Бесен и тревожен, Китай наблюдава отстрани кризата с КНДР

Пекин кипи от гняв заради евентуален конфликт на Корейския полуостров
11 авг 2017 19:12, Елка Василева
138
Бесен и тревожен, Китай наблюдава отстрани кризата с КНДР
Снимка: архив, Reuters

Ядосан, че САЩ и съюзниците им пренебрегват призивите му за успокояване на напрежението със Северна Корея и разсейван от вътрешни тревоги, Китай стои до голяма степен настрана от най-новата криза с притежаващия ядрено оръжие Пхенян.

Въпреки че евентуален конфликт на Корейския полуостров би засегнал Китай и при най-лошия сценарий ще предизвика радиоактивен облак или вълни от бежанци в китайския североизток, Пекин стои в сянка при растящото напрежение в последните дни, пише Ройтерс.

Северна Корея отхвърли като "куп глупости" предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде сполетяна от "огън и ярост", ако застраши САЩ, и очерта планове за ракетен удар близо до американската територия в Тихи океан - остров Гуам.

Китай, чието външно министерство прекъсна всекидневните брифинги за две седмици лятна почивка, не направи съществен публичен коментар на обстановката тази седмица и само повтори редовните призиви за спокойствие и сдържаност.

Още по темата

Президентът Си Цзинпин е извън общественото полезрение повече от седмица, вероятно защото е на тайно заседание на комунистическата партия в морския курорт Бейдайхъ и се готви за ключов партиен конгрес през есента, казват дипломати.

Живеещ в Пекин азиатски дипломат казва, че вниманието на Китай се отвлича от продължителен граничен спор с Индия. "Китай има различни приоритети и е ясно какви са те", каза дипломатът, поискал да остане неназован.

Държавните медии призоваха както винаги към диалог за уреждане на кризата, но разкритикуваха също САЩ и съюзниците им, че не полагат особени усилия "да потушат пожара".

Държавната осведомителна агенция Синхуа вчера обвини Япония, че "лови риба в мътни води", използвайки Северна Корея като претекст за собственото си ремилитиризиране. Япония публикува тази седмица становище за отбраната, в което предупреди, че е възможно Северна Корея вече да е разработила ядрени бойни глави.
Също вчера влиятелният китайски таблоид "Глоубъл таймс" съобщи, че Вашингтон "иска единствено да засилва санкциите и военните заплахи срещу Пхенян".

Бесен заради /американската система за противоракетна отбрана/  THAAD

Сеул не е в много по-завидно положение, след като Китай обърна срещу него гнева си заради разполагането в Южна Корея на американската система за противоракетна отбрана THAAD. Пекин твърди, че THAAD заплашва собствената му сигурност, опасявайки се, че мощният й радар ще има обсег далече в китайска територия и няма допринесе с нищо за връщането на Северна Корея на масата за преговори.

"Китай не е особено разтревожен, че САЩ може внезапно да атакуват Северна Корея. Той се притеснява от THAAD", казва Сун Чжъ, един от директорите на Китайската инициатива към Училището по международни и обществени отношения към Колумбийския университет.

Китай остава най-важният съюзник и търговски партньор на Северна Корея въпреки гнева на Пекин към Пхенян заради ракетната и ядрената му програма.

Китай подкрепи договорените в събота по-сурови санкции на ООН и твърди, че е ангажиран те да бъдат приложени.

Пекин се ядоса на твърденията на Вашингтон и Токио, че не прави достатъчно за обуздаване на Северна Корея. Миналия месец външното министерство призова да се сложи край на "теорията за отговорността на Китай", както гласеше формулировката му.

Според Китай влиянието му върху Северна Корея, отношенията с която Пекин преди определяше като извънредно близки, не е безгранично.

"Китай никога не е "имал власт" над Северна Корея, а Северна Корея никога не се е вслушвала в съветите на Китай", каза Чжан Лянгуей, експерт по Северна Корея в китайската Централна партийна школа, която подготвя издигащи се кадри.

"Нито Северна Корея, нито САЩ слушат Китай. Те са твърде заети да работят в посока на военен сблъсък. Китай не може да направи кой знае какво, не може да спре Северна Корея, не може да спре и САЩ", отбеляза той.

Отношенията между Китай и Северна Корея се влошиха около 2013 г., когато Пхенян започна да работи по-интензивно по ракетната и ядрената си програма. Северна Корея отхвърли китайските усилия да я ангажира икономически и да я насърчи да стане по-отворена.

Висши китайски представители от години се съмняват в резултатността на санкциите, макар че външният министър Ван И тази седмица каза, че те са необходими. При все това той отбеляза, че крайната цел трябва да бъде намирането на изход чрез преговори, тъй като само така ще се гарантира траен мир и стабилност.

Според Ван Дун, гост професор по международни изследвания в елитния Пекински университет, Китай е положил много усилия да предотврати опасността ситуацията да излезе от контрол. Той каза също, че вътрешните проблеми на Тръмп може да повлияят на сегашната криза, имайки предвид американско разследване за евентуална руска намеса в миналогодишните избори в САЩ.

"Изправен пред усложняващи проблеми у дома, Тръмп може да има все по-силен стимул да направи нещо. Може би за начало той ще иска ограничен военен конфликт. Така че хората със сигурност са разтревожени от това", каза Ван.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: КитайСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Следващо описание на говедарите няма да имаЗащото Ванга казваше,че църният ще е последният им президент. Явно рижия ще даде фира в радиоактивният облак.
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40Цървулко вече , не е 50 та година. В момента в който изкарат оръдията , ще бъдат за сечени от сателита или дрона., ще полетят стотици ракети към тях. Армията на СК няма да може да излезе над повърхността , защото дроновете и бомбардировачите , ще сеят бомби по тъпите им чайници.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея не е комунистическа държава. Там изповядват идеологията "Чучхе", която няма нищо общо с комунизма. Прочетете какво представлява идеологията "Чучхе". Това е идеология за развитие на Северна Корея, специална програма само за корейците. Образованието в Северна Корея е по-добро от това в САЩ. Корейците имат супер добри инженери, програмисти и учени, строят атомни бомби, военна техника, леки коли, камиони, бяла техника. Хора, Северна Корея не е Ирак или Либия, няма да се предадат!
37
3
 
7
 
! Отговори
До34 преди 6 години
Там е работата цървулко, че корейците са го разиграли този сценарий. И според южнокорвйското разузнаване, Ким има над десет хиляди оръдия, насочени срвщу Свул. Скрити надлежно в планините около границите. Американците колко ракети томахоук имат на въоръжение, че да елиминират тази заплаха, която не се вижда и от Космоса.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте нещо ново. ...Силно надценяваш оФчите глави
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32. Добре звучи,Все пак е нещо ново,показващо мозъчна дейност. Само да не е пак 5 години едно и също. Мисли за следващото.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28Много си смешен :) Ако си мислиш, че ЮК няма армия и няма да отговори си в поредната си заблуда. ЮК армия е високо технологично оборудвана , а ако САЩ решат да се бият, ще им доставят още толкова оръжие .
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай и Русия можеха да наложат вето на санкциите,но не го направиха.Подкрепиха ги.Бизнесмена от Кремъл,знае как се прави бизнес. Милошевич,Кадафи и Саддам си отидоха по негово време.Дните на Ким изтичат.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Ами звучи , че нямаш акъл за 5 ст. :)
31
6
 
7
 
! Отговори
111 преди 6 години
В днешмо време войните да не мислиш ,че се водат с "голяма армия" бе олигоф.рен ? Първо минават самолетите и дроновете ,изпепеляват всичко и после влизат войниците и тюлените да довършат останалото.
30
10
 
3
 
! Отговори
До29 преди 6 години
Говедария, как ти звучи? Понеже американците са силни като *** и умни почти колкото него.
29
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северна Корея няма комунизъм. Там изповядват идеологията Чучхе, която е разработена специално за корейците. Там всеки човек има къща, няма експлоатация от човек на човек, няма гладни и жадни хора. Корейците произвеждат коли, атомни бомби, ракети, камиони, военна техника. Затова са изключително опасни за САЩ, защото Северна Корея предлага алтернатива на капитализма, един много по-добър свят и това много плаши САЩ.
28
3
 
8
 
! Отговори
анanonimen преди 6 години
ЦЕЛТА Е КИТАИ А НЕ КОРЕЯ
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13 16.Това с "Кравария",когато го измислихте беше много свежо,оригинално и добро.Адмирации.Само че, вече се изтърка и стана досадно. Дайте нещо ново. Никакви идеи,никава креативност няма при вас.
26
9
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Ким няма да ползва ракети срещу Южна Корея. А десетки хиляди артилерийски оръдия срещу 16 милионният Сеул. По този начин американците не могат да направят нищо.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDСамодостатъчноста е хубаво нещо. Предполагам,че не ти трябва жена. Чухче,ще ти реши проблемите-самодостатъчен си си
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно! 11те полета на свръхзвукови бомбардировачи,имитиращи нападение над Северна Корея не е ли всъщност провокация от страна на САЩ?Защото ако севернокорейски самолет имитира нападение над американски самолетоносач (примерно),това ще бъде посочено като гангстерска провокация , ще има рев и заплахи.Защо според "международното право" за едните може , а за другите НЕ ?
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я чакайте, Южна Корея е бясна от системата за ПРО ТХААД. Че защо? Нали америкнците имат най доброто оръжие в света? Защото краварите пак ги метнаха. Пробутаха им нещо за 4 милиарда долара, което не върши работа срещу ракетите на Ким.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 Вземи си руски Йотафон. По-добър и по евтин. Принтираш си картинката от Интернет или я изразяваш от вестник. Другаде го няма.
21
11
 
11
 
! Отговори
сега преди 6 години
САЩ само говорят,С Корея не е Ирак или Либия те имат огромна армия и са смели бойци,от друга страна дошло е времето САЩ да бъдат напляскани.