Чехия: Страх от мигрантите в страна, където мигранти няма

Миграцията изведнъж стана ключова тема в предизборната кампания
19 окт 2017 20:35, Елка Василева
44
Чехия: Страх от мигрантите в страна, където мигранти няма
Снимка: архив, Reuters

Мигранти с бурки и хиджаби нападат чешка пенсионерка, ритват проходилката й и я оставят на земята, след което се втурват към сграда с надпис "Социални помощи".

Видеоклипът на кампанията на крайнодясната партия "Блок против исляма" продължава: "Вие трябва да решите дали трябва да се дават пари на нашите деца и пенсионери, или на мюсюлманите и африканците".

"Блокът против исляма" е една от общо 31 политически формации, които ще участват в парламентарните избори в Чехия в петък и събота.

Това далеч не е единствената партия, експлоатираща тази тема. Също като Националния фронт във Франция, Герт Вилдерс в Холандия, Алтернатива за Германия и Австрийската партия на свободата, множество чешки партии залагат на страховете, предизвикани от рекордния приток на мигранти в Европа.

Миграцията изведнъж стана ключова тема в предизборната кампания в Чехия въпреки почти пълната липса на мигранти и бежанци в страната, които предпочитат да се насочват към Германия или Швеция, пише Франс прес.

Чешката република, ръководена от открито антимюсюлмански президент, до момента е приела само 12 бежанци, макар че ЕС иска от нея да приеме 1600 съгласно неговата система за разселване.

Нищо против китайците

Много чешки партии печелят политически дивиденти, като се възползват от страха от тероризма, ислямистката заплаха и опасенията за изчезване на икономическия просперитет.

"Това няма много общо с реалността, защото тук всъщност няма мигранти", казва анализаторът Иржи Пехе, интервюиран от АФП.

Според допитване на Института за проучване на общественото мнение към Чешката академия на науките около 60 на сто от чехите са против приемането на мигранти, а само около 3 на сто го одобряват.

Прага протестира енергично против предложената от ЕС програма за разселване на бежанци, както го сториха нейните полски, унгарски и словашки съседи.

"Имаме нужда от преграда срещу омразната идеология на исляма", заявява Томаш Ерлих, жител на Прага, решил да гласува за антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура.

Ислямът "е несъвместим с демокрацията, законите и европейските ценности. Опитът на Запада го показва ясно", настоява Ерлих.

Той обаче отрича, че е ксенофоб, защото "няма нищо против китайците и виетнамците, които са интелигентни и работят невероятно упорито".

По данни на Института за проучване на общественото мнение около 7,3 на сто от избирателите смятат да подкрепят СПД, което е над 5-процентовата бариера за влизане в долната камара на 200-местния парламент.

Понякога наричан "чешкия Тръмп" от медиите, бизнесменът милиардер Андрей Бабиш, чието популистко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) се очаква да спечели изборите с 30,9 на сто от гласовете според Института за проучване на общественото мнение, също не крие враждебността си към приемането на мигранти.

Търговията със страх

"При нас почти няма имигранти, страната е в добър период от икономическа гледна точка и въпреки това сред хората има недоволство и дори гняв", констатира анализаторът Йозеф Млейнек от Карловият университет в Прага, интервюиран от АФП.

"Аз самият се питам какви са причините. Мисля, че става дума за комбинация от лична неудовлетвореност и общ проблем", казва той. "Например, Бабиш повтаря, че корупцията е навсякъде и хората започват да го приемат присърце".

През септември безработицата в Чехия достигна само 3,8 на сто, най-ниското равнище от 1998 г., а централната банка прогнозираше ръст от 3,6 на сто в края на годината.
При все това "чешката политическа сцена се изроди в търговия със страх", смята Пехе.

Според президента Милош Земан миграционната вълна е "организирана инвазия", а мюсюлманите "са невъзможни за интегриране".

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на сегашния премиер Бохуслав Соботка, която се очаква да гласуват 13,1 на сто от избирателите, обещава "спиране на незаконната миграция".

Най-старата чешка дясна партия, "Гражданската демократическа партия", от своя страна иска страните, които се окажат неспособни да защитават собствените си граници, да бъдат изключени от шенгенското пространство.
 

/БТА/
 


44
Още по темата: Чехиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
17
 
! Отговори
JAS преди 1 година
До Анонимен 30: за всичко си прав, но за "гаджо" не. Тази дума се използва от чешките и словенски ц...пардон...роми и означава "бял човек".
40
0
 
18
 
! Отговори
JAS преди 1 година
До ***: изключително вярно, чехите винаги са излизали на улицата и не са протестирали само в къщи или в кръчмата! И не само 1968, но и през нацистицкия протекторат, виз. Атентата на Хайдрих.
39
0
 
18
 
! Отговори
JAS преди 1 година
Ако не беше този страх досега в Чехия щеше да е пълно с ***. Украинците, Словаците и виетнамците стигат. Изборите в събота ясно показаха какво искат и не щат чехите...в последно време все повече немци, холандци и италианци идват да живеят и работят в Чехия, защо? Низка безработица и почти никакви ***.
38
0
 
26
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Страх лозе пази. Така се прави. Има за какво да ги е страх като гледат германцит какви ги сътворяват с оная луда бабичка Меркел.
37
2
 
26
 
! Отговори
grep преди 1 година
1. "Страх от мигрантите в страна, където мигранти няма"
2. "Страх от мигрантите в страна, където мигрантите са под 5%"
3. "Страх от мигрантите в страна, където мигрантите са под 25%"
4. "Страх от мигрантите в страна, където мигрантите са под 50%"
5. "Страх от чехите в страна, където чехи няма"
36
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чехите знаят - страх лозе пази ... Онези, дето уж казват, че не ги е страх, са клани и взривявани всяка седмица вече. Тях свещите, плюшените сърца и мечета ги пазят, а нас - дюнерджийниците на всеки ъгъл.
35
4
 
26
 
! Отговори
Чукундур преди 1 година
Поклон пред чехите!През 1968г.когато чешкият народ се вдигна с голи ръце срещу руските танкове,ние пеехме честушки и възхвалявахме социалистическия интернационализъм.Затова ни мразят чехите.Мразят и всякакви други навлеци,дошли да им осират държавата им.
34
1
 
34
 
! Отговори
гошо преди 1 година
<<Страх от мигрантите в страна, където мигранти няма>>
Това нещо странно ли трябва да изглежда? А ако ме е страх да не ме блъсне кола преди да ме е блъснала, това нередно ли е? Трябва ли да изям отровна гъба за да разбера че не трябва да го правя? И т. н. и т. н.
33
1
 
26
 
! Отговори
дон преди 1 година
До Анонимен
анонимен 30 ,ти никога не си виждал чех на живо.Еднакво мразят и немци и руснаци.Защото през 1938г по икономика са били наравно Холандия.Стопляш ли или е все едно ,ама да се плямпа
32
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умните хора се учат от ОПИТА НА ДРУГИТЕ! Глупавите продължават да се пълнят с популация, извършваща терористични актове, убийства и изнасилвания в невиждани мащаби. Чехите много добре виждат какво се случва там, където дойдат ислямските навлеци или хората от изостаналите африкански общества. Не е нужно да си отрежеш пръста, за да знаеш, че ще боли. На Запад тотално се провалят в "интеграцията", но продължават експериментите и поученията към Източна Европа.
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30

Не забравяй, че за славата ни по чужбина донякъде сме си виновни както самите ние, така и по-*** ни братя, за които си оставаме "гаджо", но за сметка на това навсякъде се обявяват и регистрират с нашенските паспорти и народност
30
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чехия: Страх от мигрантите в страна, където мигранти няма."
---
НЕ ПЛЮЙТЕ ЧЕХИТЕ! Страната им е чиста, подредена и организирана. С право не искат некъпани и неуправляеми навлеци. ПО-ДОБРЕ ДА ГИ Е СТРАХ ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ "МИГРАНТИТЕ", отколкото СЛЕД като ЕС им ги натресе!
29
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милош Земан - един умен човек, който не се страхува да каже истината!!!
28
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чехите са откровени расисти, те мразят и българите, а сервилничат пред немци и англоговорящи! лукави и подли!
27
0
 
38
 
! Отговори
A-DW преди 1 година
Няма талибани и мюсляци, точно защото Чехия први необходимото да не ги пуска. Ако си имаха една Тиква и те щяха да се напълнят с диваци.
26
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е да има страх и превенция преди човекоподобните да са нахлули в страната.За Германия,Франция и другите западни държави вече е късно.И защо никой не мрази китайците?Те са тихи и кротки хора.Не налагат своят начин на живот,и религия,не убиват и изнасилват.И най-вече за разлика от камиларите са трудолюбиви.
25
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чехия е малка държава,но с умен народ.
24
0
 
45
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Добре правят чехите. Вържи попа, да е мирно селото.
23
1
 
42
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Когато един здрав организъм се бори с болестни вируси...той създава антитела
....но ако си има работа с агресивната африканска Е бола...вече е загубил!
Африканската Е бола Фронтекс(тези които уж трябваше да ни пазят) я извозват със стотици хиляди - от либийския бряг! Факта , че 90% от африканската Ебола е алаходупна не прави нещата по-лесни! Браво на чехи, поляци, австрийци,унгарци, и словенци...пжследния бастион на цивилизацията!
22
1
 
51
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Не, това не е страх от мигранти, а просто разумно и задължително защитно поведение по отношение на ислямската инвазия над Белия, и целия Християнски свят!