Шок за дете от Балканите – от първия учебен ден в Швеция

Какво предлага едно основно училище в скандинавската страна?
30 авг 2017 19:15, Елка Василева
157

Мнозина хървати заминават за чужбина – един от потърсилите по-добър живот в Швеция е журналистът Слободан Муфич.

Той споделя опита на дъщеря си с шведската образователна система, пише Index.hr.

"Средата на миналия август, приятно лято в Швеция. Ние сме ние, а Той е директорът на основното училище Лунден, на 200 метра от апартамента ни", пише Муфич в увода към разказа си, който върви под формата на разговор.

Ние: Преселихме се неотдавна в Швеция и имаме 11-годишна дъщеря, която искаме да запишем.

Той: Добре, попълнете този формуляр, трябва ни основна информация за дъщеря ви.

Ние: Знаете ли, тя не знае шведски.

Той: Добре, ще научи.

Ние: Може би първо ще трябва да работи по отделна програма?

Той: Има такава възможност, но ние смятаме, че най-добре и най-бързо ще научи шведски в клас с останалите деца. Всъщност, една учителка по шведски език ще работи по два часа дневно само с нея.

Ние: Какво трябва да вземе Леона за училище?

Той: Нищо. Учебниците, тетрадки, химикалки, гумички, острилки, линийки, триъгълници, боички... всичко ще получи тук. Трябва само да следи батерията на iPad-а й да не падне.

Ние: Значи трябва да купим iPad?

Той: О, не, iPad ще получи в училище, по-лесно да се справя с превода и ученето, но трябва само да внимава за батерията.

Ние: Трябвали да приготвяме храна за детето за училище?

Той: Няма нужда, закуската е от 7:30 ч., а обядът – 12 ч. Всеки ден имаме по две менюта – месно и вегетарианско.

Ние: Смятате ли, че вкъщи трябва да говорим на шведски с Леона?

Той: В никакъв случай. Вкъщи си говорете на хърватски. И не само това, би било добре веднъж седмично да учи хърватски като допълнително обучение.

Ние: Имате ли някой, който преподава хърватски език?

Той: В нашето училище нямаме, но допълнително обучение по хърватски език се провежда всеки четвъртък от 16 ч. в Ериксдалсколан.

Ние: Това е в другия край на града...

Той: Няма проблем, ще поръчаме такси.

Ние: Такси?

Той: Да, ще чака на паркинга всеки четвъртък в 15:45 ч. и ще я върне вкъщи веднага след часа.

"И така Леона всеки четвъртък ходеше с такси на уроци по хърватски. Чувстваше се особено важна, когато за нея идваше млада шофьорка на лимузина със затъмнени стъкла. Естествено, всичко за сметка на любезните и великодушни шведски данъкоплатци", пише Муфич във Facebook. 

Постът събра множество коментари, пише Index.hr. "Като цяло похвални за шведската образователна система, но има и такива, които сравняват шведската образователна система с нашата /хърватската/. Трябва ли специално да се подчертава, че при това сравнение хърватското образование загуби?", пише сайтът.

А сравнение между шведската и българската образователна система?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: образованиеШвеция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
10
 
32
 
! Отговори
А сравнение между шв преди 6 години
Нищо ново от тази статия.Че то в НРБ до 1990 беше горе долу същото,е вярно не ми пращаха такси, а ходех с колелото навсякъде без да се притесняват моите родители,че ще ме отвлече някой педофил или ще ме блъсне някой дрогиран.Образованието ни беше бетон,но понеже сега живеем в демокрация и просперитет,трябва да платим някаква цена,а тя е много солена(справка днешното ни образование)
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
статия в днес.бг: -хърватин си? Чудесно, учебници, храна, такси, учители по хърватски, всичко е безплатно !реалност: -учебниците ще ви струват 100 евро, таксито ще ви струва 20 евро, учителите са 100 евро на седмица, ако имате нужда от допълнителна работа имаме нужда от миячи на чинии в столовата - заплащането е 3,50 евро на час !
64
5
 
15
 
! Отговори
Социопат преди 6 години
В България ако си обрзован ще се мъчиш ,тука треа си перде и да си чел само една книжка и си живееш във филма....
63
0
 
12
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Важно е да вземем добрите практики и да си нареждаме нашата градинка. Хубаво е да сравняваме една система, не със завист или ако е със завист трябва да стане катализатор на нещо положително не на цъкане с език и чакане "да се оправим". Ако не дадеш няма кой да ти даде. Така е и при хората.
62
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В толерастка Швеция мигрантите изнасилиха 10 годишно момче. Момче! Те момичето си водят там да живее!
61
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми интересни всички,които постоянно важничат и се прехласват по чужбина ,колко са добре,колко са богати,колко им е дала чужбина,а си купуват билети на Райън еър още през пролетта за така жадуваният им летен " холидей " в България.Ми кажи бе,бай ***,трудно ми е далеч ,но дерзая !Същият и е този цур,вул хърватски.Сигурно дъщеря му е в шок от стрес заради новото предизвикателство,но той - ЕТО,ВИЖ ТЕ МЕ,В ШВЕЦИЯ СЪМ !!Аман !!
60
8
 
19
 
! Отговори
Медитериан преди 6 години
Хубаво ,но климаъта е ужасен.....предпочитам да съм на Гръцки остров във фургон дори.В одалечените гръцки острови дават по 600Е на всеки за да живее там за да не се обезлюдява.При техния климат и морето на две крачки не ми трябва повече....п.п е и един казан за портокалова ръкия
59
7
 
12
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
До Анонимен54Не всеки, не лъжете хората. Тези който бяха членове на БКП можеха, да станат професори дори без знания. А ако не си от БКП те зачисляваха за враг на народа. И нямаш право на обучение.
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, горките шведи:"Ние: Смятате ли, че вкъщи трябва да говорим на шведски с Леона?""Той: В никакъв случай. Вкъщи си говорете на хърватски. И не само това, би било добре веднъж седмично да учи хърватски като допълнително обучение."То така се интегрира чужденец - държавата да му плаща всичко, той да не прави усилие да говори местния език, да се преструва, че все едно си е в своята държава. За имигранти от европа, хайде, ще се оправят като цяло, ама племетата от *** на географията?
57
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава система е обречена на фалит, един ден шведите ще си скубят косите, но ще е прекалено късно, ще са превърнали страната си в едно голямо гето, а мързеливите имигранти свикнали вечно да ги хрантутят ще ги изтрепят до крак.
56
7
 
39
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Направих си труда да проведа два разговора с мои приятели живеещи съответно във Стокхолм и Далбю-община Лунд. Твърденията са, че подобно училище (Лунден) няма и никога не е имало. Лунд е студентски град във Швеция, а Лунден (според Уикипедия) е град в Германия... Освен това несъответствие, се посмяха доста на идеализираната "творба" представена по-горе, която е чиста проба идеологическа диверсия.
55
6
 
4
 
! Отговори
Член преди 6 години
Българското образование бе отврат, дано се пооправи...
54
2
 
10
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До CrossFireКогато доходите ни станат като в Швеция и ние ще плащаме 60% данъци. Познат в Германия се осигурява на жесток процент вноски, накрая чисто му остават 2500-3000. По- добре да не сравняваме данъците, защото трябва да сравним и заплащането.
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавата картинка обаче се разваля от огромният брой мигранти и съпровождащите ги масови изнасилвания и убийства. Където стъпи исляма, осиpa всичко.
52
1
 
4
 
! Отговори
футбол преди 6 години
утре ще ги жмулиме яко шведите имаме да им връщаме много
51
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОбразованието беше на световно ниво, и достъпно абсолютно за всеки. И най-големият cелянин от Горно Нанадолнище по време на социализма можеше да стане диригент, професор, учител(учител тогава беше престижна професия), директор на завод, ако имаше талант и качества за това. Имаше и много развита извънучилищна образоветелан дейност - читалища, библиотеки, образователни програми, театри почти във всеки град, във всяко село имаше кино и библиотека.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до патриотитеЗащо България това си ти, твоите деца, родители, роднини, приятели и т.н.. Припомними защо съвременна България ти е длъжна с нещо? Всъщност стягай куфарите и се махай, никой няма полза от вечно мърморещи нищоправещи пораженци, те винаги са били и ще бъдат в тежест.
49
1
 
2
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До -Така ли? На съдбата му ли се присмивам? Или на завистта, която носи в душата си? Дай пример къде се присмивам на СЪДБАТА му! Че и тръгнал думите ми да извърта, не стига, че грачи и храчи под статиите, ами за СЪДБА ще ми пише!
48
0
 
0
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
А аз още правя опити да прифана *** уйко амет...
47
1
 
3
 
! Отговори
- преди 6 години
До до патриотите 48Защото не всичко е пари, прителю.