Владимир Путин и седемте джуджета: Планът на Кремъл

Кандидатите за президентските избори в Русия вече са ясни
Обновена: 11 фев 2018 07:30 | 10 фев 2018 21:38,
568
Владимир Путин и седемте джуджета: Планът на Кремъл
Снимка: Reuters, архив

На изборите през 2000 година, когато Владимир Путин беше избран за първи път за президент, имаше общо 11 кандидати. След това техният брой драстично намаля. Някои критици навремето казаха, че Кремъл е ограничил списъка на кандидатите. Изглежда, че сега Русия се завръща към старите времена. В публикувания списък за президентските избори на 18 март 2018 г. има общо осем кандидати - два пъти повече в сравнение с 2008 година.

Кремъл е загрижен за избирателната активност

Големият брой кандидати може да се обясни с това, че Кремъл е загрижен за избирателната активност. Защото само един кандидат изпъква пред останалите. Според анкетите на държавните социологически институти, Владимир Путин е еднозначен фаворит. Според анкетите, 70 процента от руснаците искат да изберат за четвърти път 65-годишния бивш офицер от КГБ за президент на Русия. При такъв рейтинг, неговите съперници изглеждат направо като джуджета.

По всичко изглежда, че руснаците не проявяват голям интерес към избори с предизвестен резултат. Още по време на изборите през 2016 година избирателната активност намаля драстично. В Москва гласуваха едва 35 процента от имащите право на глас. Наблюдателите смятат, че Кремъл се опитва да увеличи интригата около изборите с нови лица, без обаче да застрашава победата на Путин. Защото най-силният му конкурент, опозиционният политик Алексей Навални, не е допуснат до изборите заради влязла в сила присъда срещу него. Самият Навални смята, че по този начин Кремъл иска да го изключи като съперник на Путин и призова за бойкот на изборите.

Павел Грудинин - новакът

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов, който вече е на възраст, не се кандидатира. Сред кандидатите за президентския пост има както опитни политици, така и нови лица. Сред тях изпъква Павел Грудинин. 57-годишният политик и шеф на едно аграрно предприятие край Москва изненадващо беше номиниран от комунистическата партия, въпреки че не членува в нея. Анализаторите прогнозират, че той ще спечели шест процента от гласовете и може да се класира на второ място след Путин. Някои наблюдатели обаче смятат, че Грудинин може да спечели доста повече гласове, защото много руснаци харесват неговите умерени възгледи. Очевидно и Кремъл се опасява, че Грудинин може да вгорчи победата на Путин и държавните медии го атакуваха особено остро. И то не заради факта, че той величае Сталин, а заради негови банкови сметки в чужбина.

Владимир Жириновски - демагогът

Основният конкурент на Грудинин за второто място е Владимир Жириновски, който е и най-възрастният сред тазгодишните кандидати за президентския пост. 71-годишният лидер на дяснопопулистката либарално-демократичаска партия на Русия се кандидатира за президентския пост още през 1991 година. Жириновски формално е в опозиция, но отдавна е част от истаблишмънта и е верен на линията на Кремъл. Неговите изяви, при които той обича да заплашва Запада с ядрен удар, са неотменна чест от руските ток-шоута. В сравнение с него, Путин изглежда умерен и благоразумен. Жириновски обаче не е истински противник и конкурент на Путин.

Григорий Явлински - старият либерал

Също като Жириновски, и Григорий Явлински се опитва отдавна да стане президент. Той е на същата възраст като Путин - на 65 години. Явлински е в политиката от началото на 1990-те години. Той е съосновател на дяснолибералната партия Яблоко и през 2000-та година спечели седем процента от гласовета и се класира на трето място. Има имидж на либерал с прозападни възгледи, но така и не успява да спечели на своя страна широки слоеве от населението. Делът на неговите избиратели дори намалява.

Борис Титов - закрилникът на бизнесмените

Борис Титов е на 57 години и е един от най-младите кандидати за президентския пост. През 2000-та година той спечели 1,5 процента от гласовете. Вероятно този път ще постигне значително по-добър резултат. Той представлява младата дяснолиберална "Партия на растежа", която не играе особена роля в руската политика и досега изобщо не е постигала големи изборни резултати. По поръчка на президента Путин, Титов се грижи за правата на руските предприемачи от 2012 година насам. В сегашната надпревара той се опитва да спечели либералните икономически слоеве от населението.

Сергей Бабурин - националистът

Сергей Бабурин се появява на тези избори като спомен от далечното минало. През 1990-те години той е заместник-председател на парламента. Впоследствие обаче известният консерватор остава в сянка. Бабурин е председател на националноконсервативната партия "Руски общонароден съюз", която подкрепя вътрешната и външната политика на Путин.

Ксения Собчак - "една срещу всички"

36-годишната Ксения Собчак е особен случай, не само защото е единствената жена сред кандидатите. Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който минава за политически ментор на Путин. Ксения Собчак стана известна първо в шоу-бизнеса. Впоследствие се разви като журналист с опозиционни възглади. Тя обаче не е професионален политик.

Ксения Собчак води предизборната си кампания под мотото "Една срещу всички" и се опитва да спечели на своя страна протестните избиратели. Собчак има либерални възгледи и предпазливо критикува шефа на Кремъл. След като обяви кандидатурата си, тя има почти неограничен достъп до медиите. Мнозина оценяват този факт, като сигнал, че се ползва с протекциите на Кремъл. Наблюдателите предполагат, че Собчак трябва да спечели на своя страна недоволните млади поддръжници на Навални. Ксения Собчак обаче силно поляризира и едва ли ще спечели много гласове.

Максим Сурайкин - алтернативният комунист

Сред новите лица в тези президентски избори е и Максим Сурайкин. 39-годишният Сурайкин е председател на основаната през 2009 година партия "Комунистите на Русия", която се предствавя като алтернатива на утвърдената комунистическа партия. Партията на Зюганов обвинява партията "Комунистите на Русия", че е проект на Кремъл, чиято цел е да отслаби старите комунисти. 

Независимо дали са възрастни или млади, кандидатите имат нещо общо помежду си: те нямат никакъв шанс. Въпреки големия брой кандидати, сегашните президентски избори не се отличават от много предишни, спечелени от Путин.

Автор: Роман Гончаренко

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


568
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
5
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До Анонимен 199,Путин беше истински президент, но вече не е! Разните му руски банкери и финансисти, начело с Герман греф, така са се разхайтили, че не стига, че ограбват руснаците, а им се подиграват! В "тубата" има интервю с този последния, на което той обяснява как народа трябва да бъде държан в мизерия, за да може да бъде манипулиран по-лесно! При условие, че Путин му пукаше за обикновените руснаци, то отдавна трябваше да е "изхвърлил" този Герман Греф, а и не само него!
189
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До 188 беше предишния ми пост.
188
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
***, четох поста ти по-долу, и без да искам, ми се наложи една аналогия Путин-Борисов. Смени само международните постижения на нашия и на Путин, смени именета им, и аналогията е учудващо пълна..
187
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин е истинск президентамериканските президенти са си чист марионетен театър и страната от столетие се управлява от милиардерски фамилии които правят шоу за населението с избора на президенти- коита са обикновени добре изглеждащи марионетки- така че управлението на мерика си е като монархия дето стои зад параван наречен демокрацияи ако някой вярва че има такова нещо си е направо ***.ло.умникимаха един истински президент - кенеди и той си замина без избории след това и брат му- демокрацияяяя
186
3
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До ***,Айде стига залъгва хората с тази огромна територия! 70% от тази огромна територия не е пригодна за живот и стопанска дейност! Руската зима е изпитание за самите руснаци всяка година! Разходите за отопление на производствените халета в Русия са много по големи от тези на запад! Не са некадърни руснаците, просто Путин не държи из късо олигархията!Не ми е ясно обаче как горди хора като руснаците търпят да ги ограбва и даже да им се подиграва Герман Греф а не вземат му светят маслото
185
8
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Слава на Руската Империя !!! СССР дето унищожи славната Руска Империя дано сега горяд в ада всичките им болшевики !!! Дано и путин да гори в ада, защото е останка от тая унищожителна власт ! Пожелавам на Русия един ден отново да имат цар, и отново да станат Православна Руска Империя !!!
184
5
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Владимир Путин и седемте джуджетаДЖУДЖЕТАТА НЕ СА ЛИ ОКОЛО 130 МИЛИОНА ?! МИСЛЯ ,ЧЕ ТОЛКОВА Е НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ! КОЙТО СИ НЯМА ПРЕДСТАВА КАКВО Е РУСИЯ ,ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА ОТИДЕ ТАМ НА МЯСТО ИЛИ ПЪК ОТ ДИСТАНЦИЯ ЧРЕЗ YOUTUBE ДА ГЛЕДА КАК ЖИВЕЯТ 130-те МИЛИОНА ДЖУДЖЕТА В РУСИЯ ! YOUTUBE - ЖИЗНЬ В РОССИИ !
183
3
 
3
 
! Отговори
Магаданская область преди 6 години
До ДРУГА НОВИНА В САЙТАУ нас положение тоже очень плоха !Товариш Путина *** майку на русскому народу !
182
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 188Смятате ли, че за Путин е проблем да спечели изборите в собствената си държава ?1. хм ... не знаех, че pycия му е "бащиния" и има нотариален акт за нея. #кой ли му е издал нотариалният акт?2. "да спечелиш" избори не е като "да те изберат", още по-малко пък "да те харесват". ако го нямаше умишлено създаденото "външно плашило" и pycнаците гледаха само джоба си, дали щяха "да го изберат".офцете трябва повече да мислят в дълбочина, и пасианса на лошите никога няма да излезе!
181
15
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До ДРУГА НОВИНА В САЙТАРУСНАЦИТЕ СА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА !И ЗА ДА НЕ БЪДА ГОЛОСЛОВЕН ВЛЕЗТЕ В YOUTUBE И ГЛЕДАЙТЕ КЛИПОВЕТЕ - ЖИЗНЬ В РОССИИ !ТОЛКОВА СА НЕКАДЪРНИ ,ЧЕ МИЗЕРУВАТ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ПРИТЕЖАВАТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЕРИТОРИЯ С НОЙ-МНОГО ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ! АКО ХИТЛЕР БЕШЕ УСПЯЛ ДА ЗАВЛАДЕЕ РУСИЯ ,СЕГА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НАСЕЛЯВАЩИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЯХА ДА СА НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА НА СВЕТА !
180
7
 
19
 
! Отговори
хехе преди 6 години
Вие тука по форимите ...- си Мразете Путин колкото искате- плюйте по него колкото си искате - измисляйте бивали и не бивали историй за него ...Важното е РУСНАЦИТЕ СИ ГО ХАРВСВАТ И СИ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО !
179
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин направи така, че всички да мислят, че в Русия наистина има избори.
178
14
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен "Мразим" Путин, защото е заплаха за сигурността и просперитета на България и наистина се изживява като световен властелин, за което има вина и некадърният американски президент Обама. Мразим Путин, защото е натъпкал Черно море не с лодки и платноходки, а с подводници и ракети. С руснаците, които и да са те може да се говори само от позиция на силата. Не напразно те имат поговорка: "Бий, за да те уважават". От друго не разбират.
177
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежко и на страна в която лилиПутите са гиганти!
176
8
 
18
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Относно България. Последните 30 г. глътнахме толкова много демократични ценности,че прогнозата е еднозначна. Загиваме!
175
13
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КОЙТО И ДА УПРАВЛЯВА РУСИЯ ,РУСНАЦИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ МЪЗЕРАБЪЛИ КАКВИТО ВИНАГИ СА БИЛИ !
174
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DW - вова путин ще ви качука канчетата и то много скоро
173
3
 
8
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До за демокрацията 279 А такова животно като сициализъм и комунизъм има ли? Щото тия животни изчезнаха.Не можаха да се приспособят към живота.
172
8
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До *** 296 Твоя коментар е най верен. Русия е осъдена на мизерия за веки веков.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
337 ми най силният конкурент е