В Киев се заговори за "голяма война". НАТО: Политическо решение!

Алиансът напомни на Украйна за Минските споразумения
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 21:15, Елка Василева
210
В Киев се заговори за "голяма война". НАТО: Политическо решение!
Снимка: архив, Reuters

Военният комитет на НАТО проведе за пръв път заседание в Украйна. Тази седмица 40 висши офицери, представляващи Военния комитет, както и 30 военни от страните-членки на НАТО, пристигнаха в Лвов и в четвъртък заседаваха заедно с украинската страна. Официално бе съобщено, че са обсъдили "стратегически проблеми на военното сътрудничество и ситуацията в зоната на бойните действия в Донбас", пише Татяна Ивженко, "Независимая газета".

Решаващо в избора на място за срещата бе, че от 2015 г. стотици инструктори от страните-членки на пакта обучават в Лвовска област украински военнослужещи. На Яворивския полигон по традиция се организират съвместни маневри. Върховната рада е одобрила за тази година шест международни учения на украинска територия.

Общата им цел е да бъде споделен с Въоръжените сили на Украйна опитът на НАТО в сухопътните, въздушните и морските операции, а същевременно да се съгласуват действията на украинските и на западните военни. В деня преди заседанието участниците посетиха Яворивския полигон.

Военният комитет е сред постоянно действащите органи на НАТО. Има задача да предоставя военно-консултантска помощ на цивилните ръководни структури на алианса, по-специално на Северноатлантическия съвет. Сътрудничи с Комитета за планиране на отбраната на НАТО. Обикновено провежда срещи в някоя от държавите-членки. Затова изнесеното заседание в Украйна привлече доста внимание.

Гостите са дошли заради украинския опит, натрупан покрай петгодишните вече бойни действия в Донбас, смята военният експерт Сергий Згурец, директор на информационно-консултантската компания "Дифенс експрес". "Такъв опит от военно противопоставяне с Русия към момента няма никоя страна от НАТО", каза той в коментар за радио "Свобода".

Украинската делегация в преговорите бе водена от началника на Генщаба Виктор Муженко. В Лвов пристигна и първият заместник-ръководител на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Александър Хуг, който редовно се движи из зоната на бойните действия, има и възможност да посещава територии извън контрола на Киев. Предвиждаше се двамата да разговарят отделно с председателя на Военния комитет на НАТО, чешкия генерал Петър Павел.

Темата не бе съобщена. Но миналата седмица шефове на украински силови структури заявиха публично, че по техни данни нещата в Донбас може наесен да се изострят, а междувременно да започнат опити за дестабилизиране на ситуацията в други региони на Украйна. В Киев отново се заговори, че го заплашва "голяма война".

Преди визитата си в Лвов Петър Павел заяви в интервю за агенция УНИАН, че НАТО вижда само политическо решение за конфликта в Донбас: "Странно е може би да го чуете от военен и офицер, но не вярвам проблемите от този род да имат военни решения. Има само политическо решение, което може да бъде подкрепено с известни военни инструменти (военни инструменти само с оглед възпиране, а не реално използване за решаване на ситуацията)".

Водачът на натовската делегация отбеляза нуждата от "пътна карта" за изпълнение на Минските споразумения. Но се знае, че вече от две години точно този въпрос е препъникамъкът.

"Нормандската четворка" се споразумя още през 2016 г. да бъде разработена такава "пътна карта" с посочени ясни срокове, последователност и отговорност за изпълнението на всяка точка от Минските споразумения. В началото на 2017 г. обаче стана ясно, че Русия настоява точките да се изпълняват в същата последователност, в която са записани. Украйна обаче държи документът да бъде разделен на две части: първо да се изпълняват всички точки, целящи да се гарантира сигурност и да бъде затворена границата с Русия, а след това всички точки, свързани с политическото уреждане. В първия случай би могло Донецката и Луганската народна република да се запазят като автономни образувания; във втория ще бъдат ликвидирани. Златната среда не е открита и до днес.

Независимо че конфликтът продължава, Киев пое курс към членство в НАТО. Миналата година тази насока във външната политика на страната бе затвърдена законодателно като приоритет. През февруари т. г. НАТО прие за сведение тази информация - на сайта на алианса Украйна бе наречена страна-аспирант (сиреч проявила стремеж за присъединяване към НАТО).

Тогава президентът Порошенко написа в социална мрежа, че е изпратил през февруари съответното послание до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "С позоваване на чл. 10 от Договора за учредяване на НАТО регистрирах официално стремежа на Украйна да стане членка на алианса. Тихата дипломация с цел прокарване на принципните ни позиции, както бе уговорено с нашите партньори, дава солидни резултати".

Порошенко заяви, че следващото стъпало нагоре за Украйна е да подпише План за действия за членство в НАТО (ПДЧ).

Не е изключено украинската делегация да повдигне въпроса през юли т. г., когато предстои среща на върха на НАТО в Брюксел. Според военния експерт Сергий Згурец съвместните прояви като изнесеното заседание на Военния комитет не повлияват перспективите за подписване на ПДЧ.

"Истински важно е да бъдат реформирани украинските Въоръжени сили, да преминем към стандартите на НАТО, да решим въпросите, засягащи отбранителната промишленост, взаимодействието на щабните и военните структури", каза той за радио "Свобода".

Посетила Киев миналата седмица, заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър сподели пред "Европейска правда" учудване от това колко внимание отделят в Украйна на формата, вместо на съдържанието, щом стане дума за сътрудничество с алианса. "Всеки пита: ще имаме ли ПДЧ? А ще имаме ли програма за засилени възможности? И никой не добавя, да речем: "Трябва да имаме за приоритет провеждането на реформи". А за мен точно това е най-важното", каза тя.

В слово пред Киевския форум за сигурност Готемолър подчерта, че не смята за нереална цел влизането на Украйна в НАТО: "Това е твърде важна и реалистична задача. Но няма да крия, че трябва много неща да се направят, необходими са сериозни реформи". Украински опозиционери изтъкват, че без да се решат териториалните й проблеми, Украйна при всяко положение няма да стане членка на пакта. А решаването на тези проблеми е свързано по-специално и със стремежа на Киев към НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
69
 
7
 
! Отговори
8===о преди 6 години
До ИЛИЯ ИЛИЕВНапротив, Украйна ще влезе в НАТО.Желанията на русия имат все по-малко значение ,а самата русия - с икономиката си със затихващи функции - има все по-малко възможности да въздейства на чужди държави.
140
7
 
43
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Анонимен 161Украйна няма да влезе в НАТО.Не ,че той ще се разпадне преди влизането , ами че ще се разпадне след влизането!ха ха ха Явно с пожелание от твоя страна не може да стане!Там има друго желание- на Русия!Която казва твърдо-Украйна може да прави всичко , без НАТО.Иначе до сега щеше да е вътре!А въоражението й няма смисъл.Русия казва ,че войната ще се води на друго място и с други средства!Това не ли го знаете , та още се коментира!
139
10
 
59
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
138
1
 
20
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До САЩ вечеГениалния шахматист зъздаде Китай като супер сила!И сега иска да построи пешките срещу тях!Нали се сещаш кои са пешките!Пушечното месо!Ами защо гениалния шахматист не стане и той пушечно месо!
137
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна влиза в НАТО и всякакви *** чиба в Раша.
136
2
 
21
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До АвтораСтатистиката сочи ,че няма народ ,който умните са повече от 3 %. А аз от кои съм , е без значение! Същото е и за теб!Та това е парадокса на изборите!Мнозинството да разпознае интереса си!?И ако има честни избори, мнозинството ще прпознае себеподобните за свой елит!Това е така в Украйна и в България!За това ние и украинците не можем да си защитим интересите, икономическите. И за това украинците ще ги използват за пушечно месо.А ти искаш това да стане и с нас.Комунизма не е тук!?
135
38
 
5
 
! Отговори
произволен преди 6 години
До 167 Анонимен Затова всички жени от Беларус, Украйна, и Повечето от Русия си търсят мъж от страна от ЕС да могат да се махнат .... защото е много хубаво в Русия
134
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е член на ЕС и НАТО- ама средните заплатките са малко по високи от Приднестровието и Абхазия, по ниски от Беларус!У нас са 330-50 евро, в Приднестровието, Абхазия, Молдова са 200 евро средните заплатки! В Беларус са колкото при нас!Ама тия не са в ЕС и НАТО!Пълна иконом. дискриминация от ЕС и НАТО към България! ЕС и НАТО подържат " бившите комунисти и доносници на ДС, роднините им" във властта!ЕС и НАТО само искат БГ гастарбайтери да им работят по 10- 12 часа на плантациите!
133
44
 
10
 
! Отговори
САЩ вече преди 6 години
Снабдяват украйската армия с модерни оръжия40 милиона нови войници на НАТО са на границата с Рушката *** благодарение на гениалният шахматист;)
132
37
 
11
 
! Отговори
Без НАТО и ЕС преди 6 години
България щеше да е мизерия като Беларус приднестровието Абхазия и пр рушко колонииКочината освен войни мизерия и терор дричуго не носи Вижте Украйна и Скрия
131
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Отпускарите" в Източна Украйна си чешат яко обучените от НАТО- вските наемници!Срещата на НАТО в Украйно и призива на НАТО да се търси политическо решение, показва че на НАТО- вските наемници им е омръзнало " обучаваните" от тях да бъдат шамарени яко от " отпускарите" в Източна Украйна!Украйна затъна в тинята на НАТО и Запада, както Либия, Ирак, Афганистан, Сирия и т.н.!Путин им гледа сеира! Като нема руски газ, Украйна ще купува реверсна руска газ на четворни цени от Полша и Германия!
130
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англия, Франция и САЩ отдавна да ни бяха разцепили и подарили на любимата си Турция, както с военна агресия нападнаха Сърбия, за да отцепят Косово и оставят под влияние на " велика" Албания!Добре, че са си научили урока, Сърбия могат и да я цепят, но пипнат ли целостта на България, Русия и отслабена ще ги тимари яко, както 1877- 78 г.!Тогава 80 % от командния състав на османската войска- висши офицери са от Англия, Франция и Германия биещи се срещу руската армия и българското опълчение!
129
2
 
2
 
! Отговори
Charlie- Checkpoint преди 6 години
окей, темата е заета от "новите" "десни", които праскат минушчета и трият мнения. ние отиваме да проверяваме истината на прехода между живота и смъртта...
128
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен160 Без НАТО,Русия отдавна да ни е подарила на любимата си Сърбия,както направи с Македония и Западните покрайнини,а пред това с Южното поморавие.
127
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен160 Без ВАТО,Русия отдавна да ни е подарила на любимата си Сърбия,както направи с Македония и Западните покрайнини,а пред това с Южното поморавие.
126
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На "отпускарите"в Източна Украйна,май ще им свърши отпуската.
125
1
 
7
 
! Отговори
Charlie - Checkpoint преди 6 години
гледам списъкa ви на жените, които "предизвикват възхищение" но само у yвpеденитe и се сещам кой говори в киев. както и за чии сpебърници го прави.
124
0
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
161 за недоносения сексманиак ли става дума. Ще го махнат но още спят.
123
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрахте ли България, колко е напред. 15 години след нас почват да се молят за Нато. Тука разни червии ни обесняват, как трябвало да излизаме :) Е хем и заводи има и газопроводи имат и пак бягат от кочинатаа. Пък тука ни на духа главата с тоя поток едвали не араби ще станем :) смешковции.
122
1
 
13
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Ало *** кога ще дезинфекцирате форума и ще премахнете бацилите.