Момчето от гетото и синът на нациста: Необичайното приятелство

Преди 70 г. двамата биха били първи врагове. Днес Натан и Йенс са приятели
Обновена: 10 окт 2019 07:16 | 9 окт 2019 21:12,
29

През 1940 г. Натан Гросман се озовава в гетото на Лодз. Там няколко години по-късно семейството му е убито или умира.

По онова време кмет на града е бил Вернер Фенцки. Докато Натан е бил в гетото, на километри от него животът на Йенс-Юрген е бил съвсем различен.

"Искаше ми се всичките да ги застрелям. И него, и баща му", обяснява Натан пред DW.

Днес той и синът на кмета - Йенс-Юрген Фенцки са добри приятели. Синът на бившия кмет разказва, че за баща му годините начело на Лодз били най-хубавите, но в кавички.

40-те години са ужасно трудни в гетото. Най-големият проблем е гладът.

"Бях още дете, казвах - мамо, гладен съм! И мама ми отделяше от нейната порция храна", спомня си Натан. Майка му починала от недохранване в ръцете му.

Йенс-Юрген открил, че баща му е бил привърженик на нацистите. 4 години проучвал историята му.

"Аз имам двама бащи - единият, този, който познавам от детството си -  любящ татко, за да установя, че е бил военнопрестъпник", обяснява Йенс. Така и не може да обеди двете личности.

Днес Йенс и Натан са добри приятели. Единият се радва, че не е отмъстил за мъките си от детството. Другият не може да изкупи вината, но може да разкаже истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
а, не думай ве? колко скоро? че тая мантра болшевишките ви кратуни я пеят вече над 100 години, знаеш ли?
7
3
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
По-точно щеше да бъде ако бяха изпили по няколко водки, и тогава да изясняват отношенията помежду си...........
6
18
 
17
 
! Отговори
Математик преди 4 години
10 години преди Втората Световна Война бялата раса е наброявала 90% от населението в Европа.30 години след Втората Световна Война бялата раса е наброявала 70% от населението в Европа.Всичко това в резултат от мъдрите решения на оня гений с мустачките, който учил-недоучил за художник.
5
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нисшата германска раса доказа в бой и война, че не струва и е нисша. Съюзиха се с азиатците японци, а лъжеха, че се борели с азиатщината.
4
7
 
21
 
! Отговори
До 2: преди 4 години
Безспорно ще го търсят. В скоро време САЩ няма да могат да си обслужват дълга. Има два изхода - поредното печатане на пари и хиперинфлация или голяма война надалече от тях. Ето и затова са тези статии напомнящи за нацизма (нямало негативна реклама). Много им се иска на американските олигарси да се появи някой нов куко, който да поведе нова война срещу лошите руснаци, а нашите задокеански приятели да гледат сеира отдалече и да продават оръжие на всички.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е лигав бълвоч в стил Холивуд плюс еко-***-веган-мултикулти-дойчевеле-сорос-демокрация и откровенна пАААрастия!
2
6
 
26
 
! Отговори
аз преди 4 години
До ЛолокостЩе го търсят и то много скоро ще е !!! Тоя път няма да се повторят грешките от 45_та !!!
1
13
 
45
 
! Отговори
Лолокост преди 4 години
Пак поредната изпърдяна статия за "злите нацисти". Ей Хитлер много пречи на сегашната система, че продължават всеки ден да се бълват лъжи и помии по негов адрес. Както казва Хитлер "След 100 години ние отново ще бъдем тук". И когато това се случи горко им на всички, които градят щастието си върху нещастието на другите.