В Силициевата долина: Сделките се сключват в стриптийз клубове

Жените в този свят на практика са нежелани
13 юли 2017 22:05, Елка Василева
67
В Силициевата долина: Сделките се сключват в стриптийз клубове
Снимка: архив, Reuters

Иновативните фирми в Силициевата долина не са място за жени. В това поне са убедени много от мъжете, основали успешни фирми. Един от тях дори признава: „Не харесвам начина на мислене у жените”.

Млади, динамични, прагматично ориентирани, с професионални познания в програмирането и преди всичко едно: от мъжки пол. В Силициевата долина именно така си представят бъдещия наследник на Марк Зукърбърг и Стив Джобс, пише Дойче веле.

Жените в този свят на практика са нежелани. „Не харесвам начина на мислене у жените”, заявил един тамошен инвеститор, когото Катрин Такър му представила идеята си за нова интернет апликация, предназначена за родители.

Един от основателите на мобилното приложение за  запознанства в интернет „Тиндър” казва следното: "Жена в управителния съвет ще ни направи за посмешище".

Въпросният основател на всичкото отгоре визира бившата си приятелка Уитни Уолф, която също е била в екипа на създателите на приложението. Уолф напуска фирмата и я обвинява пред съда в сексизъм. По-късно основава портала "Women first", който е най-успешният сайт за запознанства редом с „Тиндър”.

"Третираха ме като слугиня, която прави кафета и стои като пазач пред вратата, когато се провеждат заседания", разказва Лакшми Балахандра. В продължение на дълги години тя е била единствената жена в една от големите инвеститорски фирми.

Балахандра споделя, че понасяла всички унижения, защото искала да я приемат в кръга на колегите и да я уважават. Съгласявала се дори да придружава мъжете на игрището за голф или в клубове за стриптийз, защото „именно това е мястото, на което се сключват сделките, и ако не си там, пропускаш шансове".

Не е единичен случай

Според актуална анкета на Станфордския университет 60 на сто от жените в Силициевата долина са били жертва на сексуален тормоз от страна на колеги. Унизителни коментари са били подхвърляни към 90 на сто от жените. Приблизително една втора от засегнатите обаче не са повдигали обвинение - от страх, че ще провалят кариерата си.

Наказанията за онези, които издевателстват над жени, по принцип са рядкост. Основателите на иновативни компании обикновено не оставят властта изцяло в чужди ръце и не могат да бъдат отстранени. Един от малкото подобни случаи е свързан с американската компанията за превоз на пътници Uber, чийто основател е бил принуден да подаде оставка вследствие на огромния натиск, упражнен над него.

Това се случва обаче едва след като сътрудничка на фирмата публично описва в блога си какво е преживяла. Преди това кампанията просто игнорирала оплакванията й.

"Станалото в Uber не е единичен случай", казва Балахандра. Проблемът със сексуалния тормоз, според нея, произтича от това, че във въпросните фирми работят твърде малко жени.

Според актуални данни на "Крънчбейз" едва 9% от основателите на иновативни компании в Силициевата долина са жени. Шефските кресла се заемат главно от мъже. Според проф. Сахил Раина от университета Албърта това се дължи отчасти на факта, че твърде малко жени завършват технически специалности. Освен това за разлика от мъжете  жените не са така склонни да поемат риск. "Моите изследвания сочат, че като цяло жените създават по-малко фирми, защото им е предварително ясно колко трудно могат да се намерят инвеститори", казва той.

През миналата година са инвестирани 94 милиарда долара в иновативни фирми, основани от мъже. Проекти, в които е участвала поне една жена, са набрали едва 10 милиарда инвестиции. От собствения си опит в инвеститорска фирма Лакшми Балахандра знае, че обяснението за това е много просто: мъжете инвестират предимно в проекти на себеподобни. Делът на жените във фирмите с рисков капитал обаче е едва 6 на сто.

Освен това жените предлагат предимно идеи, насочени към жените като целева група - например търговия с дамски чанти или приложения, описващи подходящи цели за пътувания с деца. В подобен случай онези, от които зависи одобрението на проекта, а това по правило са мъже, си казват: „Това никога не бих го ползвал, нито го разбирам, нито ме интересува, затова – без мене!”, пояснява Балахандра.

По-голям женски дял във фирми, създадени от жени

Когато една жена успее да пробие на пазара с основаната от нея фирма, това е привлича на работа и други жени. Според изследване на инвеститорската платформа "FundersClub" в иновативни фирми, създадени от жени, работят двойно повече жени, отколкото във фирми, основани от мъже. Там делът на жените обикновено се колебае около 48 на сто, докато в Google те са 31%, във Facebook - 33%, а в Uber - 36%.

Надежди за промяна вдъхват някои големи фирми, които инвестират в равнопоставеността на половете. Apple например обяви, че ще уеднакви заплатите, Facebook пък възнамерява да вложи 15 млн. долара за компютърно обучение на жени.

И все пак ще мине още доста време, докато от заседанията на инвеститорски фирми започнат да излизат предимно жени - със сделки за милиони в джоба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата статия е сексистка, лъха на агресивен феминизъм и нищо повече. Кой е казал, че трябва да има равнопоставеност въобще между хората? Това е гигантска глупост, граничеща с абсурдната лудост. Всички сме различни, всички имаме различни качества и недостатъци. От научна гледна точка, еволюцията е създала жената за да ражда и отглежда деца, да се грижи за семейния уют, а не да прави кариера, това е ролята на мъжа. Защо е необходима тази феминистка истерия - природните закони са непроменими!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33 Трябва да си забелязал че има някой от преподавателките във ФМИ са направо с мъжки белези има една с мустаци доц. Велева , и си ходи с мустаци като мъж..
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една Пазарджик , бяхме на курс по ruby като ученици , Влезна във ФМИ какво стана не знам отказа ли се , шута ли и биха , сега рекламира чорапи против разширени вени , пот ТВ. показва красиви крака.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората ги мързи да мислят , мозъка е нужен на човека да оцелее в критични ситуации.. той не може да мисли цял ден.. това е голям разход на енергия и прави всичко възможно да не мисли.. Религията е затова да накара робите да не мислят , да пестят енергия. Затова в добрите университети те изправят пред критична ситуация , времето е разчетено така , че не можеш решиш всички задачи, можеш да решиш 70%.. минават 30-40% от най-добрите..
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В СУ специалност информатика всички готини колежки прекъснаха в 2-3 курс. Останаха само крокодилите.
19
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статия е пълен ***. Жените са нискоинтелигентни, некомпетентни, злобни и страхливи същества. Е, не всички де. Тези, които се занимават с това, което им се отдава по - добре от на другите не са такива. Всичките митове за половата дискриминация идват от амбициозни некадърни жени, които не са получили повишението, което са желали. А не са го получили, защото не са го заслужили и нямат качества за него. Обаче понеже са злобни и заемат позицията на дискриминирани. Това не ги прави компетентни.
18
1
 
18
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Тв Дойче веле и тя е вече в долината на здрача ........
17
2
 
24
 
! Отговори
Flex преди 6 години
Като програмист имам някои наблюдения. Жени качествени програмисти се намират, имаме 2 и се справят страхотно. Ама 2 на 30-тина мъже. Постоянно се търсят хора и няма значение пола, ако дойде читав човек се взема и няма дискриминация. Просто поради неизвестна за мене причина предпочитат да са сервитьорки, отколкото да вземат жестоки заплати като програмистки и не се учат. А те парите не никнат по дърветата, трябва усилия за да се развиеш, с много години. Та млади дами - действайте.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Успял българин Как може да вярвате на такава фантастична схема , заеми и наеми и богатство. чак + има. Такава фантастика няма в реалния живот..
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Успял българин Нали се сещаш , че тази схема не е възможна .. По всички закони макар и фалшиви закони на икономиката и лихвата и т.н.
14
27
 
7
 
! Отговори
Успял българин преди 6 години
Преди 14 години заминах за Америка като чистач. След няколко месеца редовен доход банката ми отпусна кредит и купих две жилища. Едното давах под наем а в другото живеех. Спрях да работя, живеех от наема. Скоро взех нов заем и купих още 4 жилища които пак давах под наем. За 10 години изплатих заемите с наемите, а в момента съм собсвеник на няколко къщи и луксозни апартаменти, не работя, живея от наеми в имение с прислуга, имам няколко спортни коли. Америка е велика страна!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силициевата долина в джоба накрая не ти остава нищо .. И индийците не искат одат там вече..
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Работил ли си с жени в същата специалност, в която си и ти? В момента, в който получат задача, настъпва някакъв хаос в главите им, някаква паника, сякаш са получили задание да изстрелят ракета до Луната. Да не споменавам крайно нелогичните им заключения, когато възникне проблем."---да де, *** шефа олабва напрежението.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 6 години работя в силициевата долина. Годишният ми доход е 275К.=========A колко ти остават в джоба след като си платиш всичките сметки, младеж?
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви трябва никаква Силициева долина - ще си давате парите за наеми.. Не могат да намерят шофьори за градски транспорт защото наемите били по-големи от заплатите на шофьор на автобус.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"това го е казал някой балък който може да си изброй всичките бройки за целия си смотан живот на пръстите на едната си ръка ....."Работил ли си с жени в същата специалност, в която си и ти? В момента, в който получат задача, настъпва някакъв хаос в главите им, някаква паника, сякаш са получили задание да изстрелят ракета до Луната. Да не споменавам крайно нелогичните им заключения, когато възникне проблем.
8
3
 
30
 
! Отговори
Дискриминация в САЩ преди 6 години
Аз не знам как са дискриминирали жените в САЩ след като шеф на Яху беше една типична блондинка, която не може и не знае нищо и се опитваше да въвежда какви ли не глупости там. Накрая я изгониха с чек за няколко стотици милиона долара. Иначе по темата - играчите инвестират в Долината и глупаците ходят да бъхтят там. *** по правило са мигранти от Индия, Китай и източна Европа, които си дават здравето там, а американците ходят по баровете и си гледат кефа.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искате видите що то дискриминация , млад мъж счетоводител , в офис 15-20 бабички и 2-3 по-млади жени .. Главния счетоводител - жена парясница-разведена с 2 щерки..
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не харесвам начина на мислене у жените."Що се отнася до работното място, съм не 100, а 1000% съгласен с това.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените знаят , че не стават за някои работи.. Всички програмистки в България са сайтаджийки и javascript .. Голяма рядкост е жена да програмира С/С++ вградени системи и по инженерни неща.. От сайта на Вистеон България - Инжнерна Академия се вижда само 14-15- мъже и само 1-една жена. Не че някой ги дискриминира , ами жените нямат желание за такава работа.