По следите на истината: СССР притеснени след убийството на Кенеди

Документите са истински бисер за търсачите на истината
27 окт 2017 21:39,
49
По следите на истината: СССР притеснени след убийството на Кенеди
Снимка: архив Reuters

Публикуваните вчера документи за убийството на президента на САЩ Джон Кенеди са истинска находка за търсачите на истината, които се опитват от повече от половин век да установят какво се е случило в Далас през 1963 г., пише в. "Ню Йорк таймс".

В документите се говори за мафиоти, шпиони и кубинци. Те съобщават за подозренията на Кремъл, че зад убийството е стоял вицепрезидентът Линдън Джонсън, както и опасенията на властите в САЩ, че обществото няма да приеме официалната версия за събитията. Някои от тях показват вълненията и хаоса през дните след убийството на президента. Сред тях е и паметна бележка, очевидно продиктувана от самия директор на ФБР Джон Едгар Хувър малко след убийството на Лий Харви Осуалд през ноември 1963 г., която започва с лаконичното изречение "няма нищо ново по случая Осуалд, освен че е мъртъв".

Само 53 от публикуваните вчера 2891 документа никога не са били разкривани. Останалите са били публикувани с редакции, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Един от тях разкрива реакцията на убийството в СССР. Някои в Москва са го сметнали за преврат на ултрадесните сили в САЩ и са очаквали, че за случая ще бъде обвинен Съветският съюз. Неназован информатор е казал пред американски шпиони, че КГБ разполага с доказателства, че президентът Джонсън е отговорен за убийството.

В паметната си бележка два дни след убийството директорът Хувър изразява безпокойство, че убийството на Осуалд ще предизвика съмнения сред американците, че той е истинският убиец. За убийството на Осуалд не може да има извинения, особено предвид предупрежденията към полицията в Далас, е заявил Хувър, намеквайки, че ликвидиралия го служител на реда Джак Руби може да е свързан с чикагската организирана престъпност. Директорът е предвидил, че това скоро ще доведе до цяла индустрия от разследвания и подозрения.

Хувър е изразил и притеснения, че контактът между Осуалд и кубинското посолство в Мексико, както и изпратеното от него писмо до съветското посолство във Вашингтон, може да усложнят външните отношения на САЩ.

Документите няма да сложат край на споровете и спекулациите, а някои от тях може да предизвикат нови въпроси, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". През 1975 г. директорът на ЦРУ Ричард Хелмс е бил запитан, по време на показания под клетва, дали има информация, показваща, "че Осуалд е бил агент на ЦРУ или че агент..."

Но публикуваната част от документа свършва там. Отговорът на Хелмс също не е показан, отбелязва американското издание.

Останалите документи ще бъдат публикувани след 6-месечно проучване, отбелязва в. "Вашингтон пост". Президентът на САЩ Доналд Тръмп отстъпи, давайки този срок, за да може да бъде редактирана определена информация, свързана с националната сигурност. Някои от липсващите материали са тези от най-голям интерес за експертите по случая, например 338-странично досие за Джон Мур, ръководител на клона на ЦРУ в Далас по време на убийството. Липсва и 18-странично досие за Гордън Макглендън, бизнесмен от Далас, разговарял с Руби точно преди той да застреля Осуалд. Не са публикувани и материали за известни кубински дисиденти в изгнание, противници на Кастро, които също са били сред заподозрените за убийството групи.

Въпреки това документите не опровергават теорията, че бившият морски пехотинец Осуалд е действал самостоятелно. Дълъг проектодоклад на Комисията по убийствата на Камарата на представителите на САЩ отхвърля като малко вероятна версията, че Куба е разпоредила убийството заради опитите на ЦРУ да ликвидира Фидел Кастро. Повечето американци обаче смятат, че Осуалд не е действал сам, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитирайки проучвания на "Галъп".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че в общи линии добивате представа кога мафията е превзела САЩ и защо биват наричани световен терорист номер 1. Дори до ден днешен цензурират най-важната информация, да не разберат американците, че от 50 години насам ги управляват главорези, военопрестъпници и серийни убийци.
20
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ пак се бъзикат с простолюдието...
19
10
 
38
 
! Отговори
Сноудън преди 6 години
Открадвайки парче от камъка Кенеди със риск за живота си го отнася във голяма руска лаборатория за изследване ето това е истината за смърта на Кенеди.
18
14
 
38
 
! Отговори
Сноудън преди 6 години
В големите демокрации подобни неща не се случват във колата е имало двойник на Кенеди самият Кенеди е избягал във Русия, защото е бил агент на КГБ от някои разкрития става ясно че нaд Зона - 51 избухва конфликт със инопланетяни Оцелелите са разказали, че от НЛО-то изскочили пет ниски хуманоиди с големи глави и големи черни очи. След това те се слели в една блестяща бяла топка от светлина, която съскала и бръмчала.След това топката се взривила и 23-*** войници се превърнали в камък .
17
3
 
63
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Кефи ме как тук има хора, които мислят, че някой би оставил важни документи оличаващи когото и да било в убийството на Кенеди. Неразсекретените документи нямат нищо общо със самото убийсто, а с начина на управление на тайните служби служби на САЩ. Трябва да са луди да ги пуснат пред хората, само за да задоволят любопитството на банда безмозъчни хора.
16
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията изобщо не кореспондира със заглавието!
15
2
 
52
 
! Отговори
Salt преди 6 години
Сега разбираме се чакаме ''руските хакери'' да свитнат Тръмп за да прикрият следите си в Белия дом и така скандалите около избора на Тръмп да приключат. А защо са ги засекритили тия документи какво крият от ЦРУ няма да се питаме.
14
34
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тодор Живков и 45 одишната рускта окупаця в България почти всяка година убиваха първия секретар на БКП и после засекретяваха документите по убийството, но комунистическите медиите не отразяваха това.
13
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФБР очисти Кенеди заради много му грехове - връзки с мафиоти, с жени вербувани от КГБ и Щази, заиграване с руснаците.Хувър очисти Кенеди с особен кеф!Последният изстрел в главата на президента идва от седящия до шофьора агент. Класически изстрел под мишница!
12
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо в демократична Америка хората не трябва да знаят кой е убил президента на страната? Защо не публикуват документите, нали има свобода на словото.
11
1
 
43
 
! Отговори
Да запълним заглавие преди 6 години
Русия не от вчера решава съдбините на US.Осуалд,Иван Иванович с кавалерийска карабина "прошнури" без видимост JFK.Русите правеха надуваеми макети на балистични ракети,а US "лунен модул".Мина време:Русия вече избираше между базедова *** и отявлен ***.*** "отвори" докумьетитььее".Русия не бе обвинена за самоубийството на др. Кенеди.В отговор Русия "чу" разговори на "астро театрали" от Хюстън(Холивуд) скачкащи бодро на Луната.Има само една истина в документите-ПРЕВРАТ!!!!!!!!!!!!!!!
10
3
 
49
 
! Отговори
голямата загадка преди 6 години
Евреите го убиха!
9
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кенеди се е самоубил за да опетни руснаците мръсника му с *** и от всички документи баш тия решиха да разсекретят, слочаеност не мисля. Оказва се, че руснаците от дълго време контролират президентския пост нали тъй Опозицията заложи един капан на Тръмп и той скочи във него.
8
4
 
49
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Линкълн и Кенеди двамата президенти водещи битка срещу банковата мафия и правителството в сянка във ФАЩ,какво е общото по между им???Освен това Кенеди не е искал да започва война във Виетнам и е бил против военна интервенция в Куба!Нещо което военно-промишленият комплекс не му прости !
7
3
 
73
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Кенеди си повярва,че управлява Америка и може да я промени в може би по-добра посока.Народът също му повярва.Обаче на тия,дето реално управляват САЩ това нямаше как да се хареса и естествено Кенеди бе занулен,както и брат му.Впрочем,това не е единствения президент пострадал по тая причина-Линкълн също е убит защото е бил против централната банка да бъде в частни(еврейски) ръце!Изобщо Богоизбраните не си поплюват когато някой застане на пътя им!
6
4
 
65
 
! Отговори
Ала-бала преди 6 години
Не е интересно кой уби Кенеди, а кой и по чие нареждане уби Осуалд в затвора. ЦРУ замете следите... Това ли са възможностите на САЩ да опазят най-опасния престъпник, убил президента, като улично куче?
5
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЖОН ГРИЪР -шофьорът и агент на ЦРУ е убиецът . От упор . И затова Жаклин се хвърля назад .После се жени за Онасис -масон 33степен и е недосегаема . На нецензурирани кадри се вижда как Д. Г. се обръща ,вдига ръка ,проблясва ,изстрел и Ж.К. се хвърля.
4
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JFKМомче, никой от санаториума не ти желае лошото! Връщай се обратно в стаята, доктора ти е оставил хапчета - пии ги и ще се успокойш!
3
26
 
38
 
! Отговори
JFK преди 6 години
We are in grave danger from the communists. Our freedom...Our very way of life is at risk.Велик антикомунист, но СеСеСеРе го утрепа!
2
8
 
46
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Кенеди беше убит. Бил Клинтън пък Моника му разказа играта. Всичко останало са "яcтpeби". Аз продължавам да си гледам Алф, старите серии на Женени с Деца и Напълно Непознати - Perfect Strangers и Сам Вкъщи. Слушам и Майкъл Джексън с въздишка по старата Америка - САЩ която обичах едно време.