Ксения Собчак – идеалният съперник на изборите за Путин

Руски издания за кандидатирането на тв звездата за президент
19 окт 2017 21:34, Елка Василева
45
Ксения Собчак – идеалният съперник на изборите за Путин
Ксения Собчак. Снимка: Reuters

Вестниците в Русия коментират на първите си страници съобщението на телевизионната звезда Ксения Собчак, че ще се бори за президентския пост на изборите през март. Кандидат като нея ще направи кампанията по-ярка, но може да създаде и нови проблеми на Кремъл, пише "Ведомости".

Изданието припомня коментар на опозиционера Алексей Навални за плановете на Собчак: "Тя май е решила (. . .) да участва в доста гадната кремълска игра, наречена "Ще довлечем на изборите едно либерално посмешище за отвличане на вниманието". Навални нарече възгледите на Собчак "доста канибалски".

Зам.-председателят на руския парламент от партията "Единна Русия" Пьотър Толстой смята, че участието на телевизионната водеща ще внесе нова интрига в изборите като "един блестящ кандидат, олицетворяващ изцяло светогледа на известен вид кандидати".

Още по темата

"Утре ще поиска да се кандидатира някой клошар и какво - ще се втурнете да му искате коментари?", негодува зам.-председателят на Държавната дума Игор Лебедев, либералдемократ. "Нека изчакаме да я регистрират. Ако това стане, може смело да заявим, че изборите се превръщат в "Дом-3" - пореден епизод от популярно руско риалити шоу, добавя той.

Собчак заяви, че кандидатурата й ще стане аналог на отменената графа "против всички" в руските изборни бюлетини и се обяви "против начина, по който е уреден днес политическият и обществен живот" в страната.

Тази логика сочи, че нейното участие в надпреварата до голяма степен цели да насърчи активността и да абсорбира електората на Навални, смята политологът Дмитрий Бадовски. "Собчак обаче ще вземе да претендира за диалог с основния кандидат, което поражда повече рискове, отколкото изгоди. Ако постигне що-годе съществен резултат и той се възприеме като гласове "против всички", това също няма да представи в добра светлина победата на Путин", добавя той.

Включването на Собчак вече гарантира шумотевица около президентската кампания, заявява в "Комерсант" Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия, отговарящ за изборните технологии. И допълва, че не би се учудил, ако види в надпреварата популярния певец Сергей Шнуров, известен като Шнур, рапърите Оксимирон и Гнойния или друг някой кандидат от "политическия зоопарк".

Ксения Собчак е "идеалният съперник" за днешния президент Владимир Путин, твърди "РБК", цитиран от Би Би Си. Тя е компромисна фигура за президентската администрация и за либералния електорат, смята анализаторът Игор Бунин.

"Фигурата й, от една страна, устройва президента, защото той я познава (работил е в градската управа на Ленинград, после Санкт Петербург, заедно с баща й Анатолий Собчак, б. пр.), а от друга - тя може според политтехнолозите да развълнува младежта", пояснява Бунин. Според него телевизионерката ще има за задача да привлече към изборите "светски хора, недоволни от преобладаващия православен дискурс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия изборите са пълна пародия. Руснаците го знаят много добре, но нямат никакъв избор. Затова напрежението постепенно нараства и един ден балонът ще се спука. Моля се пораженията от този катаклизъм да останат само в Русия.
14
0
 
10
 
! Отговори
до 6-ти преди 6 години
Не си прав, имаше БЗНС, и от там идваха лозунгите за пролетариата и земеделеца
13
34
 
11
 
! Отговори
НЕОГРАНИЧЕН ВПН преди 6 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРА И ДА ИЗИСКА ОТ ПУТЛЕРОЦИД ДА ВЪВЕДЕ СОРАТА ИЛИ ДРУГА КАТО НЕЯ ЗА КОНТРОЛ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС В КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА РУСИЯ!РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е НАПЪЛНО ОПОЗОРЕНО И ОМЕРЗЕНО ПРЕД ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ!
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собчак, както и всеки друг измислен от запада опозиционер в Русия, е идеална да загуби изборите. Даже много по-идеална от Цачева.
11
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Русия не била демокрация:))) Да не е демокрация като България в която премиерът се бори с корупцията по телефона - Ало, Ваньо... където от името на същият премиер се искат тонове суджук, където синчетата на виден престъпен бос и на бивш министър купонясват от зори и стрелят безразборно... да, Русия не е демокрация:)))
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелаваме успехи на г-н Путин и г-жа Собчак дълъг у успешен мандат.
9
18
 
15
 
! Отговори
НЕОГРАНИЧЕН ВПН преди 6 години
ИЗБОРИТЕ СА ПЪЛЕН ФАРС ВЪВ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ЩОМ НЯМА НИКАКЪВ КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ!!!КОЛКОТО ЗА БИЛИ АДЕКВАТНИ ИЗБОРИТЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ ДО 89-ТА ГОДИНА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БАЙ ТОШО! ТОЛКОВА СА АДЕКВАТНИ И В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!
8
4
 
18
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Тази е твърде млада дайте снимки на Меркел и на Макрон на жена му ние си падаме по тях.
7
3
 
18
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
В такъв случай след като Навални много разбира нещата нека той се откаже и Собчак да вземе тез 2%. Путин направо трепери от такива аритметици като Навални и тебе. Ако може Путин и Собчак да се откажат и направо царосваме оня шушляк ?
6
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е демокрация и изборите там не са интересни. И преди 89 та у нас имаше "избори". Престъпниците от БКП винаги печелеха над 99 %.
5
5
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Прав е Навални !Това е постановка на Кремъл.Сега Собчак ще вземе 1% на изборите срещу Путин.Ако беше се явил самият Навални процентите щяха да бъдат 2%.Лоши са тези от Кремъл ... Много лоши !
4
12
 
12
 
! Отговори
До № 4 преди 6 години
И за какво да я убива тази бре мурзиле? Той изби и затвори тези, от които имаше основание да се страхува.
3
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има право да се кандидатира ако никой не се кандитира ще кажете че Путин ги е убил. Путин има 99% подкрепа всеки съперник е идеален за него. Края на шорошката пасмина се вижда.
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите в Русия са проформен фарс. Всички вече знаем кой ще спечели. Не ни занимавайте с руски глупости!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази има вид на калинка....руснаците вече ядоха елцинските промени, ще заложат на сигурното.