Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!

Руски печат: Ще стане ли средната заплата от ?592 на ?887?
Обновена: 18 юли 2017 22:11 | 18 юли 2017 22:06, Елка Василева
234
Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!
Снимка: архив, Reuters

Ефективна ли е борбата с бедността в Русия, разсъждава на първа страница руското издание "Ведомости" . Страната харчи всяка година за социални плащания към 3 на сто от БВП - повече от мнозинството страни с икономика в преход. Но всичките разнообразни и скъпоструващи помощи са слабо ефективни срещу немотията, посочва вестникът.

По закон държавата отпуска социални помощи на хора, чийто доход е спаднал под жизнения минимум по независещи от тях причини. Социална подкрепа получават 65 на сто от жителите на Русия, а 84 процента от подпомаганите са малоимотни. Но от всяка рубла целева помощ до бедните стигат само 25 копейки. А делът на целевите помощи в доходите на най-бедните не надхвърля средно 2 процента за различните региони.

Социална подкрепа се предоставя главно не на нуждаещите се, а на хора със заслуги пред държавата: стимулират ги с около четвърт от всичките социални плащания - над 700 милиарда рубли.

Според експерти на изданието разходите за социална подкрепа трябва да бъдат преразпределени, да станат по-целенасочени, но правителството в Москва едва ли ще го направи сега - средствата за привилегии можеше да се намалят, докато пенсиите растяха, но днес реалните доходи на хората в Русия без друго падат.

За жизнения стандарт в страната пише и "Независимая газета". Едно от основните положения в "майските укази" на президента Владимир Путин от 2012 г. - вдигане на заплатите с 50 на сто до 2018 г., е застрашено от провал, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Повечето хора в Русия са убедени, че тези укази засягат възнагражденията в бюджетния сектор - на лекари, учители, научни работници. Това обаче е голяма заблуда, незнайно защо поддържана от администрацията и печата", се казва в статията.

Всъщност обаче в точка 1 на "социалния" указ става дума за заплатите на всички в Русия без изключение. И за да бъде изпълнен точно указът на Владимир Путин, още до края на 2017 г. средната заплата в Русия трябва да нарасне на 60 000 рубли месечно (887 евро, б. р.). Засега обаче според официалната статистика средната заплата в Русия не надхвърля 40 000 рубли (592 евро).

Ниските заплати и осиромашаването на населението в Русия не дават шансове дори за възстановителен растеж, пише вестникът. Междувременно печатът публикува почти всекидневно регионални отчети за изпълнението на "майските укази", но данните за федералните показатели - за средната заплата в страната, са табу, добавя "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрия!
97
3
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Ееее ако искаш мноу деца отивай в Камерун ония имат много ама и немат кво да ядат!Гледам с лодките летят към Европа европеец с лодка към африка не съм видел досега.
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ! Е ми сам като вълк , без глутница .. не се живее.. ще учиш , работиш и си седиш в общака. . И аз не моа се оженя в Германия .. Имам Братовчед в Канада остана стар Ерген ходи на филипините на секс екскурзия.. Имам Братовчед завършил Фракфурт сега е в Уникредит остана стар ерген..
95
4
 
0
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До пущинякДа така си е прав си слагам в листата веднага и Беларус!
94
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Но да се върнем на Русия.Който иска Русия не е в ред.Масова корупция пиянстване.Руснаците ни завиждат че сме в ЕС и дращят на Запад българския оли.офрен мечтае за Раша!Странна работа!
93
5
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Да видим не заслужава ли внимание! МАЗ, Белаз, Атлант, МТЗ, Беларус, Хоризонт и т.н. Всичко това се прави в Беларус. Пък и по население последната е далеч по-сравнима с Австрия!
92
5
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Няма да намериш по-добро другаде така или иначе!Ако те устройва Индия заминавай!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!бил съм навсякъде , Берлин , Ханбург , Нюмбер , Майнхаим , Дрезден.. Германците са кофти хора от ученето ми 1семестър в Германия , не познавам нито един германец, в университета използвачи лоши хора са германците , само един приятел индиец ми помогна , китайките също са много са лоши лъжат като ромки..
90
5
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Да сравняваш Беларус с Германия дори незаслужава внимание!БАСФ , Тисен-Круп, Майерверфт, Люрсен, Мерцедес, БМВ, Порше, Байерн, Рейнметал, Хеклер и Кох и тн.Тва никога няма да умре!Учете немски малко англииски и тва е!
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 99Гледам и днеска в магазините ... с всеки изминал ден растат цените на хранителните продукти, ама всеки ден растат!...абсолютно вярно! наблюдавам го откакато вдигнаха всичко - газ, ток, парно и вода.струва ми се, че едно 50%, а може би и повече увеличение! сирене, което зимата беше по 6-7 лева, сега е 9-10 лв!! и това е увеличение, което с абсолютно нищо не е обосновано и се прави самоволно от веригите. хич не съм убуден, че при самите производители има такъв % увеличение
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ! Малко за спора , имам сертификати C1 и С2 и за немски и английски ... В Германия за магистър искат и сертификат по английски .. И диплома над 4,5 имам бакалавър .. ще поработя още 1г. в България па тогава ще бегам за Германия искам да ида с толкова пари , че 1година само да уча , па после ще работя и уча. Младежки работи купих кола правих се газар , пари нямам още , до другата ще натрупам 7-8хил. евро..
87
6
 
3
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Не го слушай този Факт,Беларус е истината- страна без природни ресурси, без излаз на море, без планини, без хубав климат и пак се държи доста добре! На теория би трябвало да е нещо като Монголия, да, ама не! Произвеждат продукция хората, не си играят! Пък и за разлика от Русия, в Беларус няма олигарси, които да пият кръвчицата на държавата!
86
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Батееее щи кажа ако имаш възможност учи немски и Австрия или Германия!Тия са лидери да знаеш две световни губят и пак мачкат а нито имат територии големи нито ресурси нито колонии.Тва е човек реалността.Всички други оцеляват с далаверки.
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един щерка му се ожени за французин , уж да учи публична адмистрация за калинка , ама не завърши.. сега е магизинерка във франция.. Зетя е дъртак направи 2-деца без брак. семейни начала , сега болен на умиралка.. наследство няма гол като пушка.. живеят под наем.
84
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам и днеска в магазините ... с всеки изминал ден растат цените на хранителните продукти, ама всеки ден растат! А заплатите - не. Няма живот в България и няма да има. Ще се мре. По нормалните и развити страни - храната е евтина и качествена, заплатите високи, мисленето на хората е по-различно от нашето - не мислят за насъщния как да изкарат, знаят как да си живеят живота и умират на преклонна възраст, достойно, а ние?
83
5
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До Факт,Сега какво, някаква си рускиня, дето взела френско гражданство, трябва да ни служи за някакъв пример ли или какво? То и аз вчера гледах в "тубата" клипчета за рускини, оженили се за турци, дето след това съжаляват здраво! Ама то жена и трезво мислене, жена и логика са малко несъвместими понятия! Харесали онези хубавия топъл климат и айде хоп и готово! Само че живота не опира само до топлия климат!
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова е зле , че тези 150-300места за обучение в Руски университети всяка година остават незаети.. Как ще ида да уча в Русия - информатика , инженерство .. ЦРУ ще ме изкарат руски хакер и България с удоволствие ще ме предаде на САЩ да лежа 150години затвор.
81
2
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименКогато губиш незнаеш кво печелиш след първата и втората световни Англия и Франция си връщат колониите за тва и сега тия от бившите колонии ги реколонизират!
80
7
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Бате ква Русия.Ей го на днеска една рускиня работеща в лабораторията където съм и аз черпеше че взела френско гражданство!Кво да говорим повече а бай *** сака в Русия.Ми заминавайте!
79
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се е хванал с германците , все е загубил войната.