Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?

Отговорът търси германският жирналист Робин Александър
23 юли 2017 13:28, Александър Попов
179
Защо Германия отвори границите си през 2015 г. за бежанците?
Снимка: Reuters

Защо Германия отвори границите си през 2015, а германците посрещнаха бежанците с отворени обятия? Къде сбъркаха политиците и журналистите? И как се промениха настроенията в страната? На тези трудни въпроси търси отговор германският журналист Робин Александър в новата си книга „Die Getriebenen" ("Тласканите").

За впечатленията си от книгата, която вече месеци оглавява листата на бестселърите, разказва нашата китайска колежка Жан Данхонг, която от 20 години живее в Германия, пише Дойче Веле.

През септември 2015-та гледах по телевизията как хората ръкопляскаха на бежанците, пристигащи на Мюнхенската гара. Някои дори пееха националния химн. "Германският народ се надигна" - това послание чух тогава. И още: "Никога повече няма да бъдем нация от нацисти".

Германското "пиянство" от есента на 2015

Помагаш на бежанците, за да излезеш на чисто със собственото си минало - това беше първата ми мисъл. Същото пише и Робин Александър в книгата си за Ангела Меркел и нейната бежанска политика. В разговора, който проведохме, авторът търси и други обяснения за германското "пиянство" от есента на 2015.

"По различни причини думата "бежанец" в Германия има много положителна конотация", казва журналистът. Политическата левица например, посочва Александър, прави директен паралел с антифашистката борба.

"Идентификацията им с мигрантите е силна. Та нали и много популярният канцлер Вили Бранд също беше мигрант", припомня журналистът. Политическата десница пък веднага прави връзка с милионите германци, прокудени от родните им места след Втората световна война, които също бяха бежанци. Думата "бежанец" предизвиква положителни асоциации и у религиозните християни - та нали Светото семейство също се е отправило в бягство, след като цар Ирод нарежда да се избият всички младенци.

Към всичко това през лятото на 2015 г. се прибави и реакцията в Западна Германия срещу вълната дяснорадикални насилия, надигнала се в източните провинции. Тогава западногерманците дори сякаш изпитаха някаква носталгия по времената, когато си живееха отделно. Робин Александър го обяснява така: "Като западногерманец аз не мога да кажа: Източните германци са тъпаци. Това ще бъде нещо като вътрешен расизъм. Мога обаче да кажа: Не искам да приличам на тези източногермански нацисти. И тогава ще изглеждам възвишен".

Това напомня за теорията на Томас Ман за "двете души" на германеца. Случаят с Германия е много сложен и объркващ, защото там по своеобразен начин са преплетени Добро и Зло, Красиво и Грозно, смята писателят. Лично за мен раждането на световния шампион по човечност беше мигът, когато започнах да се отчуждавам от германците, които междувременно бях обикнала. Нима наистина съществуват само двете крайности: да палиш приюти за бежанци и в самозабрава да помагаш на бежанците? И помежду им няма нищо?

На вълната на емоциите

Партиите в Бундестага единодушно подкрепиха Доброто. "В продължение на няколко седмици в Германия сякаш вече нямаше различни партии, а само приятели на бежанците", пише Александър в книгата си.

"Меркел отваря границите, а левицата и Зелените искат дори още повече. Това е идиотщина. Опозицията трябваше да постави критични въпроси", посочва авторът. Според него в Бундестага е трябвало да се проведе поименно гласуване. "И онези, които щяха да гласуват с "да", после щяха да бъдат принудени да обясняват вота си в своите избирателни райони". Е, поне либералите и "Алтернатива за Германия" заявиха, че ако наесен влязат в парламента, ще настояват да се сформира извънредна парламентарна комисия по въпроса.

Повечето журналисти също се заразиха от надигналото се гостоприемство. Всеки, който през първите месеци си позволяваше да критикува отворените граници, се сблъскваше с обвинения в ксенофобия и десен екстремизъм. "Това беше грешка, защото главното качество на един журналист е скептицизмът. Журналистите трябваше да се освободят от емоциите", казва Робин Александър.

Ураджийската журналистика подхранваше еуфорията у населението, тази еуфория се изливаше в резултатите от допитванията, а канцлерката управляваше, съобразявайки се именно с тези резултати.

"Навремето политиците още четяха вестници. Герхард Шрьодер казваше, че оттам черпел политическата си интуиция. А Ангела Меркел просто анализира допитванията", казва журналистът.

После обаче дойде Новогодишната нощ в Кьолн и настроенията се обърнаха. Затворен беше така нареченият "Балкански маршрут" и притокът на бежанци почти секна. Така станахме свидетели на един семантичен шедьовър, създаден от канцлерката: тогава не допуснахме грешка, но ситуацията от 2015 не бива да се повтаря...

"Да не е полудяла?"

Робин Александър има критично отношение към тази бежанска политика. И не го крие нито в книгата си, нито в разговора ни. В същото време не желае книгата му да се смята за някаква саморазправа с Ангела Меркел. Като журналист той вече от осем години е специалист по темата "Меркел” и разказва, че доскоро хората го питали главно как се държи канцлерката в неофициална ситуация. „С бежанската криза обаче този въпрос се видоизмени. Сега вече питат: "Какво става с нея?". А някои дори задават директния въпрос: "Да не е полудяла?". Тъкмо на тези въпроси исках да дам отговор".

Само за два месеца книгата му претърпя седем издания и вече от седмици оглавява листата на бестселърите. Според автора, това означава, че за германците дискусията не е приключила: "Те искат да знаят какво точно се случи".

Как стана така, че германската граница беше отворена? Защо после в продължение на седмици никой не я затваряше, макар че в Берлин това решение отдавна беше взето и на място дори бяха изпратени необходимите полицейски ресурси? Как така едно временно изключение от правилото се превърна в извънредно положение? Отговорите на всички тези въпроси могат да се открият в книгата на Робин Александър - един истински политически трилър, който се чете на един дъх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
11
 
! Отговори
Симеон преди 6 години
Защо не ми допускате коментара и ме будалкате с грешен код. Пишете какъв е проблема и никога повече няма да ви безпокоя.
82
0
 
9
 
! Отговори
Симеон преди 6 години
Защо не ми допускате коментара и ме будалкате с грешен код. Пишете какъв е проблема и никога повече няма да ви безпокоя.
81
0
 
27
 
! Отговори
member berry преди 6 години
помните ли как ни връщаха ***, които се водеха европейски граждани?не двоен а троен стандард...
80
1
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Германия отвори границите си защото не е ясно кой я управлява - не са германците със сигурност. Германия се държи като васална на Америка. А избирателната и система е направена така че няма значение кой как гласува. Там от два мандата Герб и БСП са в коалиция и си управляват а опозиция е населението.
79
11
 
7
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
.....А иначе пещерен национализъм и расизъм има и в Германия,но те са малцинството......ЧОВЕЦИТЕ са много повече.....
78
24
 
5
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
Просто защото немеца е все още ЧОВЕК,а между ЧОВЕЦИТЕ е нормално да помогнеш на едно живо същество,когато то е в нужда!Бях свидетел как хората отиваха по границите с колите си и посрещаха бежанците с храна,вода и топли дрехи.Много от тях приютяваха семейства с малки деца в домовете си седмици наред и то напълно безкористно.Когато си свидетел на подобна човещина ти автоматично ставаш по добър и по човечен.Разбираш и защо половината свят иска да живее в страни като Германия,а не в БГ,Дубай и т.н.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европеец с идеиявно са го снимали по време на молитва.
76
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е проста, на немските промишленици им трябва работна ръка. Мислеха си че тея бежанци ще са работливи и обучени като турците или сърбите при предишни вълни на емиграция. Ама не би. Повечето от тея не са завършили първи клас и никога не са работили. Те не идват в Германия да работят а да цоцат. Усетиха се вече германците , по-добра късно отколкото никога .А сега искат да ги пробитата на другите държави.
75
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Няма да стане така. Немците никога няма повече да се надигнат защото са дълбоко комплексирани и цял живот им набиват в главата колко са лоши и какви ужасии са свършили. Германия за добро или за зло ще става все по-СМЕСЕНА и МЮСЮЛМАНСКА. Ако на бг мигрантите не им харесва да се връщат в бг да копат зеленчуци. Ще печелят по-малко, но ще са по родните си места, където ще преоткрият себе си и истинското си АЗ. Току-виж с по-малко пари и повече духовност са станали и по-добри хора.
74
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците не са с всичкия си. Не бил виновен тоя дето пуснал евреите да наводнят Германия ами бил виновен Хитлер че ги избил. Сега историята се повтаря с мюслимите. На някой бъдещ немски лидер май пак ще му се наложи да бъде злодей. След добрата бабка.
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Щатите няма официален език
72
12
 
5
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
82 Какъв национализъм в глобален свят . Утре ще започнеш да живееш в София а да работиш в Мюнхен. Това с незлизането от махалата, селото, града или държавата умря . Днес за 24 часа може да обиколиш света със самолет а само за частица от секундата си на другия край на света с помощта на мишката
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европеец с идеи"... Този човек никога няма да предаде Европа или ценностите й! ..."---Няма да ги предаде, ТОЙ ЩЕ ГИ УНИЩОЖИ!Много скоро ТИ ще си в позата на снимката, а "този човек" ще ти е застанал от-зад!!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на носо им излиза
69
4
 
7
 
! Отговори
Славчев преди 6 години
Ако си платен провокатор е разбираема позицията ти,но е непростимо да демонстрираш ниска интелигентност. Бъркаш религиозна принадлежност с граждански статут.Великите идеи трябва да се формулират,а за реализацията им трябват велики личности.Европа без народи не знам дали ще остане,но нивото на цивилизованост мисля,че значително ще се понижи.А национализъм въобще допуска ли се? Мултикултурен свят означава хаос,а обединения хаос води към още по голям хаос и решението е диктат, ако не помогне-война.
68
2
 
3
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
местя колата в лево
67
13
 
5
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Не можете да ги разберете германците . Те откакто се помнят винаги са били свободни . Те създават и Щатите навремето противно на общото схващане че са англичаните и немският език губи само с един глас от английския и не става официален език на Щатите
66
1
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
След като Меркел я сменят с някой...германски Тръмп,нещата корено ще се променят.Бежанците ще са...петимни да избягат от Германия,за да не попаднат в...трудови лагери;горките,да не са дошли да се...трудят.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия приема бежанци, защото САЩ са наредили да се прави така. Задачата на немското правителство е да намери подходящ начи да го представи приемливо пред наивния електорат по начин посочен о "господарите". Това е истината! Манипулация на общественото мнение на запад и разчистване на територия на изток. Така е било и в 90-те с източноевропейските Азилбевербер.
64
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Защото баба Яга искаше повече благодарни избиратели, които да я циментират във власта за още поне 50 години.