Мария Щромбергер - медсестрата ангел в ада на Аушвиц

Тя не е била депортирана от нацистите, а отива доброволно в Аушвиц
94
Мария Щромбергер - медсестрата ангел в ада на Аушвиц
Снимка: БГНЕС

Тя не е била депортирана от нацистите, а отива доброволно в Аушвиц, за да помага на затворниците. Книгата на историка Харалд Валзер "Един ангел в ада на Аушвиц" разказва историята на медицинската сестра Мария Щромбергер.

Към края на 1944-а година съюзниците наближават, а в концентрационния лагер Аушвиц затворниците подготвят въстание. Но те се нуждаят от оръжие и въпросът е на кого да бъде поверена отговорната задача? В кореспонденцията на групата бунтовници с дата 26 ноември 1944-а фигурира и следното изречение: "Изпратете взрив чрез сестрата".

Дали "сестрата" успява, не е известно. Въстание в Аушвиц така и не избухва, може би защото само два месеца по-късно лагерът е освободен от Червената армия.

Но "сестрата" съществува - става въпрос за медицинската сестра Мария Щромбергер от лечебницата на концентрационния лагер Аушвиц, пише "Дойче Веле". Австрийката от Каринтия неведнъж е внасяла тайно оръжие и взривове, носела е новини на затворниците, които е лекувала в лагера и ги е спасявала от смърт.

Историкът Харалд Валзер от години проучва нейната история, която сега разказва в новата си книга "Един ангел в ада на Аушвиц". Взел е заглавието от бивш концлагерист-поляк, който е наричал Щромбергер точно така, пише вестник "Ди Цайт".

Тя носи поща, храна и оръжие

Австрийката от Метниц, провинция Каринтия, първо работи като помощничка в кухня и се грижи за родителите си, след което преминава обучение за медицинска сестра. Когато го завършва, решава да даде своя принос за съпротивата срещу националсоциалистите и заминава за Полша. Там първо работи в инфекциозно отделение, а по-късно заминава за Аушвиц.

"Искам да видя нещата отвътре, сигурно ще мога да помогна някак", пише тя в писмо до сестра си.

Но това, което заварва в Аушвиц, надхвърля и най-лошите ѝ представи. От работното си място в лечебницата на лагера тя всеки ден гледа газовата камера и крематориума. Броени дни след пристигането си в лагера тя припада, когато затворник се самоубива пред очите ѝ. Постепенно Щромбергер се сприятелява с концлагеристите и не след дълго е завербувана от представители на съпротивата да стане техен куриер.

Така "сестрата" се превръща не само в таен вносител на новини отвън, но и в доставчик на оръжие и храна, в защитник на затворниците от садистичните есесовски офицери. През ръцете ѝ преминават безброй документи с доказателства за вършените в Аушвиц престъпления. Някои от информациите стигат до външния свят и се разпространяват, включително чрез позиви.

Надеждата на съпротивата, че съюзниците ще използват тази информация за целенасочени бомбардировки на железопътните линии или на газовите камери, за да бъде спряно масовото избиване на хора, обаче не се оправдават, се отбелязва в публикацията.

Щромбергер става водеща фигура на съпротивата в Аушвиц. Старшата медицинска сестра не буди подозрение у ръководството на лагера и може да се движи сравнително свободно. Което обаче не означава, че не се е намирала в опасност.

"Беше ни като майка"

Краят на войната заварва Мария Щромбергер при сестра ѝ в Брегенц. Тогава австрийските власти и френските окупационни сили активно издирват бившата старша медицинска сестра от Аушвиц. През 1946-а година тя дори попада в лагер във Форалберг, но бивши затворници от Аушвиц я спасяват. Полският комунист и бъдещ министър-председател Юзеф Циранкевич, който е един от водачите на съпротивителното движение в Аушвиц, се застъпва за нея пред французите и те я освобождават.

Оцелели от Аушвиц я описват като "майка" - например роденият през 1921-а година Едвард Пис: "Тя наистина ни беше като майка - на всички ни", казва той пред електронното издание Ö1. А бившият концлагерист Херман Лангбайн допълва: "Други се правеха на слепи и глухи, когато научаваха нещо важно. Мария Щромбергер винаги търсеше истината".

До смъртта си през 1957-а година Мария Щромбергер остава да живее при сестра си в Брегенц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
11
 
! Отговори
ВънСатаНАТО преди 2 години
Чакам по въпроса тук ,да се изходят Ал Фашагата, Преродената Пастирка,Сулю Паситто и гърбатия ДрагалЪфский Ай дук.Защо не и Цвъки (Молитвената закуска).
34
4
 
25
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Защо се учудвате. Книгага със спомените на Джей Едгар Хуувър - директор на ФБР, която излезе през 1992 година и беше изкупена за рекордно кратък срок още през Февруари с.г. Последваха второ, трето и четвърто издание на същата до края на Май, когато книгата изчезна от веригата Barnes & and Noble, за да НЕ се появи никога повече в никоя книжарска верига. ;) Хуувър е давал гражданство с приоритет на SS полковници и генерали, разквартировайки ги из САЩ под различни имена и за да ги използва вбъдеще.
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето са щели да вдигат бунт в лагера е трябвало първо да се справят със своите - sonderkommando - евреи, които са обслужвали лагерите
32
2
 
23
 
! Отговори
В. преди 2 години
Само нещо за оръжието и взривовете дето неведнъж е пренасяла не става ясно. За какво са били нужни. Каква съпротива е имало в лагера. СС да не са имали под носа си партизански отряд. И това за картите на влаковите линии. То направо тоя лагер бил разузнавателен щаб. Добре че ЧА ги освободила та приключили с игрите.
31
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета тук коментарите и се убеждавам какво е нивото на антиваксърите, жалко че тези страхливи същества с дребни гънки на мозъка ще дърпат страната надолу.
30
4
 
1
 
! Отговори
DEDO преди 2 години
До АТова което те кара да дишаш и него си заври отзад имам в предвид задния двор на твоята ***!нонимен
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж от вагоните в газовите камери, а то се оказва, че въстание подготвяли.
28
30
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Това до колко се е случило е съмнително. Пък и няма особено значение - минало е. За сегашните времена обаче трябва да се направят стъпки от новото правителство и да се започне политика за постепенно изолиране на анти-ваксърите от социалния живот.
27
30
 
17
 
! Отговори
ОФ преди 2 години
Долу ФАЩ вън всички западни фирми от България ! Да се разреши за ваксиниране руската ваксина ! Слава СССР !
26
10
 
32
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 29 ! Те и демократите и либералите имат навика да отричат зверствата си ! Примери много,Ирак,Либия,Афганистан ! Колко невинни умряха уж по погрешка от въздушни удъри ? Нищо ново под слънцето ! Просто силните никой не ги съди !
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците имат много агенти навсякъде.Проблема на немците е че кривите ум жалки ръчички не се простират само в границизте на мижавата им териториика
24
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите имат навика да отричат зверствата си. Те и до ден днешен твърдят глупости, но има хора които помнят. И точно за това искат да ги изтребят. Не е случайно че набодоха с 4 ваксини точно старците на Израел. Те са живия спомен. Сатанистите може и да твърдят, че не е имало Холокост, но тези старци са живото доказателство че е имало. За това и 5та доза ще им измислят. Само и само да ги редуцират. Но ако си оцелял в ада веднъж, ще оцелееш и 2ри път. Пожелавам им го. Има много свестни сред тях.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден за България отново ще казват: Добри хора! Спасиха много народ! Е, имаме тук там някой продажен обезумял за слава *** и около 20 % овце, (всъщност истинските едва ли са 20%), но не са мнозинство и никога няма да бъдат!
22
7
 
13
 
! Отговори
Убиват Българи преди 2 години
В България изтезават хора, от МВР и ДАНС не им пука! Прокуратурата потулва жалбите!
21
40
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито е имало Холокост, нито сме славяни, а пред зверствата на руснаците в източна Европа всички други бледнеят. Жалко, че толкова много сънародници вярват в болшевишките лъжи, но това е нормално с оглед агресивната и всепоглъщаща пропаганда, която се излива навсякъде. Нивото на образование и съответно критична мисъл е прекалено ниско, за да се отсее пропагандна дезинформация от истина. Както и да е, истината винаги надделява.
20
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ваксърите са в ролята на нацистите.
19
4
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
И в най-хубавото място има катили и скотове, и в най-мрачното има добри хора. Няма само черно или само бяло. Добро и зло има във всеки един от нас - все пак хора сме.Грешници. Въпрос на личен избор е на коя страна от нас ще дадем шанс! На светлата или на тъмната...
18
8
 
37
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Само да ви напомня, че в момента тече втори Холокост, който ще е с много повече жертви... Това е Новият Холокост, организиран от Новите-Фашисти(с други имена)-Холокостът на убитите и осакатени чрез,, Експериментална" течност, за която жертвите се редят сами на опашка... Бог с ВАС и пазете децата
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да каже кога да си стягаме багажа и на кой влак трябва да се качим, да не пропуснем някой ангел да ае погрижи и за нашето здраве между бустерите, коиро ще ни направят свободни.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Китай не му трябва никакво копче срещу Германия, виж в интернет и ютюб авто изложенията от декември 2021 г. в Китай. А Германия вече един автомобил не може да произведе, чака се година за кола, а може и 2-3, ако изобщо успеят да я направят.