Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо

Мнозина се страхуват: Не знаем какво ще се случи с нас.
Обновена: 18 фев 2023 22:07 | 18 фев 2023 22:00, Красимир Ангелов
182
Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо
Снимка: БГНЕС

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е съдбата на немалко хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е голям: "Не знаем какво ще се случи с нас."

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени, разказва историята им DW.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Още по темата
Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

От месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова.

И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а имаха всичко,работа що горе нормална заплата,евтин ток ,Тръгнаха да стават европейци и ето ги вижте ги до къде я докараха пълна разруха на собствената си държава и народ,що ми е познато това та и ние сме като тях от 9 милиона останахме 5милиона и продължаваме да се топим но нали сме в европа
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и невероятно да звучи за някои скептици най-бедната държава в ЕС, каквото клише повтарят като папагали путиновите проксита, има много по-висок стандарт на живот и дори брутен вътрешен продукт на глава от населението отколкото самата Матушка Рус, Сърбия, Турция и други анти-ЕС държави. Годишният GDP на България е по-голям от този на Сърбия, Северна Македония и Косово взети заедно, а ножицата продължава да се разтяга. Това кара българофоби като Вучич, Дачич и прочие направо да полудяват.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ни чака и нас. Скоро създадената криза ще унищожи малкия и среден бизнес. Естествено ще се предлага доволно заплащане за желаещи да воюват с Русия. Плана е стар колкото цивилизацията ни, и без да превъзмогнем битието си, нищо не можем да противопоставим. А на такива геройства, отдавна сме неспособни като народ. Поне от три поколения насам.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се оплаквайте. От Шумен съм. От турски произход. Два часа обикалях днес докато намеря място в паркинга на Кауфланд. После се отказах. Опитах в Ешрефоглу (много по евтино от Кауфланд) няма места пак. Наложи се да отида до центъра да изям един дюнер. Чаках 35 минути. Опашка. Чак след обяд успях да пазарувам. На центъра въпреки, че е платен паркинга имаше само две свободни места. Ужас. Да не разправям каква борба с количките в Кауфланд и Ешрефа докато се разминаваш с останалите.
46
1
 
7
 
! Отговори
до43 преди 1 година
какви глоби бе човече,та тук е рая на престъпниците и робовладелците,всичко е една огромна машина за пари като почнеш от парламента и започнеш да слизаш по службите надолу и стигнеш до полицейски участък в някакво село всичко това е корумпирано и работи само за пари
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като махнат истинските аввтомобили и останат само играчки на ток, и същевремено затворят електроцентралите и останат вятърни мелници и соларни панели, ще трябва и кредит да тегли, само за да си плати тока
44
14
 
1
 
! Отговори
Ехо преди 1 година
Не знам защо ми писахте 15 минуса, но ви казвам истината. Работя в частна компания в София и взимам 2000 евро чисто на месец след данъци (4 хиляди лева) и спя по цял ден на работа. Добре де, не спя, пипам си знаете какво.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте ние на какво дередже сме, как да им съчувстваме. Над 1 млн. пенсионери живеят с около 200 евро, голяма част от работещите са на мин. заплата, детските са смешни. Само върхушката и бизнесмените са добре. Вече цените достигнаха такива висоти, че 1500-2000 евро те устройват за нормален живот. Не ползваш парно, но те ти вземат 100 лв., водата някакви кубици все едно пълниш басейни всеки ден, мобилния някакви sms които не си пускал по 6 лв. на sms. Всички крадат от теб и няма как да се защитиш
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 Фирмата плачат за глоба. Би трябвало като са прехвърлени тук да са сключили нов договор и да са поне на минималната заплата за България.
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от Плевен. В завода на Леони докараха към 250 украинки от украинския им завод. Настанени са в хотели в града. Разговарях с една и тя каза че продължават да си вземат украинските заплати. Само нощувката им била осигурени от работодателя. Заплатата им била към 560 лева. В същото време българските работници там вземат по 1000 лв. месечно и това са основно роми от селата. Украинката каза че 280 евро била висока заплата за украинските стандарти. Даже се уредила да работи в Леони с връзки
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните слуги първи ще бъдат терминирани. Не виждам защо някой се чуди над това! Прав им път. Скоро и тук ще се питаме същото, а НАТО ще намери вариант да не участва, но ще мисли какво да направи. Т.е. пълен *** е това НАТО.
39
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нали са тръгнали и те към ЕС? Нормално е да цари глад, мизерия и корупция. Единствено неграмотни про'с'таци може да очакват нещо друго от ЕС. Факт.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Цените в Молдова не са по-ниски от тези в България, а са си същите. Ако не се работещите на запад които да пращат пари, хората там ще гладуват. В Молдова времето е спряло. За повече от 30 години нищо не е построено. Нашите разбити пътища са направо аутобани в сравнение с техните. В Украйна било дори по-зле. Не съм ходил до там, но молдовците ме увериха че е така.
37
4
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Жените им са супер.
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Живеем на границата на физическото оцеляване". Защо се разминават потребителската и експертната оценка за цените. При Тодор Живков когато хората бяха убедени, че думата оцеляване може да се използва само за животните в дивата природа или по време на война и природни бедствия. Никой не можеше да си представи, че при Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия на човек ще му се налага да се бори за оцеляване в ежедневния си живот. А днес в ЕС и НАТО при демокрацията хората осъзнаха колко наивни са им били представите за живота по времето на социализма когато бяхме с Русия.
35
7
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Молдова беше приела Закон за разполагане на САЩ Ядрени Ракети в Бази на Територията си ?Какво Реват ?
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще има. Всички молдовци са рускоезични, и Русия ще защити интересите на рускотоворяшите в Молдова. Ръмънката забранява руския език и руските медии.
33
2
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Ехеей, 200 евро! Поне могат да си позволят килими и перални. :)
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова няма защо да я напада Русия. Тя няма обща граница с Русия и там рускоезичните никой не ги притеснява, както в Украйна. Приднестровието си се е самопровъзгласило в независима д-ва, но молдовците нито ги обстрелват масирано, както е в Донбас, нито ги геноцитизират. Има някакви инциденти понякога в Приднестровието, но те са незначителни. А и реално молдовците са етнически румънци, докато в Украйна огромна част са рускоезични или от смесен произход наполовина етнически руснаци.
31
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо след 34 години 6лизане на западняшки *** България не стана като Южна Корея, ами е по-зле и от Северна Корея която от десетилетия е под санкции и тотална изолация? Нали България е в ЕС и НАТО, кой и пречи, кой я е изолирал? Путин, Русия? Комунистите? Извънземните.