Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

В знак на протест младежи създават ужасяващ парфюм
Обновена: 2 мар 2020 10:42 | 1 мар 2020 19:55, Нели Христова
264
Кръв, метал, дим: Как мирише терорът на Сталин?

Миризмата на ужас, страх и паника – на това мирише парфюмът, по който Альона работи. Целта й е той да е отблъскващ. В него има мирис на кръв, метал, на дим, а миризмата му пресъздава Големият терор в СССР през 30-те, когато Сталин убива или изпраща в трудови лагери милиони руснаци. Един от екзекутираните е и дядото на Альона. Според властите той бил "враг на хората“.

Парфюмът е създаден в знак на протест заради плановете на Москва за историческа сграда с ужасно минало. Между стените на бившият военен съд, който наричали "Къщата на стрелбите“. В нея онези, които се противопоставяли на Сталин, били осъждани на смърт. 31 456 души намерили смъртта си тук чрез разстрел.

Сега, на мястото на военния съд, местен бизнесмен иска да отвори... парфюмерия.

"Създадохме много луксозна кутия, но това, което се крие в нея е доста плашещо. Искаме всички да видят колко абсурдно е да отвориш бляскав бутик в сграда, в която са били убивани хора“, казва  Никита Петрушов, собственик на рекламна агенция, пред BBC.

Йосиф Сталин лично подписвал смъртните присъди. Неговото масово преследване на политически врагове се разпространило из целия съюз.

Бутилката, в която се съхранява ужасяващият парфюм, е направена от стара съветска гилза. Тя е поставена върху шепа пръст. Можеш да надушиш мазетата, тъмнината и влагата.

"Днес Русия забравя престъпленията на Сталин. Той е една отрепка в нашата история. Трябва да погледнем на нещата трезво и да признаем, че действията му не са били правилни. Не искаме да се случи отново“, обяснява Петрушов.

"От изток на запад, от север на юг, 20 милиона невинни души са убити или измъчвани“, казва  възрастна жена, жертва на действията на Сталин.

Алексей никога не е познавал баща си. Той пази файла му от тайната полиция: „Баща ми е осъден на смърт чрез разстрел в тази сграда през 1938 година. Години по-късно, през 1955 година, мъжът, който го е разследвал, признава, че е подправил доказателствата по няколко случая по заповед на по-висшестоящите от него.“

Но какво мисли Алексей за новия бутик, който ще отвори на мястото на военния съд?

"Неприемливо е. Все едно да танцуваш в Аушвиц!“, категоричен е той.

Владимир Давиди, собственикът на къщата, отказва да коментира. Съдбата на сградата остава неясна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВиетнамецЛиндън Джонсън не е избил 20 милиона от собствения си народ.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стален не цвете за мирисанено неблагодарниците не се свършваттрябваше да го погребът в полша - с гъзо нагоре та *** да го целуват ката дензащото от днешна голяма полша една трета е земя която до краяна войната е била винаги немска- итова заграницата с гърция също е веррночърчил е чертал по гръцки сценарий а сталин по българскилош хубав- ако бяхме оставили на кобургите досега да ни няма като държавамладите да си опичат акъла щото тия дето ги пускат тия първи ще им забият ножа в гърба
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е бил православен свещеник и е бил хуманен към хората,но и твърд към враговете на народа,когато немските войски са били близо до Москва,почти цялата болшевишка върхушка избягва от столицата,остават само Сталин и 2-3 човека,военните и част от населението в града,но отблъскват упешно немските фашисти и настъпват смело срещу тях!
23
6
 
8
 
! Отговори
Виетнамец преди 4 години
КАК МИРИШЕ ТЕРОРЪТ НА ЛИНДЪН ДЖОНСЪН?
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отврат тия слуги вна сорос са решили да отровят живота на българското младо поколениесъс и тия прикацзки за сталинами да се върнем към хитлер с гамзовите камери или към американците дето загробиха 90 милиона индианци - това е по техни изказваниято тоя сатрап ако не беше границата със гърция щеше да е през асеновградам те ид.иотите гербави не са виновни че са неблагодарнициза тях е свято само това което им нашепне сорас - като това с баташкото клане - дето било измислица-по.миари краварски
21
6
 
17
 
! Отговори
Айнщайн преди 4 години
Има две безкрайни неща- Вселената и човешката глупост на Альона, като за първото не съм сигурен!
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вай вай, наскачаха другарите на смертний форумний бой
19
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин мирише на този парфюм.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блумбърг да каже с колко губи изборите , не да баламосва като Хилари от неговата партия. Сталин е победител във втората световна, демократите са губещите във вторите избори срещу Тръмп.
17
8
 
12
 
! Отговори
Кръв метал дим преди 4 години
КАК МИРИШЕ ТЕРОРЪТ НА ТРЪМП ?
16
12
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 4 години
Сталин не е бил нито болшевик-комунист,нито "либерал-демократ... Сталин е бил националист в най-добрия смисъл на думата...Сталин е избивал самозабравили се,оядени и жадни за кръв и власт некадърници от политическите и военни среди,много от които са били евреи....те и за това *** и до сега...Апфелбаум( Ленин ) е този който е избивал и тероризирал обикновените хора заедно с неговото еврейско обкръжение,като Свердлов например и много други...
15
4
 
12
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 4 години
Заработи си стотинките,а? :((((((
14
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какво е спасил България Сталин? От собствените си войски ли?
13
12
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
А тази сбъркана булка Альона що не създаде и парфюм с мириса на изгорели руски деца, майки и старци от хитлеристите?
12
6
 
22
 
! Отговори
Кръв метал дим преди 4 години
Как мирише терорът на Ердоган?
11
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Напишете примерно на какво им е миришело на индианците , когато британските затворници са ги избивали. Много ми е интересно
10
10
 
22
 
! Отговори
Кръв метал дил преди 4 години
КАК МИРИШЕ ТЕРОРЪТ НА ТРЪМП?
9
4
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Другарката от БКП СДС Леа Коен какво ще изръмжи по-въпроса,колко милиона православни руснаци умряха от психичноболните юдеохазари
8
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин спаси България прес ВСВ !
7
7
 
6
 
! Отговори
20:00, статия за Рус преди 4 години
Оф......