От затвора един убиец реши древен математически проблем

Кристофър Хевънс открил страстта си към математиката зад решетките
23 юни 2020 21:10, Елка Василева
64
От затвора един убиец реши древен математически проблем
Снимка: Дойче веле / А. Фройнд

Животът пише най-невероятните истории. Като тази за американския затворник Кристофър Хевънс. Докато излежава присъда за убийство, Хевънс развива забележителни математически умения. И успява да реши един древен проблем, пише Дойче веле.

Кристофър Хевънс е на 40. И излежава присъда за убийство. Дълги години животът му е низ от провали - прекъсва училище, тръгва по кривия път, не успява да си намери работа и става наркозависим. А след като извършва убийство, Хевънс е осъден на 25 години лишаване от свобода, от които му остават още 16.

Новият живот на Кристофър Хевънс

В затвора обаче животът му се преобръща, след като открива страстта си към математиката. Зад решетките Хевънс започва сам да изучава основите на висшата математика. Трудно начинание - но не заради самата математика, а защото управата на затвора отказва да му достави поръчаните от него книги и учебници. Но Хевънс намира решение: обещава да дава уроци по математика на останалите затворници и така си осигурява достъп до нужните му книги.

Скоро обаче основите на висшата математика вече не представляват никакво предизвикателство за Хевънс. И затова той решава да помоли едно специализирано издателство да му изпрати няколко издания на реномираното списание „Annals of Mathematics". В писмото си затворникът пише, че числата са неговата мисия, но няма с кого да си говори за математика.

Един сътрудник на издателството решава да покаже писмото на своята партньорка Марта Черути, която на свой ред го препраща на баща си - италианския професор по математика Умберто Черути. Професорът е скептично настроен, но заради дъщеря си все пак решава да отговори на затворника. За да го изпита, професорът му поставя и една задача, свързана с проблем от Теорията на числата - тъй наречените верижни дроби, над които е размишлявал още древногръцкият математик Евклид.

След известно време италианският професор получава писмо по пощата, което съдържа една безкрайно дълга математическа формула. След като с компютър проверява изчисленията, Черути с изненада установява, че затворникът, въоръжен само с хартия и химикалка, е решил правилно прастария математически проблем. Това поставя началото на тяхното сътрудничество: Черути помага на Хевънс да формулира правилно своето доказателство, след което двамата го публикуват в „Journal Research in Number Theory".

Клуб на затворниците-математици

Междувременно Хевънс успява да спечели за математиката много свои съкилийници. В затвора празнуват дори тъй наречения „Ден Пи", наречен на числото 3,14, а на едно от тържествата присъства и професор Черути.

През оставащите му 16 години зад решетките Хевънс иска да се посвети и на други математически проблеми. Науката е начин да изплати своята вина пред обществото, обобщава Марта Черути разговорите си с Хевънс, който ѝ доверил, че след като излезе от затвора, иска задължително да следва математика.

Нищо чудно дотогава неговата невероятна история да бъде забелязана и от Холивуд. Защото животът наистина пише най-добрите истории.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
24
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Това доказва, че всеки има потенциал в някаква област, но среда, образование и най-вече и лична воля и труд не всеки има...
32
13
 
11
 
! Отговори
От лично мнение преди 3 години
Защо ми слагате минуси? Не отричам, че е направил откритие, исках просто да разбере с какво то ще помогне на човечеството. Иначе жалко, че е станал наркоман и е убил човек. Ако беше се отдал на науката като съвсем млад, кой знае още колко неща можеше да открие. Жалко, че си е похабил потенциала си така. Днес щеше да е професор, не в затвора.
31
1
 
34
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
До Лично мнение: Херц демонстрирал пред кралското семейство как може да предава и улавя радиовълни в една зала. Когато попитали Херц за какво би могло да послужи изобретението му, той казал: "За абсолютно нищо. Не мога да се сетя за никакво практическо приложение." Същото казал и Фарадей, когато демонстрирал свойствата на електричеството в епохата на газовите лампи. :)
30
34
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
И с какво ще допринесе това което е открил за човечеството? По- модерни роботи ли ще измислят, летене в космоса с нови по-модерни технологии, телепортиране ли ще да е? Аз това исках да разбера. Иначе му възложете задача да изчисли кога ще изчезне короновируса, с какъв темп се разпространява, какъв процент антитела се изграждат от всички хора на планетата и доколко време се задържат у хората. Такива по практични задачи. Може да намери решения и на тях.
29
2
 
5
 
! Отговори
да добавим към тях преди 3 години
До Представяте ли си да добавим към тях мутри, хазартни босове, олигарси, катаджии и митничари ... Евклид ще възкръсне
28
9
 
2
 
! Отговори
Свръх-интелигентен преди 3 години
Четенето е за който не знае.
27
1
 
31
 
! Отговори
Представяте ли си преди 3 години
до какви върхове ще стигне математиката, ако вкарат в затвора всички премиери, финансови министри и банкери от последните 30 години преход към демокрация
26
0
 
8
 
! Отговори
Вапцаров преди 3 години
В затвора попаднал на хора и станал човек...В случай е попаднал на математиката.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите не могат да смятат(освен парични единици), ама пак затриват хора и не са в затвора
24
0
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Трябваше накрая да кажете как е *решил древен математически проблем* ?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз помислих че става дума за български затвор и затворник.Като знаем колко са обогатени библиотеките по занданите,си е за чудене.Ама виж по северно-европейските държави е друго,богата работа.Там можеш и докторска степен да защитиш,дори и ако си влезнал само с основно образование.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме БСП да участва във властта,стига мачкане и лишаване от единствената опозиция в България!Алчни лами такива!
21
8
 
3
 
! Отговори
Име: преди 3 години
Няма да му учуди ако Дисни да пусне трогателно анимационно филмче за педофил написал дестка книжка, докато излизжавал присъда за изнасилване на 11 годишно момченце.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме БСП да участва във властта,стига мачкане и лишавне от единствената опозиция в България!Алчни лами такива!
19
1
 
7
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 4Хаус е всичко друго, но не селски нещо си ? Какво те провикира толкова във въпроса на колегата ? В стаята е описана по скоро историята на затворника, а не конкретното решение на задача или проблем. Аз съм учил 5 висши математики и чета доста в тази сфера и не знаех за споменатия мат модел. Ти сигурно вече си го решил наум ?!
18
3
 
17
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
И язе преди годин направих идно математическо уравнение.Значи Цона у наше село ако е почнала да са такова от 16год.средно по два пъти на седмица,до 45год дека е в момента и на секи да му е паламарката средно по 14 сантиметра ако ги насосаш един зад друг жа минат границата.
17
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Песен за човека, така би ви отговори другарят Никола Вапцаров!!!Агвнт Кларк Рийзе!ЦРУ!!!
16
6
 
7
 
! Отговори
ххх преди 3 години
До Холивуд: Бе ти, мислиш ли сериозно, че някой АфроАмериканец/да не споменавам точната дума, нали/ ще има толкова акъл!?!?
15
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елем. матем за деца от 1-ви кл.Астроном. е бъдештето на човеч.ала бала.мога да докажа,че 2 плюс 3=7 .не 5,а 7
14
11
 
3
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
аз тия задачки като Бебе ги Решавах!