Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?

Разказват семействата на избягалите от там
Обновена: 15 мар 2022 10:38 | 14 мар 2022 20:10, Нели Христова
574
Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руски войници са застрелвали хора на улицата, докато превземат украински села, според бягащи жители.

Войниците стреляли произволно по сгради, хвърляли гранати по пътищата и ходели от къща на къща, конфискувайки телефони и лаптопи, казват свидетели пред The Guardian.

Онлайн групи, създадени за членове на семейството или приятели, търсещи информация за хора в засегнатите райони, получават стотици или дори хиляди заявки на ден.

Един свидетел, Никола, описва как войниците пристигнали в Андреевка, село близо до Киев. "Те хвърлиха гранати по улицата. Един човек загуби крака си и на следващия ден този човек почина", разказва той. "След това слязоха по централната улица и започнаха да стрелят по прозорците.  Удариха една жена. Децата й успяха да се скрият."

Никола живее на пешеходно разстояние от брат си Димтро. "Брат ми излезе от къщата с вдигнати ръце. Те го пребиха и след това го екзекутираха на улицата", казва той.

Съпругата на Димтро споделя, че е видяла убийството на съпруга си от прозореца. Тя казва, че е била свидетелка на убийството на съседа им по същия начин. Дъщерята на Димтро смята, че и двамата са застреляни, защото преди това са помагали на украинската армия като доброволци.

Никола казва, че искат да погребат брат му, но жена му се страхува, че войниците ще ги застрелят. "На следващия ден обикаляха от къща на къща, конфискуваха телефони и лаптопи", споделя той. В този момент, 3 март, няма ток. "Тези, които влязоха в къщата ни, се държаха добре. Но ни казаха, че е добре да имаме мазе и да си напълним вода, защото ще бомбардират след шест дни.

Руснаците не им позволяват да погребат Димтро в гробището, затова те го погребват в градината. Дъщерята на Димтро, Юлия, разказва, че скоро след това е започнала минометна атака и съседната къща е започнала да гори. Руски войник им казва да изчакат зад танка му, защото е по-безопасно. "Бяхме ужасени. Не разбрахме дали руснаците стрелят или нашите момчета. Всичко след това беше замъглено. Изтичахме вкъщи и едва успяхме да стигнем под постоянна минохвъргачка", споделя тя.

На 8 март Никола, семейството му и семейството на Димтро решават да напуснат, тъй като нямат телефонен сигнал и електричество. Съпругата на Димтро се приближава до войниците да поиска разрешение, но войниците започват да стрелят във въздуха. Минохвъргачките също продължават, така че семейството решава да напусне без разрешение.

"Когато си тръгвахме, те стреляха по колата ни, въпреки че имахме думата "деца" изписана на парчета хартия на прозорците. Но очевидно не са се интересували особено от този факт", разказва Юлия.

Бащата на семейство, което заминава с групата на Никола, е прострелян, когато войник го вижда да говори с някого от градината си, разказва Юлия. "Как можеш да разбереш, че хората могат да бъдат убити само за това, че звънят на роднините си, за да кажат, че са живи?"

Когато руснаците влизат в Дружня, друго село близо до Киев, те стрелят по къщите, според Сергей, който оттогава е избягал от дома си. "Мисля, че направиха това, за да не бъдат нападнати с коктейли Молотов", казва той. "Така че всички тези къщи по главния път от Бордянка до Макарив бяха ударени и някои хора загинаха. След това започнаха да ходят от къща на къща. Убиха учителка, която беше навън и хранеше пилетата си", разказва Сергей.

"Казаха на хората да не излизат навън и да си стоят вкъщи. Сергей казва, че войниците му казали: "Не правете никакви внезапни движения, сложете ръцете си над главата си."

Той добавя: "Няма абсолютно никаква връзка, ние все още имаме роднини там и не можем да се свържем с тях. Те взеха телефоните на някои хора и временно взеха телефоните на други хора, за да проверят дали не са снимали нападението им ."

На 10 март руснаците се съгласяват да улеснят хуманитарен коридор за евакуация на жителите от Бородянка и съседните села. Според Сергей бомбардировката е била още по-тежка през този ден. Зетът на Сергей се движи с колело по горски черен път, за да провери дали няма руснаци. След това семейството му бяга през гората.

Една група в Telegram за роднини, търсещи хора все още в засегнатите райони, ръководена от известен украински телевизионен водещ, е имала повече от 60 000 запитвания, откакто стартира на 26 февруари, а сега получава около 1000 нови заявки на ден.

Групите във Facebook за засегнатите райони са пълни със стотици отчаяни призиви от роднини, надяващи се, че някой в ​​района може да има сигнал и да може да им каже дали близките им са все още живи.

34-годишният Валерий, специалист по човешки ресурси, който живееше в Киев, е в селската си къща в село Липивка, когато започва войната. След като руснаците се преместиха в съседен град, той започва да получава съобщения в общностна група от роднини на хора в града, които вече не можеха да се свържат с членовете на семейството си.

"Съобщенията бяха подобни на това: "Моля, помогнете ми да намеря Иван Иванович" със снимка и адрес. И броят им растеше. Построих и се уплаших", казва Валерий. Тогава започва да идва информация, че разрушават многоетажните сгради в Бородянка, докато хората все още са в тях, с танкове.

От 1 март няма нито телефонен сигнал, нито електричество, но имаше неравномерен сигнал в нивите, казва той. "Или по някакъв начин са блокирали сигнала, или е било заради липсата на електричество." Той успява да избяга под обстрел на 3 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


574
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кратко казано срамувам се от нашите медии, нашето правителство и президенството от нашия парламент и от нашите партии и нашите депутати.
299
6
 
19
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Бандеровците...**Ами мълчи,такива са инструкциите от големият брат.Както се вижда при демократичните и неолиберални медии,бива отразявано мнението и коментарите на едната страна.Я как бързо изчезнаха всякакви информации за американските биологични лаборатории,които не се подчиняват на украинските закони и които рязработват генетично съвместими вируси със славянската под-раса.Сега се готви нещо подобно и у нас,само не се разбра,кои ще се окажат опитните мишлета
298
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните мнения изтрити. Умните медии забранени. Е сега имате ефир може да лъжите хората на воля. Всички честно забранено и само разрешеното да се счита за вярно. Сутринта една водеща питаше имат ли хората в чужбина да си купят стоките по магазините. У нас човек умря на опашка за олио. Но беше българин а не чужденец и медиите отминаха факта без да им мигне окото твърдо твърдо. Що за хора сте вие. Хора на позора.
297
9
 
26
 
! Отговори
Неее преди 2 години
А пък аз видях освирепял от глад руснак да изяжда бебето Дмитро. О ужас. Войната е лошо нещо. Пропагандата отвратително.
296
29
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Време е Донецк и Луганск да бъдад изпепелени от отрядите на Украйна и да бъдат заселени с истински украинци! Слава на Украйна!
295
9
 
7
 
! Отговори
Ей а поспри се малко преди 2 години
Погледнете военната и медицинската помощ както и огромните финансово икономически ресурси които Зеленски получава от Запада става така че той прави всичко възможно войниците му да зарязват багажите в окопите и по шосета с което директно спопада в ръцете на опълченците.Демек Зеленски въоражававойската на ЛДНР-и с леко, теко оръжие и огромни количества боеприпаси.Твърде вероятно си пазарува 3 пъти по пътини патрони от София, и като стой та гледай че уж ги поръчал от ЕУ фабрики.Краде та се не трае
294
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Зеление ТанЪз Вулва щатите ще му видят скоро сметката. толкова много пари му дадоха а то директно по сред бял ден да избия с касетъчна ръакета 20на и тежко рани още толко възрастни жители на Донбас м/у които и дете. Че кой друг ако не Зелнюрата не е издал на руските хим-розведки къда и колко са тайните хим-биологически лаборатории та сега в ООН от сутрин до вечер се дърлят със Щатите. Зеляние е крайно безотговорен и некадърен администратор от типа "Храни куче да те лае на украински"
293
1
 
4
 
! Отговори
сашо преди 2 години
До ццци на колко години си бил тогава
292
10
 
22
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
То и пентагона отрече за лабораториите ама оная си призна. После били иследователски пък да не попаднат в ръцете на русия, че можело да използват химическо оръжие. Малко съм объркан. . .
291
2
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Спеца/// Може би са колектив,в който участвуват БХК,"Америка ЗАД България" и други със същият финансов донор
290
5
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До noFreeman/// Може да са лъжи,но щом са в унисон от неолибералните и демократични мантри за злите руснаци,които консумират хора на закуска,автоматично стават истина. Българските информационни *** ударно започват да пригласят с пискливи гласчета."Папашата" Чорос не случайно раздаваше щедри дарения,е сега трябва да ги отработват тези дарения
289
20
 
37
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
егати и лъжите... жена ми е от едно много малко градче, баща ѝ казва, че руснаците минали без да закачат и една ограда поздравили са се и са продължили... защо лъжите хората и всявате страх от война, както го правехте с измисления ви вирОз...
288
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За голяма война имаше индикации поне още преди година. Цените на желязото, на металите се вдигнаха рязко на западните борси. Може да се провери. И който 'държавник" играе на "изненадан" , лъже или икономическите му съветници и знания са мижави и вредни. Проверете, има данни, има анализи. Даже тук в Б-я цените се вдигнаха много месеци преди военните действия на североиток от нас.
287
8
 
27
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Появата на Байдън на 19 януари по телевизията, когато заплашваше Русия с катастрофални последствия и отговорност, ако тя нахлуе в Украйна, повдига въпроса защо Вашингтон не беше подведен под отговорност, когато нахлу в Афганистан и Ирак и когато свали властта в Украйна с цветна революция? Вашингтон нахлу в Украйна, а не Русия.Защо така често си спомням 1999 година когато американски ракети падаха в България и се използуваха снаряди и бомби с обеднен уран до границите на България.
286
10
 
28
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Значи руснаците стреляли произволно по цивилни?Е на това се вика злостна дезинформацияя ,която вече се наказва строго от руските закони!Може би затова статията няма автор!
285
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страните от ЕС и САЩ покааха истинската си същност. Все някога трябваше да стане. Желанието, стремежът за световно господство, проявен чрез колонизациите на Африка и Америка, се трансформира. Виждаме как имащите се за метрополия се държат като че ли потушават въстание в провинциите. Време е българското правителство да намери начин да се държи възможно най-далеч от американските и брюкселските ястреби. Първо, да прибере българските валутни резерви тук. Взеха мниги заеми, трудно ще е, но да започн
284
11
 
20
 
! Отговори
VP преди 2 години
Най-много ми хареса как хохола говорил по мобилния в градината си и го простреляли, но иначе нямало сигнал. Верваме ви.
283
6
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""Руски войници са застрелвали хора на улицата, докато превземат украински села, според бягащи жители"",а вечерно време ,правели весели забави край барбекю с филета от разстреляните през деня, а "Блъди мери"-то е с кръв от тях
282
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми стана ясно мародерите руснаци, като посъберат лаптоли и телефони, под мишница ли си ги носят, в пазвата ли си ги слагат, въобще как и къде ги пренасят.
281
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешната администрация на Украина во главе с Зеленски и другите атамани изобщо нежелаят мир.Войната за тях е изгодна,защото ги заливат с пари и оръжие,а тази администрация седи пред камерите и се самоинтервюира.Показателно е днешното събитие.По време на преговорите за войната от украинска страна подло е изстреляна ракета и 40-50възрастни жители на Донбас са осъкатени и убити.Това по време на преговори. Съмнително е участието на руснаците по нататъка в каквито и да е преговори. Вийната пипа Лвов