Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели

От началото Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията
15 авг 2017 22:17, Елка Василева
75
Да стреля или не? Каквото и да реши, Пхенян печели
Снимка: Reuters

Ако след цялата тази врява севернокорейският лидер Ким Чен Ун не изстреля ракети към Гуам, мнозина може би ще зачеркнат целия епизод като поредния в наглед безкрайната поредица от блъфове на Северна Корея. Но от гледна точка на Пхенян и в очите на някои американски експерти по военно дело Ким и неговите генерали вече са спечелили този рунд, пише Асошиейтед прес.

Независимо дали изстреля ракети, или не, Пхенян предизвика голяма драма и тревога, раздразни американския президент Доналд Тръмп и накара американските съюзници в Токио и Сеул да бият тревога. Може би дори е създал прецедент, който ще доведе в бъдеще до по-агресивна политика на ръба на войната.

Никак не бе изненадващо, че държавните медии на Северна Корея публикуваха снимки как Ким и офицерите му разглеждат плана за изстрелване с изображения на траекторията на полета на ракетите и голяма сателитна снимка на американската военновъздушна база "Андерсън" в Гуам, но същевременно това изглеждаше и като излизане от ситуацията.

Още по темата

Ким иска да "понаблюдава още малко", преди да вземе решение, се казва в съобщението.

Планът на Пхенян е да изстреля четири ракети във водите около американската тихоокеанска територия: една на север от острова, една на юг и по една на изток и запад. Пхенян нарича тази демонстрация "обграждащ огън", но на военен жаргон това по-често се нарича "захващане на цел във вилка". Този ход на севернокорейските власти бе изчислен така, че да предизвика огромна тревога в целия регион.

Но изстрелването на ракети в изключителната икономическа зона на Гуам е крайно рискован ход. "Ако те стрелят по САЩ, това може да ескалира много бързо във война", каза вчера американският министър на отбраната Джим Матис. "Да, ако те стрелят по нас, това значи война".

Така че от самото начало Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията.

Северна Корея никога не е казвала, че ще атакува самия остров Гуам. За да изясни напълно намеренията си, тя представи детайлни сведения за планираната траектория на изстрелването, включително над кои японски провинции ще преминат ракетите, продължителността на полетите, изчислени до секунда, и разстоянието между точките, където ще паднат в морето, и бреговете на Гуам.

По-важното е, че страната не се е ангажирала с конкретна дата за изстрелването, дори не е казвала дали изобщо ще има изстрелване.

"Режимът отправи заплахата по начин, който да позволи на Ким да даде заден ход, без да бъде унизен", каза Адам Маунт, специалист по ядрена стратегия към Центъра за американски прогрес. "Заплахата на Северна Корея към Гуам бе по-изкусна, правдоподобна и ефикасна, отколкото неясните предупреждения, които Тръмп отправи миналата седмица".

Пхенян може да изпробва ракетите си от ъгъл, по-близък до "бойната траектория", която биха следвали при реална атака, а не "високите" траектории, които са предназначени, за да избегнат прелитане над съседни държави. В знак на протест срещу военните учения на САЩ и Южна Корея, които ще започнат следващата седмица, Северна Корея може да поиска да използва изстрелването, за да демонстрира на света на какво е способна и за да види докъде може да стигне, без да се забърка в проблем.

Но много експерти, които следят Северна Корея, мислят, че Ким въобще не бърза.
"Според мен изглежда те сякаш планират да протакат, вероятно в очакване Тръмп да загуби интерес", каза Джефри Люис, експерт по контрол върху оръжията от базирана в Калифорния организация за международни изследвания. "Това не е напразна заплаха, но и залозите са високи. Предполагам, че севернокорейците ще пасуват, ако реториката бъде смекчена".

Пхенян намекна, че решението на Ким зависи от полетите на бомбардировачите Б-1Б от Гуам до корейското въздушно пространство. Макар и вече да не са способни да пренасят ядрени оръжия, това са едни от най-модерните бомбардировачи на американските ВВС и Вашингтон често нарежда подобни мисии - над Южна Корея и над демилитаризираната зона - като демонстрация на сила пред Пхенян.

Ако Вашингтон спре полетите, Ким може да претендира, че е победил. Ако нареди бомбардировачите да излетят, Пхенян ще има оправдание да стреля. Или ще каже, че великодушно се въздържа, като си запази правото да го направи по-нататък.
В спираловидния свят на военното възпиране, Ким и в двата случая ще се окаже победител.

"Мисля, че в даден момент ще кажат: "Вижте, това с нищо не е по-различно от прелитанията на вашите бомбардировачи над Корея", каза Робърт Карлин, автор на статии за престижния уебсайт "38 Норт" и бивш анализатор в Държавния департамент и ЦРУ.

"Ще пратим ракетите си на 25-30 км от брега. Вашите бомбардировачи прелитат на няколко десетки километра от демилитаризираната зона. Ако се пресегнете и ни засегнете, ние също ще се пресегнем и ще ви засегнем". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: САЩСеверна КореяГуам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Човек се ражда и умира .Важно е в Живота е Болката .Северна Корея е пример за Новия Ред - Нахранен , Здрав и с деца .
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много Северна Корея да заприлича на китайското посолство в Белград през 1999 г.
52
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НеукМногго ми е интересно като в С.Корея нямат какво да ядат , били много бедни и т.н.както пишат някои ,,специалисти"откъде намират пари за направата на такава силна военна техникаами нещо подобно на СССР бе ушaнко - газеха в калта и набиваха шишарки, ама имаха 12хил ядрени глави. Въпрос на време е КНДР да изчезне както СССР.
51
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Режимът отправи заплахата по начин, който да позволи на Ким да даде заден ход, без да бъде унизен",и тоя скоро ще го вадят брадясал от някоя дупка като Саддам
50
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ги били страх да ги нападнат...Смях.САЩ могат да ги унищожат за по малко от ден дори без ядрени оръжия.Вие май си нямате на идея на какво е способна най-голямата супер сила за всички времена ? Единствения проблем който спира заличаването на Северна Корея са Япония и Южна Корея.Това да не ви е Русия че целия свят да се ****ва с тях ?
49
9
 
35
 
! Отговори
Неук преди 6 години
Многго ми е интересно като в С.Корея нямат какво да ядат , били много бедни и т.н.както пишат някои ,,специалисти"откъде намират пари за направата на такава силна военна техника ,че и САЩ г и е страх да ги нападнат ,защото не се знае какво може да се случи.Една трохичка от тоз бюджет сигурно се равнява на бюджета на европейска България!?!?
48
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И справедливост за всички!Когато кравария бъде заличена от лицето на земята - ще настъпи мир и благоденствие за човечеството!
47
13
 
25
 
! Отговори
Не! преди 6 години
На всички дето подпикват от любов по червеното прасе пожелавам северно-корейски живот!
46
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се радваш на човек НЕ е постигнал нищо в живота си , наследил цяла държава по шуробаджинащина и да твърдиш , че си умен човек е умопомрачително. Но така ги е учил комунизма нашите Пишман възрастни. Да плюят успелите и да пляскат на глупавите от Правец.
45
14
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Какво печели прасчо, че не разбрах?! Докато смо си лае голяма работа. Ако обаче отвори война ще го изядат с парцалите. Това не ти е средния исток дето на никой не му дреме какво става. Япония и Южна Корея няма да допуснат дестабилизация в региона и пучо ще го думнат за 2 седмици без да се усети от къде му е дошло. Аман от откачалки напоследък.
44
22
 
27
 
! Отговори
Antil преди 6 години
Ким е жалък управник. Какво направи , още повече санкции и още повече мизерия в западналата Корея. Който много се захласва по ким и Корея да отиде да живее там и да видим колко ще изкара. После да отиде в САЩ и да видим къде ше иска да живее. Относно военното състояние и способност на двете страни, айде да не се излагаме, САЩ буквално ще ги затгрият от картата. Както каза Тръмп , много невинни хора ше умрат и затова и той не иска да атакува. Ако Ким е толкова глупав да го направи ще се кае яко.
43
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите алкохолици , как се радват на тоя безхаберник Ким. От сутринта пият гроздова и си създават филми. След всяка чашка пускат по още една бомба :)))
42
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Кимчо соросогнидите!
41
24
 
25
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Той нека да само да гръмне и отива при бога-слънце - баща му или дедо му...Първо японците ще му набучат главата на кол!
40
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Ким, разби сънят и манието за величие на САЩисаните и техните пионки от софия .
39
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43 АнонименРано си се дрогирал ! Или те държи от снощи ?
38
33
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелото жълтурче печелил??? Печели още малко живот, нищо друго. И до кога, докато на Бай Дончо му писне и го изпече. Там гладуват ужасно, ток няма, гориво, нищо за нормален живот. Пълно с лагери където държи хората несъгласни да живеят така. Живеят прекрасно, а???
37
16
 
17
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 6 години
Експерта Робин Карлин от САЩ е прав.. Природата на Северна Корея реагира на нагли увреждания причинявани от американска техника монтирана от обсебени от терористи престъпници подава региона..Да се огледат всички тежхо средства увреждащи Северна Корея и Южна корея нарочно монтирани и да се демонтират..Имаме пресен пример у нас чез монтира тежко терористични електромери и скара много съседи без малко да се стигне до убииства./на тях имаше черни холограми подържащи терор/
36
16
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
брат ми спортист сложи изведнъж по лекарско предписание очила над 3 диоптъра.правя тест и хоп увредено зрение от стъклен екран на лаптоп тошиба..махна лаптопа и хоп нема проблеми со зрението..Сатанинска цивилизация ползва очилата за снимане сканиране и повреждане на живи обекти до 1000 метра.
35
15
 
18
 
! Отговори
На снимката преди 6 години
Увредили са леко очите на КИм чен и веднага го прецакали с очила..Да с е пази от опасни екрани на телефони,лаптопи и телевизори и повече разходки сред паркове и градини.наредете д а махне очилата..