Режимът в Северна Корея се крепи на... руския петрол

Дойче веле: Той се внася най-вече чрез посредничеството на Китай
15 сеп 2017 20:45, Елка Василева
167
Режимът в Северна Корея се крепи на... руския петрол
Снимка: архив, Reuters

Русия явно изнася огромни количества петрол за Северна Корея – много повече, отколкото декларира в официалните статистики. И нелегално – чрез китайски посредници. Този петрол е жизнено важен за режима в Пхенян, пише Дойче веле.

Петролът е "еликсирът", който поддържа живота на севернокорейската ядрена програма, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли, след като Съветът за сигурност в Ню Йорк затегна санкциите срещу комунистическата държава.

Още по темата

Ако зависеше само от Вашингтон, той отдавна щеше да е затворил кранчето за Пхенян, но всички опити дотук са се проваляли заради острата съпротива на Китай и Русия. Москва смята за своя заслуга това, че приетите санкции бяха смекчени.

С други думи - петролно ембарго няма да има. Вместо това резолюцията на ООН предвижда намаляване на доставките на петрол и петролни продукти - като бензин и дизелово гориво - от 1 октомври.

От началото на 2018 година Северна Корея ще има правото да внася от чужбина два милиона барела петрол годишно. Според различни оценки това ще представлява намаление между 10 и 50 процента спрямо сегашния внос. Най-големият доставчик на петрол за Северна Корея е Китай, но Русия постоянно увеличава своя дял.

Търговия в сивата зона

Малко преди гласуването на резолюцията на ООН Япония и Южна Корея бяха помолили Русия да спре доставките на петрол за Северна Корея. Но руският президент се опита да омаловажи нещата. Според Путин ставало дума само за „40 хил. тона петрол и петролни продукти на тримесечие". А това било нищо в сравнение със стотиците милиони тонове, които Русия изнася на световния пазар. Освен това големите руски енергийни компании изобщо не участвали в тази търговия, увери шефът на Кремъл.

Руските медии обаче информират, като се позовават на данъчните власти, че и руските доставки на бензин и дизел почти се били удвоили през първото полугодие на 2017 година. При това реално изнесените количества навярно са по-големи от обявените от статистиката.

Бивш севернокорейски държавен служител, избягал в САЩ, твърди, че Северна Корея внася от Русия между 200 хиляди и 300 хиляди тона гориво годишно.

Това потвърждава и Артьом Лукин от университета във Владивосток: "Това означава, че по днешни цени изнасяните количества се равняват на около 300 милиона щатски долара годишно", казва експертът за ДВ. Ако тези цифри са верни, ще излезе, че Москва изнася три пъти повече, отколкото признава. А причината е, че тази търговия се развива изцяло в сивия сектор - най-вече чрез посредничеството на Китай.

По заобиколни пътища – през Китай

Голяма част от руските доставки се извършват чрез посреднически фирми, а тази търговия изобщо не фигурира в митническата статистика, продължава Лукин. "Дадена пратка бензин бива регистрирана например като експорт за Китай или Сингапур, но после се появява в Северна Корея", казва експертът. Причината за това са санкциите срещу Пхенян, които правят банковите преводи "практически невъзможни". Затова руските търговци имат нужда от "китайски посредници" с добри контакти.

И според "Вашингтон пост" руските петролни продукти стигат до Северна Корея по обиколни пътища. Изданието се позовава на нарасналия от пролетта на 2017 г. брой на танкерите, които пътуват между Владивосток и Северна Корея - очевидно в нарушение на американските санкции срещу Пхенян.

Именно заради търговията със Северна Корея Вашингтон през юни 2017 наложи ограничения на "Независимата петролна и газова фирма" (IPC) - частна компания на бившия шеф на Роснефт Едуард Худайнатов. В черния списък на САЩ попадна също и дъщерната компания на IPC "Приморнефтепродукт", която търгува с петролни продукти на рафинерията в Хабаровск и притежава големи складови помещения на пристанището във Владивосток.

Пред агенция ТАСС Худайнатов определи санкциите като политически мотивирани. Москва отхвърля американските ограничения и се аргументира с това, че засега няма приети от ООН санкции за доставки на петрол за Северна Корея. В този смисъл Русия не нарушава международното право, казва и Артьом Лукин.

Тесни икономически връзки

От около три години Москва води политика на сближаване с Пхенян - в рамките на програмата си "Обръщане към Изтока". Проектът беше ускорен след конфликта със Запада, породен от руската анексия на Крим. През 2014 година Русия опрости дългове на Северна Корея, останали още от съветско време, на стойност 10 милиарда щатски долара. В същата година двете страни преминаха към руската рубла като платежно средство помежду си.

През 2015 руската Търговска камара основа Икономически съвет за връзките си със Северна Корея, а тогавашният руски министър за развитието на Далечния изток обяви целта на Москва: търговията със Северна Корея да се увеличи десетократно до 2020 година - на един милиард щатски долара. Дотук нищо от това не е изпълнено. Обратното дори - търговията е спаднала от 113 милиона долара през 2013 на 77 милиона долара през миналата година. През 2017 г. обаче митническият сбор е нараснал - най-вече благодарение на износа на петрол.

Новите санкции на ООН могат малко да намалят руските петролни доставки за Северна Корея, но те няма да премахнат възможностите за незаконна търговия, казва Артьом Лукин.

Проблемът за руските търговци на петрол може да дойде от друго място - от празната държавна хазна на Северна Корея, твърди той. Новите санкции на ООН са тежък удар за Пхенян, защото ограничават силно възможностите за износ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 43А плана РАН-ЪТ човешки условия ли направи за работника данъкоплатец ?
41
2
 
7
 
! Отговори
ким е джилезен преди 6 години
И правилно правят. Не знаех че износа на перол може да е нелегален, сигурно щото некой така е решил.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Компрадорски правителства.
39
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера радостта на българина от факта, че един луд, който държи населението си в нечовешки условия, вече има ядрено оръжие. Просто не ми е ясно с какво това помага на България. И всички дружно говорят за ядрена война, все едно е игра с водни пистолети, от която за нас няма да има никакви последствия.
38
2
 
9
 
! Отговори
Китай официално преди 6 години
заявява,че се стреми да ПОДДЪРЖА Северна Корея жизнена,за да :1.Не бъде съсед със страна(ако режимът на СК падне) от 'друг режим"( като Южна Корея) ПО същата причина и Путин не иска СК "да падне"- ще се отзове съсед с "лошите американци">2.И Китай ,и Путин се опасяват,че при провал на режима на СК, ще ПЛЪЗНАТ МАСОВО през границите севернокорейци към Китай и РФ( има малък отсек от границата)и няма да успеят да ги връщат.Затова такава пропаганда прави Путин и държ. глава на Китай,защото СК е буфер
37
3
 
26
 
! Отговори
Потрошенко преди 6 години
А фашисткия режим в Украйна се крепи на американски въглища, защото няма по-близо...
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Управляващата върхушка на запада само изсмукват икономиките, не правят инвестиции за добавяне на икономическа мощ. За това и САЩ са сянка на себе си вече.
35
1
 
25
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Аз пък се питам Дойче Веле пример ли е за независима, безспристрастна и обективна медия? Длъжни ли са българските медии да повтарят като папагали всеки бъ...лвоч на тази 'правилна' медия? Защо само Дойче Веле? Защо не например ББС? Като Работническо Дело станаха. Да си турят като гербове Меркел и Юнкер поне да е ясно.
34
2
 
16
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ДВ преди 6 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ - ХИБРИДНАТА АГЕНЦИЯ
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, да питам, защо САЩ не влязат в Северна Корея и не им внесат демокрация, както в Ирак и Либия, а ? Давайте, бе, САЩ, дайте им демокрация на Северна Корея. Ама нещо май не ви стиска. Шубе ли ви е, а ? Много ясно, че ви е страх, знаете, че ще бъдете разбити, от 10 години само лаете, но знаете, че влезете ли в СК, голям бой ще ядете. Ким Чен Ун ви смаза! САЩ вече са само регионална сила.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия лоши руснаци, откак си взеха Крим, НАТО-вците не могат да го преживеят.Много боли, нали, че няма да има база на НАТО в Крим??
31
0
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Китай , използва патенти от Сащ , защото Русия предлага ресурси на достъпни цени спрямо евтината работна ръка предложена от Китай , последните няма да допуснат - капиталисти от другата Корея чрез посолствата и в тази страна да рекламират дрога и проституция :) това е отбранителна линия :) Северна Корея :) , Чечня :) и прочие :) мога да споделя още но не искам да предупреждавам нашата ДС . Те в момента са слаби , ние искаме по силни и ще ги имаме до няколко години , ние ги обучаваме .
30
2
 
13
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
От целия шум около Пхенян печелят САЩ като продават оръжие на Япония и Сеул и тн а ислямска държава си пласира безотчетно сирийския нефт за да ФИНАНСИРА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ. КАКВА ИДИЛИЯ , СПОКОЙСТВИИЕ И МИР ГАРАНТИРА САЩ НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА НАШАТА ПЛАНЕТА! !!
29
1
 
14
 
! Отговори
Трябвa бaртер преди 6 години
Русия дa изкупувa корейските стоки ,a в зaмянa дa им дaвa петрол и всичко кaквото им е необходимо,рaзбирa се чрез сивия сектор!
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щатите ще налагат санкции на Газпром, заради Турски поток, който лишавал Европа от достатъчно газ.Какво лицемерие! Ако щатите не бяха затворили Южен поток, щеше да има достатъчно газ.
27
3
 
19
 
! Отговори
Пин преди 6 години
Скапани САЩ! Навсякъде си врът носа, компетентни, световен полицай .....***, живеят на гърба на целият свят!
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отива либийският петрол? Кой го продава и взема парите? Това не питат. Нито питат за разграбеното оръжие от складовете на Кадафи от ИД.
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Китайците вече имат и свой петролен фючърс(те са най-големия вносител на петрол в света) деноминиран в юани, а той от своя страна ще е конвертируем в злато . Дните на петродолара са преброени, да няма да е още утре, но след 10-20г.
24
1
 
12
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
Вижда се че ислямска държава си прави каквото и каже пророка в Европа осеяна с американски бази с ядрено оръжия в тях. Как си мпреминаваха ковой с нефт на ислямска държава през цяла Турция и какъв и е проблема тогава този нефт да стигне с помоща на ИНСТРУМЕНТИТЕ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР БЕЗПРЕПЯТСВЕНО ДО КУПУВАЧА ,КОЕТО И Е ЦЕЛТА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР КАТО СЕТА ТТИП
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крепи се на ядрената им програма и оръжие.Ким видя като разоръжиха Либия и Ирак какво стана -мамицата им разплакаха.Трябва да е луд да вярва на "демократичната"общност в лицето на краварите