на българите интернет им дай сателит им дай те за порнофилми го ползват и чалга канал
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А парите на частната българска компания къде се реализират и облагат с данъци? В България. "Булсатком не е българска, печалбите се изнасят в чужбина и данъци в България не плащат. Плащат само мизерни заплати на ***. Дори американския сателит е купен с пари от заеми.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо лично, но сателитът е произведен от фирмата SSL(SpaceSystems Loral) в Пало Алто на базата на платформата SSL 1300,разработвана от 80-те год. Експлотационният живот е 15 и повече год. Но всъщност първият български спътник е Интеркосмос22,направен в България и изтрелян 1981 за 1300 -та годишнина. Работи над 28г в полярна орбита.
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Турските *** пак налазиха форума да храчат."Руски ***.Това са им опорните точки, да плюят всичко "срсоидно, еврогйско".
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата нищо няма да събира, това е сателит на частна, а не държавна компания
28
1
 
20
 
! Отговори
ЗАЩО ЛЪЖАТ преди 6 години
Защо Медиите ни Лъжат като Ром Антика . Първия БГ сателит е излязал в Орбита на 7 Август 1981 година ТОЧКА
27
1
 
8
 
! Отговори
серсем преди 6 години
Гордостта от нещо постигнато е нещо съвсем различно от стандарта на живот.Успех на бг компания , спортист или в каквато и да е сфера е мъничка стъпка към общият ни просперитет.Проява на нисък интелект е да очакваш чужд успех да реши личните ти провали.Лесно е друг да ти виновен.Дерзайте,мислете,борете се .Никой с нищо не Ви е длъжен на тоя свят.
26
2
 
14
 
! Отговори
да ви кажа преди 6 години
Ромската махала е пълна със сателитни чинии дали заради тях изстреляха туй нещу да гледат по хубаво Азис
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До усташаМи нема го другаре Тоше да лиже кремълски задове, а те да му наливат милиони.
24
15
 
11
 
! Отговори
усташа преди 6 години
Космонафти имахте кога беше комунизъм и СССР ви наливаше пари ето ви сега демократи вече 27 години мрънкате едва довършихте едно метро в столицата направено наполовина от комунистите и залепихте още няколко километра асвалт на бай тошовата автомагистрала тракия да я докарате до морето и скоро пак ше я кърпите както върви и нацапахте панелните блокове тук там със стириопор и мазилка ...ако мислите че интернета който имате е голяма гордост ...ами китайците поевтиниха техниката просто
23
5
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 16Що двама.Трима саГеорги Иванов-летец- космонавтАл Александров-летец-космонавтР.Радев-летец.Космонавт.
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватите знаят ли, че България е най-долнопрбанта държава в Европа?
21
8
 
6
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 6 години
Само така българи юнаци! Нали заради вас, за да се гордеете измислих компутара!!! Нали заради вас след кучето Лайка и жимпанзето Хам руснаците повозиха двама с ракетата, за да имаме и ние космонавти.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тревата в съседския двор е по-зелена.
19
5
 
9
 
! Отговори
DJAC преди 6 години
Просташка статия