Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До pontiВсички са на светлинни години пред нас.Румъния, Сърбия, за Турцция да не говорим.По-долни сме и от най-долните.Който не вярва, да иде и да види.
17
4
 
10
 
! Отговори
мбухахах преди 6 години
Космически сили са:Русия,САЩ,Индия,Китай,Франция,Япония,Бразилия но не и ние,а селфи с Бойко няма ли?
16
4
 
3
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
Между другото ние повече се обичаме с католически държави, въпреки,че сме православни християни.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hе им искаме мнението на хърватите нито добро нито лошо, не е тяхна работа да ни обсъждат, стига сте насаждали омраза между народите. Жалки сте.
14
7
 
20
 
! Отговори
ponti преди 6 години
...по същата логика, успехите на Григор Димитров по никакъв начин не прави живота на нацията по-добър и по-никакъв начин не ни прави по-велики. Същите скъсани бедняци сме, като през 94-та, когато станахме 4-ти в света по футбол и излизахме по улиците и блъскахме капаците в тенджерите. Не сме мръднали на милиметър..
13
0
 
1
 
! Отговори
айшето преди 6 години
Ааасско свали от паницата сутиена на айшету да фана планетата чи дават на азис новуту парче и стига сте простирвали дрехиту на сателитната чиния
12
13
 
25
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Статията е супер-пропагандична! Хърватска е светлинни години пред нас във всяко отношение. Който е бил там не може да си изкриви душата и да твърди противното. Освен това вече има интернет, където може с два клика да сравниш основни показатели на двете държави. Това, че българска частна компания е изстреляла сателит, не ни прави (ама по никакъв начин) по-велики от Хърватска.
11
3
 
0
 
! Отговори
ром преди 6 години
Ромските махали са много яки сателитните си чинии на керпичени колиби :) евалла за иновативността само и нашата работа да не стане като *** гордост - сателитната чиния :)))
10
4
 
2
 
! Отговори
фен преди 6 години
Мноо ме кефят *** махали :) , ти словенциавкерпичени коптори ама със сателитна чиния на покрива; яшааа булгариасат ;) завиждайте усташиии :)))
9
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тея пъкПрез цялата си история са все втора цигулка...Добре че платиха на Viasat да им напишат сценарий за история.....и те вицове си говорят
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак вицове за България не аа разказвали, като цяло те не харесват сърбите и от там изпитват симпатии към България, щото и ние не харесваме сърбите
7
1
 
12
 
! Отговори
JERICHO преди 6 години
Грешката на хърватите е, че воюваха срещу нас в подкрепа на сърбите, и сега хърватите осъзнават тази грешка и съжаляват.
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да обясни на хърватите, че България е космическа сила още от 1978-***..
5
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен че го е платила може би българска фирма какво друго общо има България към извеждането на сателита на орбита че да е космическа сила не ми стана ясно
4
4
 
33
 
! Отговори
250Е преди 6 години
оооо все още съм на 500лв нето заплата, да не ми завиждат много много
3
12
 
40
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
"България стана космическа сила" хахахаха хахаха дръжте ме да не падна.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България космическа сила хърватите завиждат ами добре.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просълзих се :/