Русия пусна виден опозиционер. Идват ли протести?

На преден план са битовите трудности на хората
Обновена: 10 авг 2017 04:23 | 9 авг 2017 22:50, Мария Захариева
46
Русия пусна виден опозиционер. Идват ли протести?
Снимка: архив, Reuters

Руският печат коментира политическото бъдеще на опозиционера Сергей Удалцов, освободен вчера след изтичане на 4,5-годишна присъда за организиране на големите протести срещу президента Владимир Путин в Москва през 2012 г. Наблюдателите са сигурни, че щом се възстанови, лидерът на лявата "улица" ще поднови активната си политическа дейност, пише "Газета".

Още по темата

Удалцов притежава политическа воля и смелост. Избирателите в Русия ще го оценят, защото интересът към външната политика спада, икономическите трудности растат и протестните нагласи ще се засилват, коментира политологът Абас Галямов.

Най-близкият съмишленик на Удалцов Сергей Сахнин, преследван по същото "дело за Блатния площад", но избяга в Швеция, критикува опозиционното им движение "Ляв фронт" като "твърде радикално" и "откъснато от живота". "Тогава властта доста лесно се справи чрез репресии и пропаганда с нас, но не и с фундаменталните причини за кризата. Затова са неизбежни нови социални и политически трусове", казва той.

Политическият емигрант констатира тотална криза на неолиберализма в цял свят и прогнозира, че тя ще бъде посрещната с "нови извънсистемни отговори", каквито вижда сега в лицето на Доналд Тръмп, Марин Льо Пен и други западни политици. Логично е според него неолибералният режим в Русия да бъде посрещнат с "отговор отдясно" - това е опозиционерът Алексей Навални, "който вече стана един руски Тръмп", и "отговор отляво", какъвто може да стане Сергей Удалцов.

Днешната реалност в Русия е много различна от 2012 г., когато опозиционните лидери се обединиха и изведоха на улиците рекорден брой хора. Сега Навални е единствен водач на протеста. Блатният площад опустя, а основният резерв на опозицията е още твърде млад, отбелязва "Московский комсомолец".

Вестникът цитира анализатора Галямов, според когото е най-разумно за Удалцов да се присъедини към т. нар. системна опозиция - парламентарната компартия на Русия. "Първо, той ще получи подкрепа и възможност за открита политическа дейност, второ - от него ще имат интерес" самите комунисти заради спадащата си популярност, разсъждава експертът.

Колегата му Константин Калачов обаче смята, че Удалцов ще избере "извънсистемната опозиция" - "хора с неговите възгледи са напускали комунистическата партия, а не обратното".

Парламентарните методи за борба не са за Удалцов. След изпитание като затвора той трудно би се уплашил от нови репресии. "Но има ли какво да каже на света? Проблемът на революционерите е, че нямат позитивна програма", добавя Калачов.

Опозиционната Партия на народната свобода (ПАРНАС) на Михаил Касянов планира две големи прояви, на които кани и други демократи - партията "Яблоко" и Партията на прогреса, ръководена от Алексей Навални, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

За 3 септември в Москва е насрочено шествие под наслов "Нашият град", което може да вдигне активността на предстоящите общински избори. А на 26 август в столицата и в провинцията се организират митинги "За свободен интернет", уточнява изданието във връзка с протестните нагласи в Русия по повод засилването на контрола и ограниченията в мрежата.

От началото на август Съветът по човешките права към президента на Русия заедно с националната гвардия разработва поправки в закона за митингите и работната група уверява, че е поет курс към отслабване на репресивния му характер, пише "Комерсант".

Според омбудсмани законът ще бъде уточнен и опростен, а прекомерната му строгост подтиква хората да излизат на улиците. Същевременно горната камара на руския парламент обсъжда дали законът да забрани непълнолетни да ходят по неразрешени митинги, посочва всекидневникът.

През февруари ЕСПЧ се произнесе по жалбите на 23 руски граждани с отхвърлени от властите молби за публични прояви. Според съда са били нарушени правото на свобода на събиранията и на справедлив съдебен процес. Той задължи Русия да изплати на ищците общо над 183 000 евро. Но правозащитниците не очакват решението на ЕСПЧ да донесе промени в руския закон за митингите и неговото прилагане, допълва "Комерсант".

(БТА)


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не е България, Македония или друга нискоразрядна васална държава.
Аз обичам България и се срамувам, че едновременно е част от ЕС! НАТО ...и третия свят по стандарт и дългове. 1988 г. 8 милиарда, 2016 г. Над 40 милиарда! Инфлация на долара ли има? :)
31
0
 
1
 
! Отговори
хохолите капут преди 1 година
До Калеко Алеко

много смешно.....
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неуважаеми жур.ана.л.лизци!Вие ежедневно доказвате,че неслучайно папи Сорос ви плаща-изцяло и ежедневно работите за реализацията на доктрината за управляемия от САЩ хаос по света! За разлика от Русия , където се реализира доктрината за управляема демокрация! САЩ слагат и махат техни ид.иоти в правителствата по света чрез кървави цветни революции, а Русия само задържа и пуска подобни ид.иоти в др.ънго.лниците. Според осоросените ви мозъци кое е по-демократично?През гугъла:На троих - 18 серия - 1 сезон
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, що в статията не се споменава, че е крайно десен националист??? и че това е основната причина за престоя му в "санаториума"?
Ще трябва да внимава какви ги плещи и да си стои кротко щото слидващия път вместо четери години ще стои десет.
Щото докато този беше в пандиза в РФ бе приет закон срещу национализма.
28
0
 
7
 
! Отговори
ivailo1403 преди 1 година
И идват страшни протести в Русия... Удалцов и тримата му фена като нищо ще свалят Путин :)))
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американската кочина пак се разсмърдя

някой псевдо кравари във форума се държат сякаш са на Доналд Кук с руски самолет над него - посрани, но горди
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затворник има шанс да измести господин Путин ахахах

това само в България може да се случи - затворниците да са във властта
25
4
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 година
До Калеко Алеко

Опозиция .... Демокрация ..... това CA имагинерни понятия в нашия звят за баламосване на баламурняци като теб и за озаптяване на такива като мен....
24
12
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Путин е платен агент на китайците, Навални на американците, явно Китай и САЩ спорят за Русия.
23
10
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Опозиция .... Демокрация ..... това май са имагинерни понятия в раССия. На истинския рушняк му трябва водка, сельодка и бащица с твърда ръка, като тази на Ленин, Сталин, Путин и так далее .... !!!
22
1
 
15
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 1 година
ПУТИН Е УМЕН. ПУСКА ТОЗИ "ВИДЕН" ОПОЗИЦИОНЕР И СЕГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ БИТКА ЗА КОКАЛА В ОПОЗИЦИЯТА - НАВАЛНИ СРЕЩУ УДАЛЦОВ. ПЪК И НА ДРУГИ ИМ ТЕКАТ ЛИГИТЕ.
21
5
 
12
 
! Отговори
Има пословица преди 1 година
"Загрижили се като лисицата за кокошките!"

Русия пусна виден опозиционер. Отпраща 755 от неговите агенти-спонсори.
Как мислите- Идват ли протести?
20
8
 
4
 
! Отговори
от снимката преди 1 година
провелите нагли кървави метежи в много страни от охраната на средиземно и черно море отработват ново оръжие за масови манипулации на снимката..
Вместо да растрелят тези терористи от запад /100 - 600 човека/ Западните страни и НАТО ги толерират и досега в резултат милиони избити жестоко и десетина милиона бежанци насочени към западна европа. подават наблюдатели от горе. "Обсебени от масови убиици от запад провеждат нагли античовешки мероприятия с нова мощна техника."е коментар на Москва
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Там е работата, че на едни момчета в ФАЩ, разпад на Русия звучи като кошмар, защото вреди на бизнеса.Ако няма дежурното Бау, няма бизнес. За туй докараха два мандата Смуглю, че да могат да пробутат Тъпчо. Преди това решиха въпроса с Европата, като надуха един въглеводороден балон, та с европейските парички Путиния да потегне някой стар авион и някоя ръждясала танкета.
18
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИДВАТ ЛИ ПРОТЕСТИ???? ДА, ИДВАТ, НО САМО В МОКРИТЕ СЪНИЩА И БОЛНИТЕ ФАНТАЗИИ НА ЗАПАДНИ ФУНКЦИОНЕРИ, КОИТО СЪНУВАТ ЗА КРАХА НА РУСИЯ.
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе кочина !!!
16
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Тръмп/САЩ решиха да орежат разходите си в чужбина.
Путин пуска опозицията. Излезе, че протестите без пари отвън не плашат никого.
15
10
 
34
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
На хората в Русия не им трянва опозиция и демокрация. Опозицията ако спечели ще стане същото като сега или като при Горбачов ще се разпадне държавата. Втория вариант би се харесал на САЩ
14
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква Русия, бе! Нама Русия, има Пусия.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дааа - "знаели" засега се пише по малко по-друг начин, но ако ще правиш революция, сега не е моментът за революции.