Спасение или бяла смърт: България – кошмарът на мигранта

Семейството на Трифа е оцеляло в Ербил, но в България ги застига трагедия
Обновена: 30 авг 2017 09:07 | 30 авг 2017 09:07,
278

Трифа вече е във Великобритания Снимка: Jodi Hilton, DW

Когато потегля на опасното си пътешествие от Ирак към ЕС в търсене на убежище, 30-годишната Трифа Кадър Седийк едва ли е предполагала, че пътуването ще струва живота на трима от най-близките ѝ хора. Нейните съпруг, брат и снаха умират от измръзване в близост до българо-турската граница.

Семейството на Трифа Кадър идва от Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан - град, където напоследък бяха извършени редица самоубийствени атентати. Независимо от това, в сравнение с други части на Ирак, Ербил е относително сигурна зона.

Съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар работели като журналисти за иракския вестник Хаулати и станали обект на правителствени репресии, разказва тя. Преди две години вестникът бил закрит.

Бялата смърт

Първоначално пътуването не изглеждало рисковано. Майката на Трифа уговорила сделка с трафиканти в Ербил. Те трябвало да отведат 11-те души от двете семейства от Турция в Германия срещу общо 90 000 щатски долара.

Според експерти, в подобни случаи обикновено правилото е, че дял от парите се дължат, когато се достигне определена страна.

На 6 февруари 2016 г. Трифа и семейството ѝ (съпруг, брат, снаха и общо седемте им деца) се придвижвали в група от общо 21 души. Планът бил да достигнат ЕС, като влязат от Турция в България. Но българската гранична полиция ги спряла. Конфискували част от вещите им, натоварили ги на превозни средства и ги закарали до граничния град Малко Търново, разказва Трифа. Там им наредили да се връщат в Турция – и ги изоставили. Заради студа, съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар решават да се отделят от групата, за да потърсят помощ. Тогава Трифа ги видяла за последен път, разказва тя пред "Deutsche Welle".

Измръзналите тела на двамата мъже по-късно били открити на турска територия. 30-годишната снаха на Трифа Салва и 14-годишната Ниджа Камаран Ахмед (от друго семейство) също измръзват до смърт, но в България. И двете са починали от измръзване, отговори прокуратурата на запитване на "Дойче веле".

Без прошка

"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция," спомня си Трифа. "Взеха парите ни, пребиха ни, убиха ни", разказва емоционално вдовицата. Полицаите дори взели дрехите на децата от чантите, добавя тя.

Година и половина по-късно още не е ясно какви действия по въпроса извършват българските власти. В ход е официално разследване. Запитана дали някога би могла да прости на хората, които са ги изоставили в снега, Трифа гневно отговаря: "Не, никога, докато съм жива. Никога. Никога няма да забравя това."

Независимо от жертвите и въпреки, че пътуването се оказало доста по-различно от обещаното, трафикантите не се посвенили да се обадят, за да си поискат лептата. "Казах, няма да ви плащам нищо. Вие убихте трима души", разказва Арам Фараж, братът на Трифа. След трагедията той се преместил от Великобритания в България, за да се грижи за роднините си.

Единствените пари, които семейството дало на трафикантите, са 700 щатски долара - такса, за да си приберат 6-годишния Ауланд, който пътувал с трафикантите. Те го откарали на 250 км от София до центъра за бежанци в Харманли, за да се събере с Трифа и останалите. Дълго време крили от момчето, че е загубило както майка си Салва, така и баща си Ребуар.

Днес Трифа и оцелелите ѝ близки живеят в Суонзи, Уелс. Те имат това право като роднини на брат ѝ Арам, който е британски гражданин. С решение на британски съд от началото на юни 2017 им е предоставен бежански статут. Четиримата пълни сираци на Ребуар получили закрила без проблем, но Трифа и трите ѝ деца допреди няколко месеца живели в страх от екстрадиране. Процесът успял да мобилизира силна обществена подкрепа на различни общности във втория по големина град на Уелс. Дори местният футболен клуб АФК Суонзи Сити подкрепил вдовицата и поел разноските по делото.

Разследването

Каква е реакцията на българските институции повече от година и половина след трагедията? Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за смъртта на двете млади жени, открити на българска територия, съобщиха официални лица от София в отговор на запитване на ДВ. МВР отказа какъвто и да е коментар или информация за случая. Нямаше и отговор дали е установена и наградена другата група служители на гранична полиция, която спасява оцелелите мигранти.

От тази втора група е граничен полицай, показващ другото лице на България. Този мъж, казва Трифа, откри нас, останалите, и ни спаси от бяла смърт. "Той се обади на някого и тогава пристигнаха още две полицейски коли", спомня си тя. "Аз целувах ръцете и краката му и го молех: не ни оставяй, умолявам те."

Жената твърди, че си спомня ясно лицето му и е почти сигурна, че първото му име е Иван. В следващите дни той я посещавал в болницата, носил ѝ е храна и други неща.     

Към момента маршрутът на бежанците през България се смята за почти затворен. Всяка година България връща десетки хиляди мигранти обратно в Турция с аргумента, че защитава границата на ЕС. Международни правозащитни организации като Амнести Интернешънъл и Хюмън Райтс Уоч са документирали случаи, при които полицията нарушава процедурите при опазването на границата. Много кандидати за политическо убежище разказват истории за това как са ги били, взимали са им парите и телефоните, а понякога дори дрехите и обувките. Наскоро трима афганистанци и петима сирийци разказаха в турския град Къркарели, че българските власти са ги били и ограбили.

"Шокът от трагедията промени характера на сестра ми", споделя Арам, който вече се е завърнал в Суонзи. Във Великобритания на Трифа е поставена диагнозата "посттравматично стресово разстройство".

"Още не мога да забравя и не мога да спя добре", споделя Трифа. "През нощта все още сънувам съпруга ми, брат ми и снаха ми. Искат ми одеяло, за да се завият. Студено им е".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много хейтъри тук, неуважаващи човешкия живот. И да са допринесли нещо за съдбата, то важно е в ситуацията да реагираш като човек, не да вземеш дрехите на децата им дори. Мен ме е срам, заради българските власти и заради хейтърите по-долу. Много е лесено на топло и на сухо пред монитора и когато никой не бомардира отвън.
41
8
 
36
 
! Отговори
Семков преди 6 години
Браво на граничните полицаиповече кютек трябва на тарамбуките и да ги наритват обратно, откъдето са дошлиБраво!
40
5
 
49
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Докъде стигнахмеПрестъпници, преминали незаконно българската граница, се оплакват в медиите от служителите на закона, които се опитали да ги спратОбвиняват полицаите за смъртта на брат и снаха и съпруга ими ако не бяха тръгнали да нарушават закона, нямаше да умратако бяха преминали като всички нормални хора пррз КПП, нямаше да измръзнат
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:)
38
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е правилният имидж, които трябва да има България сред скакалците.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСпомням си как след 1989 г. и нашите нехранимайковци се юрнаха към Германия и там разказваха, че били репресирани.----------А аз пък си спомням как след 1989 г. по магистралите имаше фалшиви полицаи, които спираха чужденци и ги ограбваха. Защо сега да не са се "преквалифицирали' в граничари?
36
33
 
10
 
! Отговори
Дебили, преди 6 години
май не четете както трябва.Жената не обвинява скапаняците, че са си вършили работата!!!Обвинява ги в МАРОДЕРСТВО, каквото извършват половината ни граничари, и други долни ***, като Динковци, Перовци и др. ***!!!Обвинява ги също в тотална липса на човечност!!! А не само да не помогнеш на хора в такава ситуация, ами да ги и окрадеш, е достойно за незабавна смърт.В БГ полицаи, граничари и др.подобни стават само най-долната и некадърна ***, и определано не стават такива,за да СЛУЖАТ и ПОМАГАТ
35
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат ми одеяло, за да се завият. Студено им е"............да бяха си стояли в пустинята на топло. те за това ли се взривяват с поясите,да се загреят ?
34
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ми се струва., че тези истории са за властите в западна Европа , само и само да.не ги върнат в.първата страна на влизане в ЕС !!
33
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ги е канил тук. Сега ще съди с лъжите си за да си избие парите.
32
3
 
43
 
! Отговори
Адската трагедия? преди 6 години
Тия не са успяли да додрапат на дебелата социална помощ в Европа?Колко деца?5?10?Повече?Класика,класика.Покрай трагичната история някой замислял ли се е откъде клошари като тях имат почти четвърт милион лева ?За един приятел питам мен не ми дреме особено.
31
1
 
40
 
! Отговори
BG преди 6 години
И сега Трифа като е в Англия -какво?!?От "относително спокоен град" чрез трафиканти, платили незнам колко си хиляди долара тия хорица сами са си избрали съдбата на имигранти. Какво са очаквали? Нарушаваш закона - търпиш санкции в случая връщат те на границата, която си преминал незаконно.
30
3
 
45
 
! Отговори
Lan преди 6 години
26 Тяхното решение е безрасъдно, да не кажа нечовешко и после обвиняват българските граничари. Целият театър е да ни ги върнат в първата държава, в която са регистрирани - България, защото така е по закон! Нас в момента това ни устройва....нека ни излезе име на зли! Може и да сме груби, понякога некадърни или пък не особено учтиви, но съм абсолютно сигурна, че никой българин няма да остави човек да умре в снега! НИКОЙ! Не сме безчовечни!
29
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно никой не ги е викал или канил! И аз искам да живея в Манхатън, но и през ум не ми минава, да ида там с една бохча и да чакам властите да ми уредят жилище, работа и социален статус. Това е поведение на марокански скакалци.
28
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция, не, не е заради българската полиция, а заради глупостта им да преминат нелегално границата ни, да платят на трафиканти и най-вече да вземат решение да емигрират по нелегален начин. Сами са си виновни за стореното. Много ясно, че ще прехвърля вината им на друг - полицията и трафикантите. Били са ги, взели са им вещите - целта е ясна. Да се внедри съжаление у нпо-та, да изглеждат онеправдани. Да достигнат Англия или Германия.
27
1
 
28
 
! Отговори
ceci_ преди 6 години
Пълни глупости. Демократичното правителство на Ирак не може да притеснява хора. Нали е инсталирано там от ЕС и САЩ. Какви бежанци може да приемаме от там след като там щастието е настъпило а диктаторът Садам е свален.Освен това с доста парици разполагат като за притеснени от режима. В БГ дори и без притеснения не всеки ще извади 90 000 долара.
26
3
 
41
 
! Отговори
Lan преди 6 години
26Да бе, те до един казват и че ги пребиват, а следи от бой няма! Дори и тези - били са настанени в болница, мислиш ли че и всички лекари щяха да премълчат следи от побой и любимите ни журналистки нямаше всяка сининка да ни я показват по 100 пъти?! Като решиш да ходиш в гората посред зимата си носиш последствията! Дори не са се обадили на 112 (а те са длъжни да приемат всеки сигнал) когато са видели, че техните си хора са зле...жертвали са ги, за да стигнат до заветната Германия!
25
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе нещо не ми е ясно, тези имат 90 000 долара, стигнали са Турция където са в безопасност и няма война с тези 90 000 долара могат да живеят богато години наред в Турция!Защо така неистово и безразсъдно драпат за ЕС!??Някой казват че това е организирано от Саудитска араби с цел промяна на етническия и религиозен облик на Европа и дългосрочно така инвестираните петродолари ще дадат предимство на арабите!? Но аз не вярвам.
24
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото е отношение към бежанците такова е и помежду ни. Това са хора, не злобейте. Не един и двама казват, че ги обират. Колко са си свършили работата, като има смърт. Такова е отношението и в училище и в родилната зала, на гишето в институциите.
23
51
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм учуден ... в България остана само утайката. А и самата България скоро няма да я има ще последва съдбата на Донецк и Луганск.Просто нормалните хора вече не са в България.В България всичко е по съветски образец, най-вече хората - крадат, бият, насилват.Всичко това се смята за нормално в България и Русия.Време е България да стане и формално част от Русия, така ще е справедливо!