Германските военнопленници в Япония: Един спокоен затворнически живот

Затворниците са имали курсове, можели са дори и да излизат
10 фев 2020 19:40,
23
Германските военнопленници в Япония: Един спокоен затворнически живот
Снимка: Narashino city municipal board of education

Много съвременници дори не знаят, че Германия и Япония са воювали. Преди 100 години Япония освобождава последните германски военнопленници от Първата световна война. Как са се отнасяли с тях японците?

Когато Австро-Унгария и Германската империя започват Първата световна война през лятото на 1914 година, надали някой си е представял, че скоро хиляди техни сънародници ще се окажат в японски плен. Причината: войната се оказва подходящ повод за Великобритания да разшири позициите си в Тихия океан и да поеме контрола над германската колония Циндао. Британският съюзник Япония настоява германците там да се разоръжат. Когато те отказват, японските военни тръгват към града. Същото се случва и с контролираните от Германия Маршалови и Мариански острови, пише DW.

„Историята на войните често представлява поредица от омраза и отмъщение", казва Масаюки Хоши пред ДВ. Той работи за общината в град Нарашино, който се намира в залива на Токио. Хоши от години се занимава с историята на германските военнопленници. „Прекъсването на тази поредица и деленето на една и съща земя, ни кара да превърнем омразата в приятелство. Смятам, че германските войници в Нарашино са разбрали това". В един свят, в който все още се водят войни, е важно подобни истории да се предават на поколенията. Това важи и днес – 100 години след освобождаването на последните германски военнопленници в Нарашино.

Първият от общо 12 лагери за военнопленници е отворен през 1915 година. Войници от завладените тихоокеански острови са отведени там, както и екипажът на австрийския военноморски крайцер "Кралица Елизабет". Когато е бил най-пълен, според Хоши, в лагера е имало 4 700 задържани и 1 000 надзиратели.

Хляб, наденички и музика

Обстановката в него обаче е била спокойна. „Въпреки че лагерът е бил опасан от бодлива тел, обитателите му са можели спокойно да излизат навън", разказва Хоши. „Една домакиня, която живее в съседство, си спомня мелодиите на песните, които задържаните пеели. Децата от Нарашино, които идвали в лагера, получавали лимонада от германските войници, дори са били забавлявани с пантомима".

„Задържаните са произвеждали собствен хляб, наденички и сладки – неща, които японското население дотогава рядко е виждало", допълва Хоши. „А музиката от лагерния оркестър се е чувала в целия град. Човек може да каже, че задържаните неволно са играли ролята на посланици на мира".

Официални документи от това време показват, че за затворниците са били организирани както курсове по счетоводство и електротехника, така и по японски и френски език. Те също така те са можели да участват в лагерния оркестър и да играят футбол, тенис и хокей.

Трийсет военнопленници загиват в лагера, 25 от тях от испанския грип, който се разпространява епидемично в света през 1918 и 1919 година. Всички те са погребани с почести във военното гробище в Нарашино. И до днес в тяхна памет се водят богослужения в началото на ноември. Те се провеждат от германо-японската организация Чиба. Представители на германското посолство в Токио също вземат участие.

Краят на войната означава и край на пленничеството

Когато в Европа войната приключва през ноември 1918 година с капитулацията на Германия, започва организирането на връщането на военнопленниците в тяхната родина. Докато първата група замине обаче минава още цяла година. Последните пленници се натоварват на корабите за Германия в края на 1920 година.

Някои задържани толкова се влюбват в Япония, че избират да останат там. Едни стават преподаватели в университети, други отварят будки за вурстове. „Техният успех е излекувал напълно раната, която войната отваря между Япония и Германия", казва Хоши. „Повечето граждани на Нарашино и повечето японци не знаят, че Германия и Япония са воювали преди 100 години. Важно е да си спомняме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато от двете страни на бодливата тел има чисти, трудолюбиви и честни хора, нещата изглеждат точно по този начин. Мълчи се какво са сторили "освободителите"-съюзници на германците войници и граждани по нареждане на еврейските си господари. Нещата са стигнали до там, че американския генерал Патън да каже "воювахме не с този враг, с който трябва".
18
0
 
2
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
А още по малко извесно е че и България и Япония са във война цели два пъти но на практика нямаме нито един сблъсък Впрочем битката за немските флотки бази в днешен Китай ПСВ са си били бая сериозни Германците хич не се дават лесно при все че Японците ги превъзхождат числено поне 10 към 1
17
4
 
9
 
! Отговори
Историята - Учителка преди 4 години
Превръщането на Европейската война в световна е довела до странни, на пръв поглед, ситуации, като тази Германия и Австро-Унгария да воюват с Япония. Странно е, че иначе отличният археолог проф. Богдан Филов като политик се е оказал слаб ученик на историята. Затова той обявява символична война на Великобритания и САЩ през 1941 г. без да се сети, че с това свое решение, неговото правителство ще вкара България във война с СССР, който от средата на 1941 г. е съюзник на британци и американци.
16
0
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
До МАКЕДОНЕЦ и македонците са велики.нали се казва че все що е маке,се е ....
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да произвеждат наденички японците са им давали месо.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кения и Занзибар също са били германски, но 1890 ги разменят за остров Хелголанд в Северно море.
13
25
 
15
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Поредната японска пропаганда, която най-вероятно няма нищо общо с истината. Като повечето азиатци, японците са известни със своите зверства по отношение на пленниците. За японците е позорно един войник да се предаде, а да не се самоубие. От там и нечовешкото отношение към военнопленниците от ВСВ- англичани, французи. американци. Точно за тях е написана книгата "Цар плъх". Може да прочетете и за "Батаанският "Марш на смъртта", при който измират над 20 000 американски военопленници.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от тази "дружба" се пръкна след 20 години още една война!Още по-жестока!Какво умиление!
11
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоИ какво от това? 1 милион нацисти по-малко. В германските лагери са умирали десетки милиони руснаци и поляци ама за тях виждам не ревеш.
10
15
 
10
 
! Отговори
Чичо сам преди 4 години
сладки приказки. ВОРОН у ВОРОНА ГЛАЗ не ВЫКЛЮЕТ. най-голямите перверзници в света японците са
9
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и нашите комунисти в концлагера Белене добре са се отнасяли с въдворените.Газдов бил диригент с тоягата ,а прасетата чакали да ги нахрани след "концерта"!
8
2
 
23
 
! Отговори
професор тюхчеф преди 4 години
Любопитно , едно плюсче за автора
7
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В света има само два велики народа -германците и японците, всичко друго е патриотични измислици.
6
2
 
23
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 5За едни са глупости. За други история, която е добре да се помни.
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взеха от Германия, взеха от САЩ, Франция, Великобритания. Днес искат само от Русия Курилските острови.
4
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия глупости!
3
8
 
37
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Би било интересно да прочетем и за германските военнопленници в САЩ и лагерите на смъртта на Айзенхауер! Знаем, че САЩ приема измисленото определение "разоръжени вражески сили", за да избегне Женевската конвенция. От по-малко от 2,5 млн. германски военнопленници 1,5 млн. изират в "лагерите на смъртта на Айзенхауер"!
2
18
 
37
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Това са нашите най верни съюзници - Япония . Поклон от братска, приятелска България.
1
9
 
22
 
! Отговори
Майне Фюрър преди 4 години
смачкахме ИзТреПерКел на поредните избори, печелиме като никога до сега, скоро отново ще сме на власт и Предателите на Европа ще платят за действията си!