Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва

Руският печат за дипломатическата криза между Русия и САЩ
22 авг 2017 22:20, Елка Василева
279
Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва
Снимка: архив, Reuters

Дипломатическата криза между Русия и САЩ удари туристите, пише "Комерсант" в коментар за решението на Вашингтон да спре издаването на неимиграционни визи в мисиите из цяла Русия, което ще бъде подновено от 1 септември, но само в Москва.

Руските граждани може би ще чакат за визи по половин година; туристическият поток от Русия за САЩ неизбежно доста ще се свие, прогнозира вестникът.

Посолството на САЩ обясни вчера новата мярка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал във федерацията, въведени във връзка с последните антируски санкции на Вашингтон.

Източник, близък до Държавния департамент, обяснява пред "Комерсант" логиката на визовите промени: "Основната задача на американската дипломация в Русия е да защитава интересите на гражданите на САЩ (намиращи се в Русия). Втора задача е да работи с Русия в приоритетните за САЩ сфери и като цяло да отстоява националните интереси на САЩ. Издаването на визи за руски граждани е важна задача, но първите две са по-важни, а съкращаването на хората по третото направление не е наш избор. Това е избор на руските власти."

"Белият дом цели САЩ да спечелят, а Русия да изгуби. Общо взето, американските власти винаги си го поставят за цел в отношенията с когото и да било. Това не е тайна", коментира политологът Владимир Брутер, цитиран в материала.

В най-скоро време от пътувания до САЩ ще трябва най-вероятно да се откажат и обикновените руски туристи, и спортистите, заминаващи за състезания, студентите и учените, дипломатите, участниците в програми за обмен, журналистите, дори транзитните пътници, прогнозира всекидневникът.

Решението на Вашингтон "се очакваше и нещо повече, бе абсолютно неизбежно", смята аналитикът Фьодор Лукянов. Според него САЩ влагат в него и политически смисъл, отправяйки сигнал: "Вие (руските власти) взехте мерки (срещу САЩ) и от тях сега ще страдат собствените ви граждани". "Според мен това ще се изтъква постоянно", добавя Лукянов.

Отговорът на САЩ е непропорционален, удря обикновените граждани и най-вече новото поколение, за което изразът "студена война" не означава нищо и което е свикнало да пътува където си ще, подчертава Виктория Журавльова, експерт американист, говорила пред "Ведомости".

Москва и Вашингтон "минават към модела за взаимодействие "Русия-Украйна", сякаш сме в състояние на война", допълва тя.

"Визовият конфликт със САЩ укрепва изолацията на Русия", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Онези, които не са планирали или не могат да си позволят пътуване до САЩ, по принцип са изцяло съгласни с държавата и виждат в Америка враг. Съответно културната изолация ще се укрепва и този ефект е доста по-широк от техническия ефект на визовите ограничения", пояснява изданието.

То вижда в ситуацията едва ли не победа за Кремъл. "Нали съветските граждани не пътуваха в чужбина и всичко беше чудесно; защо не измъкнем тоя тезис, та да го добавим към други популярни лозунги за предимствата на късния социализъм", иронизира "Ведомости".

САЩ "се опитват да предизвикат у гражданите на Русия недоволство от действията на руските власти - това е позната логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според "Независимая газета" визовите ограничения на САЩ ще са удар предимно за руския елит.

Повечето хора в Русия са ангажирани днес със собственото си оцеляване, не им е до презокеански пътувания. А оранжевите революции се правят от елитите - те искат повече свободи и имат какво да губят, разсъждава наблюдателят Алексей Макаркин.

"Съответното недоволство съвсем очевидно расте в средите, свързани с властите. За мнозина Америка вече е втори дом, там са децата, семействата, имотите им. И ако конфронтацията продължи, това ще е в разрез вече с личните интереси" на хора с важни функции в държавния апарат на Русия, твърди политологът.

"Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ бяха въвлечени в игра, чиято безсмисленост добре схващат и двете страни, но никоя от страните не може да я избегне", резюмира анализаторът Андрей Кортунов, цитиран в "РБК".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво като уцелеят руснаците ?Това прави ли ги силни, богати?Ще си пият лосион за вана и ще мислят че съ Нумеро Уно :)))От алкохолната руска нация нищо не става.
80
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще оцелее!Но само толкова. Ще остане в 15-ти век.Оцеляването не е важно, а Развитието!Русия няма развитие от 300 години !Какво е постигнала - Нищо!
79
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл няма реален икономичекси инполитически успех от 1905 година надам. Само загуби и поражения. Дължат се на малкото мозък на руските хора.
78
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си мислят, че ще сплашат и ще унищожат Русия с техните опити за изолация, мисля че се лъжат. Русия нито ще се поддаде на шантаж, нито ще капитулира. Русия е трън в очите на имперските амбиции на янките и опитите им да бъде отстранена като заплаха ще създадат опасна ескалация. САЩ действат уж твърдо за пред света,а всъщност доста предпазливо. Играта им с огъня може много лесно да излезе от контрол и да си получат ритниците отзад съвсем заслужено. Надявам се Путин да излезе по-разумният.
77
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. Руснаците трябва да бъдат държани в *** и да не я напускат. Само се питам, ние защо ги пускаме така лесно у нас, че те вече са напълнили цели квартали по морето. Може би това е една от причините да нямяме безвизов режим със САЩ.
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАмериканците си пазят гражданите,трябва и европейците да си пазят гражданите по същия начин!
75
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците могат да си играят на санкции и ограничения до безкрай. Те обаче много добре знаят, че нито ще променят политиката на Русия, нито ще дадат Крим на Украйна. Те също нямат полза от тези гимнастики, просто искат да покажат зъби и сами се натикват в излишни проблеми. Русия нито ще обеднее, нито ще забогатее от това, че 100 човека няма да ходят до САЩ 7 месеца. Истинските страхове на САЩ са, че Русия владее положението в близкия изток, изтиквайки янките от този петролодобивен район...
74
5
 
12
 
! Отговори
виц преди 6 години
САЩ налагат санкции на Русия.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черните с 150-200грама по малко мозък. .за нищо не стават.....Интересното е, че черните имат най-много мозък, после белите и накрая жълтите. Просто факти.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карантината се затяга!!!
71
0
 
8
 
! Отговори
А ТАКА ! преди 6 години
В Америка само по скайп .
70
5
 
15
 
! Отговори
граовец преди 6 години
А за какво са им на американците руснаците? Нито за работна ръка стават, нито за изтичане на мозъци може да става въпрос.
69
1
 
12
 
! Отговори
все равно преди 6 години
Руснаците в момента са повече ангажирани с мисли за собственото си оцеляване и ако не могат да се евакуират в САЩ ще намерят някоя по-гостоприемна държава като България напимер.
68
13
 
7
 
! Отговори
ВАНГА преди 6 години
АМЕРИКА КЕ УМРЕ
67
1
 
4
 
! Отговори
ВАНГА преди 6 години
До Софиянец от РаковскаСкоро е !
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черната раса не може да живее да с бялата и жълтата раса на една територия .. Черната раса е под въпрос дали е от видя хомо сапиенс .. Черната раса е абризивен враждебен вид .. тя е с по-голям размножителен коефициент и животинска биология.. На една територия с труги раси накрая всички стават черни..
65
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорим за САЩ, а шорошостутките викат в глас "Ама в Русия е много по-зле".
64
9
 
4
 
! Отговори
ВАНГА преди 6 години
До Наивници четете АМЕРИКА КЕ УМРЕ!!!
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново ще има Желязна завеса да разделя Източна Европа от запада .. Черната раса от бялата раса.. Черните от Африка са само в западна Европа .. Арабите , Афганците са от бялата раса.. Черните с 150-200грама по малко мозък. .за нищо не стават..
62
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ може да не са върха на сладоледа ама е факт че руснаците и особено рускините ще си счупят нАгите да бягат натам,представете си другари какво е в самая магучая "нигерия в сньегу"хахахаха, хиххихиххи