Намушкани, пребити и изгорени живи: Етническото напрежение в Китай

Драстични мерки 10 г. след бунтовете в Синцзян-Уйгурския автономен район
6 юли 2019 22:30, Елка Василева
103
Намушкани, пребити и изгорени живи: Етническото напрежение в Китай
Снимка: архив, Reuters

Намушкани, пребити и дори изгорени живи жители: междуетническите бунтове, които взеха близо 200 жертви преди 10 години в Синцзян-Уйгурския автономен район, днес са нещо невъобразимо в този китайски регион, превърнал се в истинска полицейска държава.

На 5 юли 2009 г. регионалната столица Урумчи стана сцена на нечувано насилие, когато членове на тюркското и мюсюлманско уйгурско малцинство нападнаха членове на етноса хан, най-многобройният в Китай, съставляващ 92 на сто от населението, пише Франс прес.

Но през последните години, след нова серия от довели до жертви атентати, властите въведоха драстични мерки: камери навсякъде, биометрични данни, полицейски блокади, портали за откриване на метални предмети.

Китай е заподозрян също, че е интернирал до 1 милион души, предимно уйгури, в лагери за превъзпитание. Пекин отхвърля тази цифра и говори за "центрове за професионално обучение", целящи да се борят срещу ислямистката радикализация.

Мерки, които позволиха подобряването на сигурността

Вицепредседателят на Синцзян-уйгурския автономен район Еркен Туниязи, уйгур, заяви миналата седмица пред Съвета по правата на човека на ООН, че от три години насам в региона не е извършвано терористично нападение.

Но асимилацията на местните етнически малцинства, съставени предимно от мюсюлмани и запазващото се неравенство между китайците от уйгурския етнос и от етноса хан, продължават да подклаждат недоволство, отбелязват експерти.

"Съществува взаимно недоверие", заявява пред АФП Реза Хасмат, преподавател в университета на Алберта, Канада, специалист по междуетническите отношения в Синцзян-уйгурския автономен район.

Със свръхзасилените мерки за сигурност "можете да спрете всяко потенциално насилие, но това ще породи в цяло поколение уйгури известно недоверие към китайците от етноса хан", смята той.

Синцзян-Уйгурският автономен район от няколко десетилетия е засегнат от водещи до жертви нападения, приписвани на уйгурските сепаратисти. Но бунтовете през 2009 г. отбелязаха повратен момент.

През последвалите години разделението между двете групи "само нарастваха", подчертава Джоан Смит Финли, специалистка по уйгурска култура в Университета на Нюкасъл.

"Винаги е доста напрегнато", обяснява тя, базирайки се на посещение в Синцзян-Уйгурския автономен район миналата година. "И всичко е само преструвка с цел да се прикрие истинското положение".

Центровете за интерниране задълбочиха още повече пропастта между уйгури и китайци от етноса хан.

Миналата седмица пред ООН Еркен Туниязи ги представи като "успех", който е позволил на жителите "да се отдалечат от влиянието на тероризма и екстремизма".

Бивши интернирани обаче заявиха, че са били изпратени в тези лагери само заради носенето на дълга брада или було.

Бизнесмен от съседен Казахстан разказа, че е видял други задържани мюсюлмани, които са били задължавани да пеят патриотични песни всяка сутрин или да ядат свинско.

От 2017 г. насам джамиите и религиозните обекти в Синцзян-Уйгурския автономен район бяха разрушени или куполът им беше свален, показват сателитни снимки.

Що се отнася до базираните на етническа принадлежност проверки, те са нещо обичайно и засягат предимно уйгурите.

"Китайците от етноса хан се ползват с известно благосклонно отношение. Не им се налага да понасят същото наблюдение", заявява пред АФП Тимъти Гроуз, преподавател по китайски изследвания в американския Технологичен институт Роуз-Хълман.

"Това със сигурност засилва дискомфорта между двете общности".

Етническите малцинства в Китай се асимилират постепенно

Официален документ на централното правителство от 2018 г. призовава за увеличаване на използването на китайския в Синцзян-Уйгурския автономен район, за да се гарантира владеенето му от уйгурските ученици.

Държавата пропагандира впрочем и браковете между етносите. Засега обаче без особен успех.

Асимилацията се засилва и с пристигането на китайци от етноса хан, дошли в Синцзян-Уйгурския автономен район от други части на страната: техният дял нарасна силно в периода от 1949 г. (шест на сто) до 2015 г. (37 на сто), според последните официални статистически данни.

Приток на население, който може да засили междуетническото напрежение, ако най-добре платените работни места останат привилегия на новопристигналите, подчертава Хасмат.

"Това се превръща в порочен кръг", в който китайците от етноса хан благодарение на връзките си заемат най-доходоносните постове и след това наемат хора от своята общност, смята изследователят. "Така малцинствата се оказват изключени от най-добрите работни места с най-високи заплати". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Крум преди 4 години
До И те такаВикаш Хан Аспарух и другите са тюркски имигранти дошли на гости.Вложка България и Габардино -България са траки но местните са им викали тюрки и ли траките са тюрки или тюрките траки доста фълшиви книги чете днешната младеж....
54
1
 
0
 
! Отговори
Novini преди 4 години
Фалшиви новини.
53
1
 
1
 
! Отговори
И те така преди 4 години
Турчи или Турси е старо-гръцка дума и значи диваци, варвари. За новодошлите малаки-етиопци е било много гнусно да се прави секс с жена. За тая пасмина жените са били нещо като домашни животни които са служели и за разплод. Нашите предци Беласгиите са поставяли жената наравно с мъжа, жените са били войни и са имали същите права като мъжете. Цялата култура на малаките е наследена от Беласгиите и присвоена от тях. Славянските народи са преки наследници на Беласгииите.
52
0
 
3
 
! Отговори
И те така преди 4 години
До История даге1.Българите не са тюрки.2.Турците не са тюрки(въпреки, че говорят измислено подобие на тюркски език.3.Българи произлиза от името на "тракийското" племе Белгии, Белгасии)което е живяло на Балканите и Малазия преди да избухне о. Санторини и по тия места да започнат да се заселват малаките-етиопци.Когато в гръцкия се сменят някои букви и звукове с бъкгарски и нещата си идват на мястото.4.Белассгиите са завладели постепенно териториите от Боргундия до Китай и Индия.
51
0
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
Китайците не си поплюват.
50
5
 
9
 
! Отговори
Мачо Пикчо преди 4 години
браво на,китай-комунистическата партия
49
2
 
7
 
! Отговори
История даге преди 4 години
На времето когато сме били под стените на Китайската стена уйгурите излизат предатели и се бият на страната на Китайците като предават другите тюрки.Сега е време да усетят китайската любов...."***" е китайскаото име на тюркско ханство от Източен Иран значещо Шарен кон. Извесно с хубавите си коне -Фераритата на това време.....Хурра-Урраа-Ураа-вика с който булгарите са тръгвали на атака значи "Победа на всяка цена "(Победа или Смърт -"Я Урра ,я Мурра")
48
3
 
21
 
! Отговори
Шеф Ману Чан Бау преди 4 години
Китайците когато са по чужбина изглеждат мили и културни ,но иначе са си садисти и убийци по душа пържат риба докато е жива като и дават вода в хрилете ,хвърлят живи кучета във вряла вода за да са по вкусни ит.т Дано да не превземат планетата ,че ще има специалитети по ресторатите от типа : още туптящо сърце на руски атлет , или мърдащ пресен мозък на немски инжинер....
47
2
 
13
 
! Отговори
Минчо Делников преди 4 години
Ефтинджос пропаганда.Загрижи ли се канадци-манадци за уйгури-муйгури. Когато финансираха ислямски радикали да се борят с кумунизъма всичко бе ОК. Да и уйгурите както и чеченците бяха маша в ръцете на ЦРУ. Когато Китай и Русия ги смазаха -човешки права ??? Така се случват нещата по света.Няма ненаказано добро.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува мнението налъжеца Тимъти Гроуз.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"число" и "цифра" не са синоними --цифра е един от някакво множествознаци за записване на числа в някаквабройна система. Цифрата е идеограмаза запис на числа в десетична бройнасистема -- има десет цифри. Докаточислата са безброй много.
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на другаря Си. Само по този начин.Всеки който си въобразява че ще изпълнявавашингтонски програми -- по най-късатапроцедура.
43
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Китай. Очевидно не са под контрола на кривоносите. Знаят, с какво си имат работа и са взели мерки навреме. И докато Европа затъва в блатото на мултикултурслизма и толерантността, Китай става все по силен.
42
6
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
До анонимен 36:Думата "число" е синоним на чуждицата "цифра". Възприели сме и немската дума "циферблат".
41
5
 
51
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Ислямската проказа не вирее в Китай
40
5
 
47
 
! Отговори
К преди 4 години
Браво на Китай! Така се изкоренява тероризъм и ислямизация! А не като в БГ да промиват мозъците на децата с ислямското присъствие и да изкарват турското робство курорт ! Помним Батак, Еледжик, Чипровци и т.н.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияАКО В БГ ИМА СИМУЛАЦИЯ НА ТОВА ОНОВА, ТО КАКВО ЛИ ИМА В КИТАЙ- КОМУНИЗЪМ, ЖИТЕЛСТВО/ПОМНИШ ЛИ И ТУК ИМАШЕ ТАКОВА/И НИСКИ ЗАПЛАТИ, МИН ЗАПЛАТА ОКОЛО 280ЛВ- И НАЙ МНОГО МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ- КОМУНИСТИ- Е КИТАЙ ПОСТРОИХА КОМУНИЗМА- ЕДНИ ПОТЪНАЛИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО, А ДРУГИ ПОСТРОИЛИ НАЙ СПРАВЕДЛИВИЯ СТРОЙ ЗА СЕБЕ СИ- КОМУНИЗМА, А НИЕ КАЗВАШ СИМУЛИРАМЕ, ОБАЧЕ КЕФ ТИ В ГЕРМАНИЯ, КЕФ ТИ ИЗ ЕВРОПА ДА СИМУЛИРАШ, СЕГА РАЗБРАХ, ЧЕ Е МНОГО МОДЕРНО ДА СИМУЛИРАМЕ- ЕМИГРИРАМЕ В РУСИЯ.
38
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В правилна посока се движи Китай,превъзпитание,това е
37
3
 
39
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Има ли ислям-има проблем!!
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, като ви убиват трябва да правите шествия с мечета и да разправяте как не ви дреме. Така е демократично. Трябва да пожертвате собствената си култура, защото тя обиждала някой си, но той може свободно да си прави каквото си поиска. Браво на китайците!