Черна слава: Част от Маршаловите острови по-радиоактивни от "Чернобил"

САЩ тестват там своите ядрени бомби
18 юли 2019 14:45, Нели Христова
64
Черна слава: Част от Маршаловите острови по-радиоактивни от "Чернобил"
Снимки: Reuters

Между 1946 и 1958 година САЩ използва части от Маршаловите острови за своя тестова площадка. За 12 години армията провежда 67 теста на атомни бомби върху няколко малки острова. За да изпълнят целите си, властите преместили цели селища и популации на животни. Други изложили на опасност от рак и други тежки заболявания.

Днес учените на Колумбийския университет изследват островите и установяват, че 60 години по-късно радиацията на някои от тях е ужасно висока – между 10 и 1000 пъти по-опасна от най-радиоактивните части на "Чернобил“, който избухва през 1986 г. и "Фокушима“, която претърпява авария през 2011 г.

След анализи на почвата, учените откриват голяма концентрация на америций-241, цезий-137, плутоний-238 и плутоний-239, 240 на 11 малки острова.

Популацията на Маршаловите острови е малка – близо 75 хил. души живеят във веригата, която е комбинация от острови и атолоси (малки острови върху коралов риф). Някои от тях дори имат население от няколкостотин души.

Атол Ениветок, заедно с Бикини са местата, които учените наричали "кота нула за ядрени тестове". От 1946 до 1992 година САЩ провеждат 1054 теста на Маршаловите острови. Атолосите поемат повече от половината ядрена енергия, освободена по това време.

Над Бикини е пусната най-голямата водородна бомба, която американците притежават - Castle Bravo. Взривът е бил 1000 пъти по-мощен от този на бомбата, пусната в Япония по време на Втората световна война. Островът и до ден днешен е необитаем, а нивото на радиацията скоро няма да спадне.

Ала преди това там е живяла малка популация от хора, която е принудена да се премести през 1946 година.

Жителите на Бикини били разпръснати на много други по-малки острови заради недостатъчните източници на храна и вода. Някои от тях се връщат на родното си място през 60-те, защото правителството на САЩ го обявява за безопасно, но малко след това отново го напускат, осъзнавайки, че не е точно така и всъщност нивата на радиация са изключително високи.

Наличието на радиоактивни изотопи на Ениветок също е притеснително, ала там все още живеят хора. Учените са на мнение, че жителите му трябва да бъдат предупредени, че островът е опасен.

Опасност грози и цялата лагуна – според Environmental Protection Agency, покачващото се ниво на световния океан, ще доведе до потъването на някои от радиоактивните острови и това ще разпространи изотопите във водата.

Няколко хиляди души живеят на Ениветок след като островът уж е почистен през 1980 година.

Другите два атолоса – Ронгелап и Утирик, са частично засегнати от избухването на водородната бомба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
17
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
А руснаците думкат атомните си бомби на остров Новая земля в Северния ледовит океан.
39
6
 
45
 
! Отговори
Константин преди 4 години
После руснаци, корейци и иранци са престъпници според сащ?
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко след като е открита радиоактивността,са правени различни тестове на нисши растения и е наблюдаван растеж и се е продавала радиоактивна вода, като нещо стимулиращо. Имаше документални филми за това. След време,след като много хора били в контакт с по-силни лъчения умират,се разбира,че сякаш радиацията не е чак толкова полезна.60-те години съдържанието на тритий в атмосферата скача 10 пъти и малко се ограничават.И французите бяха съсипали не един и два атолни острова като Моруроа.
37
0
 
37
 
! Отговори
Диплодок преди 4 години
Няма дума "атолоси"в българския език-правилната дума е "атоли"!!!Журналистката, сигурна ли сте, че сте завършили гимназия!??
36
2
 
15
 
! Отговори
Лайното си е лайно преди 4 години
Дали ше е англисйко в америка, руско или еврейско, имат мин. разлика, хитри, нагли крадци, отровители на света, паразитират върху другите народи, като в същото време режат и своя клон. Според евреина той е по-умен и от Бог, те си го пишат в собствената религия, а империите ги имитират, и им се подчиняват. Докато един хубав ден природата не вземе своето. След това робите които ги хранят реват, нека реват, щом са прости водата ще ги погълне.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубил си листчето за Хирошима, затова няма да споменеш.Дятлов е роден в Красноярск, впрочем.
34
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква излезе тя? След като 3 месеца, всекидневно и целенасочено бяхме облъчвани с това, колко са зле руснаците (макар, че чернобил го гръмнаха украинците и то случайно), колко са заразили с радиоактивни отпадъци света..... а се оказа, че демократините САЩ, дето лаят най-много, са облъчили света много повече и то съвсем преднамерено. За Хирошима и Нагазаки, дори няма да споменавам!
33
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американския уран е полезен и вкусен,той е демократичен и има лечебни свойстваРазкажи повече, направи сериал.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
31
9
 
3
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До Анонимен 31Да другари, колко ми липсва и на мен красотата на Маршаловите острови!Майната му на Йод131!
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах документален филм за това място,наистина е много красиво и жалко,че е унищожено,също в документалния филм се разказваше за съдбата на много от войниците,които са заривали и са били без предпазни мерки и без предпазно облекло,без да знаят и без да ги предупредят за опасността от радиацията,много от тях умират,други се разболяват от рак,изобщо голяма трагедия.
29
6
 
31
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Американския уран е полезен и вкусен,той е демократичен и има лечебни свойства...не е онзи гадния тоталитарен руски уран който e отровен и вреден и не едемократичен а тоталитарен и използва кирилица
28
13
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 години
Въпрос с повишена трудност:Има ли аристократ, благородник комунист?Има! Пример за това е барон Манфред фон Арден. Роден в Хамбург, ядрен физик, работил за Хитлер по проекта за атомна бомба, в края на войната го харесват агенти на НКВД и го привличат да работи за Сталин. Става лауреат на Сталинска премия за заслугите си към СССР. Умира в Дрезден, по онова време ГДР.Разлика между нацисти, хитлеристи, комунисти и сталинисти няма!
27
23
 
10
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До Анонимен 25Няма сериал, в който да е показано как махайки усмихнато на мавзолея на 1 май 1986 година маките деца с цветята и бебетата в количките са поели под усмивката на Другаря Живков 10-тина микросиверта само на манифестацията. Разбира се няма сериал и за това как другарите в Кърджали са поели двадесетина микросиверта усмихнати с цветя махайки към някое величие от Градския комитет на БКП.Дето се вика - с новите имена към ново ДНК!
26
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога пускат сериал по този случай?Когато открият как да навържат в сюжет за Маршаловите острови задължителните за руското кино сюжети:1. Шпионин 2. Танк Т-34 сам разбива 100 танка Тигър3. Умирающ красноармеец моли да го приемат в Партията.
25
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога пускат сериал по този случай?
24
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеха да ги тестват и в Ню Йорк или Вашингтон, но там са къщите на богатите и политиците. В Африка и България и днес МВФ и световна банка тестват финансови бомби като валутен борд и банкови фалити, за да тестват резултатите от финансова мизерия.
23
38
 
14
 
! Отговори
Олег преди 4 години
Вие тука от форума сте много загрижени за Маршаловите острови! Много милеете за тях! А що не милеете толкова за вас си дето вие и родителите ви са били облъчени докато са щъкали свободно на територията на НРБ?
22
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Великите" сили през 20 век. са направили общо 2121 ядрени теста като 520 от тях са детонирани в атмосфета. Останалите са подземни и подводни.САЩ - 1032 теста.СССР - 727 теста.Франция - 217.Англия - 88.Китай - 47и др.Над 2000 атомни бомби са взривили изродитее мръ сни!
21
9
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Айде сега!Пак ли под вола теле ще търсим?Под кравата го търсете, волът не ражда!