Цвекло, ряпа, колбас от лешници - какво са яли германците след войната?

Нужна е била огромна изобретателност за изхранване на семействата
1 юли 2020 19:15, Елка Василева
53
Цвекло, ряпа, колбас от лешници - какво са яли германците след войната?
Снимка: архив, БГНЕС

Какво са яли германците в първите години след войната? Цвекло и особено много картофи. Това са две от основните съставки на ястията, приготвяни навремето. Една нова книга представя някои рецепти от следвоенна Германия.

Когато в началото на епидемията от коронавирус от рафтовете на магазините в Германия изчезнаха брашното и маята, много от по-възрастите хора неволно си припомниха първите гладни години след Втората световна война, пише Дойче веле.

Тетрадката с рецепти на дядо

Навремето в разрушените германски градове изхранването на децата е било организирано в училищата - там са им раздавали хляб и горещ бульон от зеленчуци. В селата подобни възможности за учениците обаче не е имало. Още по-тежко е било положението на бежанците и преселниците.

Габриеле Шменкел узнала от разказите на майка си колко трудно е било снабдяването с хранителни продукти в първите години след войната. Семейството било принудено да напусне Судетската област. От предишната родина им останали само спомени и... готварски рецепти. Дядото на Габриеле ги записвал по памет в дебела тетрадка, като замествал някои от дефицитните съставките с други, по-достъпни.

Прочитайки тази тетрадка, Габриеле Шменкел решила да разкаже за това как хората са били принудени да проявяват огромна изобретателност, за да нахранят семействата си. Така се ражда нейната книга "Лека кухня от тежки времена: оригинални рецепти от следвоенно време".

В нея се откриват някои ястия, които навремето са били храна за бедни хора, а днес се ползват с изключителна популярност, както и някои потънали в забрава рецепти. Особена изобретателност е била необходима да се заместят липсващите след войната продукти като месо, масло, брашно и захар. Домакините са били изправени пред сериозно предизвикателство, изискващо фантазия и умение.

"Почти единствената храна, с която разполагахме едно време, беше цвеклото - ядяхме го сутрин, обед и вечер", спомня си роденият в Тюрингия Райнер Якоби, който през 1945-та бил на осем години.

В наши дни цвеклото, пащърнакът и ряпата, както и някои други кореноплодни растения са много популярни поради високото им съдържание на витамини и полезни микроелементи. В готварската книга с рецепти на Габриеле Шменкел например се открива рецепта за кюфтета от сварено цвекло, моркови, ситно настърган лук и овесена каша. Всичко това се смесва заедно с няколко лъжици мляко и се пържи в растителна мазнина.

Повечето ястия от следвоенната кухня са били приготвяни от обикновени и евтини продукти (ряпа, кисело зеле, ревен и тиква). Тези продукти днес ги препоръчват на хората, които имат непоносимост към глутена и лактозата или страдат от диабет.

Вегетарианските варианти на гулаш, състоящ се от земна ябълка и репи, също са елемент от днешната здравословна кухня.

Прочутата германска яхния (Eintopf), която по принцип задължително съдържа и месо или наденички, в гладните години след войната е била приготвяна от кестени и жълъди, които хората събирали из горите и парковете. Младите, млечни жълъди са били запичани в тиган с щипка захар или лъжица сироп от захарно цвекло. След това постепенно към тях е била добавяна вода, докато се получи гъста каша. В добавка към ястието често са ползвали диворастящи растения като глухарче, коприва, маргаритки.

Как се приготвя колбас от лешници

В годините след войната в Германия са приготвяли колбаси от лешници - ядките, съдържащи много цинк и желязо, са били много ценна храна.

Ето и една рецепта за лешников "колбас": Лешниците се запичат леко в тиган или се потапят в гореща вода, за да се обелят. След това се смилат и се смесват с картофено пюре. Към сместа се добавят сол, лук и подправки на вкус. След това сместа се пълни в черва - естествени или изкуствени - и те се варят за около час. Вместо лешници могат да се ползват също други видове ядки или слънчогледови семки.

В гладните години след войната приготвяли популярното днес ястие "Фалшив заек", като замествали месото на заека с малко кайма, смесена с картофи, лук и хляб, накиснат във вода. В онези времена са приготвяли също така мармалад, сварен от репи, "мед", приготвен от обезмаслено мляко със захар, и "вино" от шипки. А вместо масло филиите за закуска са били намазвани с горчица, която в Германия по принцип няма остър вкус.

Истинското кафе след войната било заменяно от различни заместители - като ечемик, корени от цикория, коренища от земна ябълка, шипки или семена от сладък картоф. Торти и печива са били приготвяни от моркови и картофи.

Картофите изобщо са били основна храна на германците след войната, както и основен заместител на пшеничното брашно. А формите за изпичане на хляб или кексове са били намазвани не с олио или масло, а с пчелен восък. Битата сметана, която в Германия по традиция поднасят към тортите, е била замествана от обезмаслено мляко, към което са добавяли лъжица захар и лъжица картофено нишесте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
17
 
! Отговори
Българин от Германия преди 3 години
Тъстът и тъщата ми са германци, вече и двамата над 90 години - може би заради здравословната храна и недоимъка след войната. Сега моето семйство се тъпчи с какви ли не боклyци, колкото и да сме изберателни в подбора на храните, които консумираме.
15
7
 
14
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
Германия е унищожена....49 год се създава ГФР и тръгват от 0-ла.....а сама 5 год след това стават СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ по Футбол в Швейцария ! ЗНАЕТЕ ЛИ как са ги посрещнали....със какви лозунги ???????....." Вие сте ШАМПИОНИ....ВИЕ сте НАЙ-ДОБРИТЕ......НИЕ СМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ !!!!!!!!!
14
4
 
14
 
! Отговори
Бай Брус преди 3 години
Десет години след войната, германците се връщат в Италия, този път като туристи... България 55-та?
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,за това е искам да съм веган.
12
14
 
26
 
! Отговори
izh преди 3 години
Германци !!! Руснаците са нарязали и релсите да ги отмъкнат плюс всичко ценно до каквото са се докопали. И добили самочувствие, че тяхното джудже е най голямо. 70- та година СССР тегли първия си кредит от Дойче Банк за закупуване на немска машиностроителна техника. Изплаща го със зърно, макар че половината от хранителните продукти по това време са с купони. Абе когато "матриял" и босове са единни резултата винаги е такъв
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са го яли ама само след 10 години са яли такива неща, които ние видяхме че съществуват чак след 89та.А какво са яли руснаците и тогава и сега? Каша от елда.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом никой не се интересува от крадената Новина значи всички коментари са на теа дето им пише имената на Контакти тоест вътрешни коментариДа си мислят баламите че тука супер мн се коментираА корабче минава ли?
9
1
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Колко лешници са имали тия та чак салам са си правели
8
4
 
26
 
! Отговори
Хм преди 3 години
То това руснаците и преди и по време и след войната са яли та до днес. Зеле и цвекло - очень харашо.
7
3
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Колбас от лешници? Че то си е направо нутела по 10 евро килото.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се казва първите дни след втората световна война, а първите дни слек КРАЯ на втората световна война. В първите дни от началото на втората световна война немците са били една от най-задоволените нации не само в Европа и то благодарение на "чудовището" Хитлер.
5
6
 
0
 
! Отговори
None преди 3 години
До до 1Ти си истински мислител
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зъбльо, един и същ репертоар имаш.
3
1
 
15
 
! Отговори
None преди 3 години
Защо не питате какво е яла бабами по време на воината ? ...
2
4
 
18
 
! Отговори
Ko40 преди 3 години
Erdapfel e картоф на немски, а не земна ябълка, *** ви прозда
1
3
 
14
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
Много ценно четиво.Имайки предвид времената в които живеем,не е зле всеки да си я има тази книга..