Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?

Американците твърдят, че Русия не може да се справи с толкова сложна технология
Обновена: 13 авг 2019 18:56 | 13 авг 2019 13:58, Нели Христова
321
Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?
Снимка: BBC

Както Запада предположи, взривът, който уби седем души на военен полигон в Русия, се е случил при тест на ново ядрено оръжие – най-вероятно ракетата "Буревестник". Именно за нея Путин твърдеше, че е „непобедима“, но прототипът причини „един малък Чернобил“, както се изразиха експертите.

Още по темата

По време на церемонията в памет на жертвите руските власти не уточниха дали става дума наистина за "Буревестник", но бяха категорични, че "работата по новите видове оръжия ще бъде продължена докрай".

Според експертите, както в повечето случаи, Русия прикрива информация и инцидентът може би е бил много по-сериозен, отколкото властите искат да признаят. Навярно вторият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия, след взрива в Чернобил през 1986 г.

Технологията на "Буревестник" копира тази на американската SSC-X-9 Skyfall. Ето какво знаем за нея и инцидента.

Веднага след взрива градовете в близост засякоха "краткотраен скок в нивата на радиация". Местните хора се паникьосаха и започнаха масово да купуват йод. Според данните на Greenpeace, радиацията всъщност е била 20 пъти повече от нормалното, а от организацията настояха Русия да даде адекватно обяснение на случващото се.

Норвегия, която също се намира в близост до военния полигон, не засече покачване на нивата на радиация около територията си.

Още през 2018 година пред зала, пълна с елита на Русия, Путин разкри началото на програмата в разгара на кампанията си за президент. Всички станаха на крака и го аплодираха, тъй като възможностите на "Буревестник" всъщност почти нямат лимит.

Задвижваната от миниатюрен ядрен реактор крилата ракета има неограничен обсег и може да лети в продължение на дни. Тя се движи близо до земната повърхност, така че е почти несваляема от съществуващата система за противоракетна отбрана. Нейната технология напомня тази на американската  SSC-X-9 Skyfall.

Ракетата носи името "Буревестник", като птицата, която според моряците предвещава идващата буря. Специално за избора му, власите организираха конкурс. На второ място остана друго лаконично наименование на оръжието - "Изненадата".

Естествено, предимството на тази ракета е в задвижването от ядрен реактор. Благодарение на него тя има неограничен обсег, докато останалите оръжия, захранвани от течно гориво могат да изминат около 1000 мили. Самият Путин показа видео на ракетата, която преминава на зиг-заг между планински върхове.

Ала американците не са убедени, че руснаците могат да накарат една толкова сложна система да работи.

Според тайните служби на САЩ, това невероятно оръжие с неограничен обсег досега е изминал едва 22 мили. Американската армия също е имала идея да започне работа по ракета, задвижвана от ядрен реактор, но се е отказала, тъй като имало един основен проблем в дизайна – ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла.

„Русия се движи към задънена улица с този проект. САЩ опита да създаде ядрена ракета, но бързо осъзнахме, че това е невъзможно“, твърдят от Федерацията на американските учени“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
13
 
14
 
! Отговори
ЗАПАДЕН СТРАХ преди 4 години
Както обикновено западната пропаганда действа на принципа "Една лъжа повторена 100 пъти става истина".Едно и също се повтаря относно трагичния инцидент в Русия. Информацията е оскъдна, но за сметка на това манипулираща.Естествено руснаците няма да разкрият за какво точно става въпрос. Това е въпрос на военна тайна засягаща националната сигурност на Руската федерация.Факт е, че Русия вече има технологията на неуловимата ядрена ракета и е въпрос на време да я въведе на въоръжение.
194
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремльовците собственият си народ не признават за хора , а какво остава за другите .Тези недостатъци ,които се изтъкват от американски специалисти ,при руснаците въобще не е проблем .
193
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ има множество зони с хиляди квадратни мили където човек не може да препари и никой не знае какво и как избухва там. Ако някой някак си направи снимки на тези райони той и фотогрфиите ще изчезнат завинаги. В момента Китай е в процес на само минимални мерки да контрира американските тарифи на китайски стоки и виждате какво става с американската икономика, но днес.бг нищо не виждам да пише за това. Но поредната анти руска статийка никога не закъснява.
192
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Хейтърите им зарвороха устата най-накрая: "Буревестник" в действие - поразил е 5 човека!
191
6
 
22
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА преди 4 години
Братушките пак трябва да обличат оловните боксерки ...
190
12
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
То и ФАУ-тата гърмяха едно след друго,ама в един момент тръгнаха и на тях още се крепи американската космическа програма и предполагаемото кацане на Луната.Новите неща рядко тръгват от първия път.
189
4
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
След "Летящият Чернобил' идва ред на "Плаващият Чернобил"
188
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла"Точно на руснаците въобще не им пука за това."И американска да беше пак нямаше да им пука. Нали самата ракета носи ЯДРЕНА БОЙНА ЧАСТ със зверска мощност и заразяване в сравнение с двигателя?
187
10
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименА Народът казва: Кой вади наш други му, от нож умира !Кой излезе от договора за РСМОД?Кой постави установки МК41 съвместими с ядрени томахавки в Румъния и Полша?Кой десетилетия си тества ПРО с "Имитатори" които реално бяха ракети по РСМОДКой има ВЪОРЪЖЕНИ ДРОНОВЕ с обсег от 500км до 5500км в хиляди произведени бройки?Къде и от коя компания(стоежа е мин 2-3 години) беше построен завод точно по времето когато САЩ излезе от РСМОД?
186
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото съобщение беше за трима загинали , след това станаха пет. Сега чета -седем . Изглежда с всеки ден нарастват.
185
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла"Точно на руснаците въобще не им пука за това.
184
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путиновата ракета "невидимка" е обиколила незабелязано земното кълбо и е намерила за добре да избухне най-накрая в империята на злото...както Путин обича да казва: Бумерангът се завръща при първосъздателя си !А Народът казва: Кой вади наш други му, от нож умира !
183
4
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 4 години
като "МНОГО ГАДНО " анти климатично оръжие се очертава китайска станция претъпкана с вражеска за слънчевата ни система техника вероятно и холограмно пробиваща..Охраната на Луната плаче ,че няма кой да отиде и да махне от луната тази техника увреждаща трайно Най важния ни съюзник Луната..
182
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Кукууу, нещо бъркаш генерално нещата.Към 40-50 КИЛОГРАМА е радиоактивното веществоДалече си от тая материя"Куку2-5гр Плутонии те не могат да се ползват ако са на едно място под формата на сферичкаформата им е МНОГО тънка метална лента за да се вижда се добавя пасивния Уран 238от всяка страна има Неутронни източници и отражатели(разни екзотични елементи радиоактивни също) защото иначе няма ядрена реакцияследва пласт топлопроводящ метал Титан примерноТова вече са 40-50кг общо
181
5
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Има една теория на управляваният хаос.Един от елементите,това е управление е управлението на масите.Спомням си как по време на събитията в Румъния през 1989 година,в Темишоара бяха извадени тела от моргите,нанесени им рани,поляти с някоя и друга банка кръв.След това разхвърляни по улиците/публиката не се допуска на близо до тях/,снимани от подходящи оператори,от подходящо разстояние.Режисирано показване на разплакани лица и тълпата е готова за действие.Подобни,водевилни изпълнения имаше и у нас
180
2
 
2
 
! Отговори
в края на неозоя преди 4 години
Продължават тествове за по безобидно ликвидиране на милиарди хора развъждани с временна заповед последните няколко хиляди години..Минаха тестове на предложение за ликвидиране на водния океан.. Тестовете са дали отлични резултати според провеждащи ги..Засега океана яко ругае и едните наркомани на власт при хората и другите наркомани на власт при "ликвидаторите "
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 218Щом казваш :))
178
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 216Нищо аз за разлика от вас пет пари не давам за тези глупости :))) просто се забавлявам с вас
177
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименИмах предвид AGM-84H/K SLAM-ERДа прочетох за SLAM ракетите - пълна маниащина27т стартова маса - 16 бомби хвърляни последователно??? кой е "гении" е родил тази идеяПърви полет 1967 година(годината в която СССР приема на въоръжение ЗРК КУБ и ЗРК С-200 като такава ракета и на малка(КУБ) и на голяма(С-200) височина е лакома цел)
176
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безродните ни русофили са пак щръкнали в защита на азиатската клоака :)))