Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?

Американците твърдят, че Русия не може да се справи с толкова сложна технология
Обновена: 13 авг 2019 18:56 | 13 авг 2019 13:58, Нели Христова
321
Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?
Снимка: BBC

Както Запада предположи, взривът, който уби седем души на военен полигон в Русия, се е случил при тест на ново ядрено оръжие – най-вероятно ракетата "Буревестник". Именно за нея Путин твърдеше, че е „непобедима“, но прототипът причини „един малък Чернобил“, както се изразиха експертите.

Още по темата

По време на церемонията в памет на жертвите руските власти не уточниха дали става дума наистина за "Буревестник", но бяха категорични, че "работата по новите видове оръжия ще бъде продължена докрай".

Според експертите, както в повечето случаи, Русия прикрива информация и инцидентът може би е бил много по-сериозен, отколкото властите искат да признаят. Навярно вторият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия, след взрива в Чернобил през 1986 г.

Технологията на "Буревестник" копира тази на американската SSC-X-9 Skyfall. Ето какво знаем за нея и инцидента.

Веднага след взрива градовете в близост засякоха "краткотраен скок в нивата на радиация". Местните хора се паникьосаха и започнаха масово да купуват йод. Според данните на Greenpeace, радиацията всъщност е била 20 пъти повече от нормалното, а от организацията настояха Русия да даде адекватно обяснение на случващото се.

Норвегия, която също се намира в близост до военния полигон, не засече покачване на нивата на радиация около територията си.

Още през 2018 година пред зала, пълна с елита на Русия, Путин разкри началото на програмата в разгара на кампанията си за президент. Всички станаха на крака и го аплодираха, тъй като възможностите на "Буревестник" всъщност почти нямат лимит.

Задвижваната от миниатюрен ядрен реактор крилата ракета има неограничен обсег и може да лети в продължение на дни. Тя се движи близо до земната повърхност, така че е почти несваляема от съществуващата система за противоракетна отбрана. Нейната технология напомня тази на американската  SSC-X-9 Skyfall.

Ракетата носи името "Буревестник", като птицата, която според моряците предвещава идващата буря. Специално за избора му, власите организираха конкурс. На второ място остана друго лаконично наименование на оръжието - "Изненадата".

Естествено, предимството на тази ракета е в задвижването от ядрен реактор. Благодарение на него тя има неограничен обсег, докато останалите оръжия, захранвани от течно гориво могат да изминат около 1000 мили. Самият Путин показа видео на ракетата, която преминава на зиг-заг между планински върхове.

Ала американците не са убедени, че руснаците могат да накарат една толкова сложна система да работи.

Според тайните служби на САЩ, това невероятно оръжие с неограничен обсег досега е изминал едва 22 мили. Американската армия също е имала идея да започне работа по ракета, задвижвана от ядрен реактор, но се е отказала, тъй като имало един основен проблем в дизайна – ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла.

„Русия се движи към задънена улица с този проект. САЩ опита да създаде ядрена ракета, но бързо осъзнахме, че това е невъзможно“, твърдят от Федерацията на американските учени“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодор ПравешкиВсъщност това го казват българите.
134
4
 
10
 
! Отговори
РД-181 преди 4 години
А, и още нещо за НАСА: пак техните си учени и анализатори твърдят, че програмата за совалките практически е убила космическата им програма: Едно изтрелване на совалка е струвало на НАСА половин милиард $ (тогава) , без апаратурата вътре - само изстрелването, което е било 10 пъти по-скъпо от същия товар с обикновенна (американска) ракета (макар и неефективна с отворен цикъл).Руснаците (ш'тот са тъпu) бързо си зарязаха програмата "Буран" след като показаха, че и те "го могат".
133
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имало един основен проблем в дизайна ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла.на рашките хич не им пука за замърсяването, както и за човешките животи.
132
12
 
9
 
! Отговори
X преди 4 години
Поредната руска издънка. И тия некадърници искат да строят Белене. Няма да им се получи.
131
14
 
9
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Русия трябва да се съсредоточи върху икономиката си и да спре да напряга световното положение. Нов световен ред няма да има, като направят малко пари нека си тестват оръжията, но сега е смях. На гол тумбак чифте пищови.
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американския проект се казва плутон, програмата е от 1957 до 1964 година, проведени са 2 успешни опита, прекратена е програмата, заради радиоактивното замърсяване и лесното засичане на ракетата поради радиоактивния отпечатък, напрактика подобно оръжие ще нанесе повече вреди на страната която го използва, и това се вижда от конкретния инцидент
129
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците не могат да летят в космоса без руските двигатели все още, така че да не обясняват много много кой с какава технология може или не може да се справи!!
128
10
 
8
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Копират САЩ с технологията, не ми е ясно защо го правят, обречени са на тотален разпад защо само влошават положението си?!?!? Ето това не ми е ясно.
127
7
 
6
 
! Отговори
РД-181 преди 4 години
До караджорджевичАми виж ся, и мойте кумири не са там д'ет си мислиш, ама много мразя когато някой вика на черното бяло!Имаше филм на дискъвъри или на нешънал или на някои то сорта "прогнили" ЗАПАНИ канали и там, хъката, мъката ама човека от НАСА си го каза в ПРАВ ТЕКСТ!И практически от 1997-98 (да не излъжа) САЩ ползват САМО руски РД-181 двигатели и както всички знаем си закриха практически космическата програма.Отделно по темата има маса западни анализи, защо така се срина НАСА.
126
10
 
8
 
! Отговори
аз съм трол преди 4 години
До РД-181 - 113"...САЩ купиха поредните 8 бр. РД-181 (от о-боже -Русия).." Едно време по соца изнсяхме буркани (забележи) за Франция! Изведнъж спряха доставките, защото (о, боже) сменихме дървените букови палети с такива от мека дървесина. Шах и мат!Същата работата и великото ни мотокаростроене, което изнасяше за Япония - сменихме противотежестите от стоманени на бетонови и познай! О, боже! Спряха поръчките!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 135така, е! и освен това, гроздето в америка е мнооого кисело!
124
2
 
7
 
! Отговори
Nukem преди 4 години
Нещо бъркате в статията, Американците нямат такава ракета, SSC-X-9 Skyfall е позивната която НАТО дават на руската ракето.
123
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 135 Интересно в Югославия като пускаха бомби с обеднен уран, дали им пукаше?
122
7
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Споко ... България е твърде малка мишена в сравнение със Сибир например, вероятността да удари там е много по-голяма, ако пък се отклони малко по на югозапад, може да се сбъдне и пророчеството на Христо Смирненски, който беше написал: Москва, Москва ти ярко пак пламтиш, ти пак си огнена звезда ... и с ясна пурпурна усмивка бдиш, че блясъкът на твоята зора, раздра световната тъма ... Москва, Москва ! Вулкан от пламнали души ... !!!
121
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Skyfall е натовското наименование! Неграмотници! Сащ нямат такава ракета!
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по важно е признанието на сащ, че не могат да създадат такава ракета и са се отказали! докато русия вече провежда тестове и то успешни! малката аварийка изобщо няма да ги спре!
119
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като цяло иде реч за технология от 50-60 те години разработвана в САЩ, проекта е прекратен поради факта че самата ракета предизвиква радиоактивно замърсяване над районите над които лети, отделно е лесна за засичане поради радиоактивния отпечатък, сега руснаците обичат да си правят експерименти с разни подобни неща, то там човешкия живот не струва нищо, остава да си възродят и идеята за ядрен самолет:) незнам само кой ще се вози на него
118
2
 
0
 
! Отговори
Donkihot преди 4 години
Pluto Project е Американския еквивалент. Който се и тересува да провери. И да руснаците могат да направят такава ракета. Относно двигателя проверете: ТУ-95 с ядрен двигател
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краткотраен скок на нивата на радиация. Как така краткотраен? Ако действително се е взривил ядрен реактор, няма такъв филм.
116
5
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Както казват самите руснаци :Имаме красиви деца, защото само тях не правим с ръцете си "!