Контраофанзивата на Украйна не е някакъв фестивал, мирът е невъзможен

Подоляк: Войната в Украйна достигна точката, от която няма връщане
11 ное 2023 09:21, Александър Попов
623
Контраофанзивата на Украйна не е някакъв фестивал, мирът е невъзможен
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия няма да спре войната сама, защото в такъв случай страната ще изчезне в сегашния си вид, казва Михайло Подоляк, съветник на Зеленски. За да победи, Украйна се нуждае от високотехнологични оръжия, добавя Подоляк.

Основните изводи от започналата преди пет месеца контраофанзива на украинските въоръжени сили са, че руската армия може да бъде изтласкана от позициите ѝ, дори когато е в глуха отбрана, както и че Украйна се нуждае от високотехнологични оръжия, за да победи, казва Михайло Подоляк, съветник в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски. В интервю за "Дойче Веле" пред Олга Тихомирова Подоляк казва още, че войната е преминала точката, от която няма връщане - и че мирни преговори с Русия не са възможни.

ДВ: Приключи ли контраофанзивата на украинските въоръжени сили?

Подоляк: Не. Настъпателните операции в редица направления не са завършени. Те не могат да бъдат завършени - това не е някакво събитие от фестивален тип, това е война. Русия провежда настъпателни операции в Донецкото направление - Авдеевка, Бахмут и така нататък. Ние продължаваме да настъпваме в пълен обем в Запорожкото направление, в южното направление, към Бахмут и т.н.

ДВ: Контраофанзивата продължава вече пет месеца. Как бихте определили резултатите дотук?

Подоляк:
Успяхме да разберем какви са предимствата на руската отбранителна линия. Ясно е къде те са поставили акцента си и какво ни липсва на нас. Тоест, вече знаем къде са нашите дефицити, с какво не успяхме да се справим както непосредствено преди контраофанзивата, така и в хода на операцията. Русия продължава да има превъзходство във въздуха по протежение на фронтовата линия. А това влияе значително на скоростта на настъплението. Друг фактор, който ни забави в началото, беше недостигът на оборудване за разминиране.

Въпреки това в хода на петмесечната настъпателна операция на първо място беше установено, че Русия може да бъде изтласкана - дори и при такава мощна отбрана. Да, мащабът на изтласкването не е такъв, какъвто беше планиран първоначално, но все пак постигаме напредък в редица области.

Второ, много ефективни са ракетите с далечен обсег, които ни позволяват да намалим възможностите на Русия да води маневрена война - да прехвърля допълнителни резерви и ресурси. С повече такива оръжия бихме могли значително да намалим бойната ефективност на руските окупационни части. Ясно е също така, че дроновете са изключително полезни, от което следва, че ние трябва да инвестираме повече в безпилотни летателни апарати - оперативни и тактически дронове, които да са активни по протежение на фронтовата линия. Имам предвид не стратегически дронове, които летят на дълго разстояние, а такива с дължина на полета от 10 до 25 километра, които могат да нанасят удари по конкретни цели.

ДВ: А как стои въпросът с боеприпасите на украинската армия? Неотдавна от Киев съобщиха, че броят на ракетите от Русия е нараснал драстично. Какви са наличностите на Украйна?

Подоляк: Честно казано, не знам какво е много или малко. Защото ако направим сравнение с миналата година и с началото на зимния сезон през 2022, тогава руските запаси от ракети бяха значително по-големи, отколкото са сега. Вярно е, че те имат собствено производство ракети, което им позволява да попълват запасите си - например с ракети "Калибър" или "Искандер". Но бих казал, че по отношение на калибрите 152 и 155 по-скоро имаме паритет с Русия. Освен това при руснаците има известно изчерпване на снарядите. И затова те разчитат все повече на доставки от Северна Корея. Именно благодарение на севернокорейските си другари те успяват да поддържат обема на дневния разход на тежкокалибрени снаряди. При танковете също можем да говорим за паритет. Изобщо - на този етап от войната ясно се усеща, че сме с изравнени възможности в това отношение.

Що се отнася до ракетите, бих искал да подчертая, че се нуждаем от много повече ракети с малък и среден обсег на действие - 150, 200, 300 и 350 километра, защото точно на такова разстояние се намират основните складови бази и центрове за управление на руснаците.

ДВ: А как в администрацията на президента отекна предупреждението на шефа на армията генерал Залужний за позиционната война?

Подоляк: Според мен неговите думи трябва да се разбират така: Ако не искаме Източна Европа да затъне в продължителна война, която би била пагубна най-вече за Украйна, но също така и за Русия, трябва да променим подхода си при снабдяването на украинската армия.

За да получим предимство в тази война, трябва да увеличим високотехнологичния компонент.

ДВ: За какво развитие през 2024 година се подготвя Киев?

Подоляк: Войната достигна точката, от която няма връщане назад. Русия прекрасно разбира, че ако бъде победена, този елит ще престане да съществува, Русия ще престане да съществува - имам предвид не географски, а политически. Те ще имат същите процеси, които имаха през 1991 г., само че с много по-големи вътрешни претенции. Защото им предложиха един модел, а получиха друг. Платиха висока цена за него, и то без резултат.

При нас е същото: ако не осигурим поражението на Русия, войната ще бъде замразена, а украинската държава ще бъде подложена на постоянен външен натиск от страна на Русия.

ДВ: Някои твърдят, че Западът вече искал преговори. Вие лично усещате ли такъв натиск? Кремъл предлагал ли е преговори и ако да - при какви условия може да започне този процес?

Подоляк: На първо място, няма никакъв натиск. Второ, преговори са невъзможни, защото Русия иска Украйна да капитулира. Русия иска преговорите да започнат незабавно, но тя да си остане в окупираните територии, да ги присвои, а конфликтът да бъде замразен, като Русия да не носи отговорност нито за военни престъпления, нито за разрушаването на икономическата инфраструктура на Украйна и т.н.

Натискът върху други държави е единственият начин Русия да запази контрола върху вътрешнополитическото пространство. И ако претърпи някаква загуба, това вътрешно пространство ще се превърне в революционно пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


623
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
страна деградирала до снаряди от северна корея и ракети от иран няма никакъв шанс на бойното поле ако ще путин да си смени пола
381
1
 
26
 
! Отговори
Дивуй преди 7 месеца
Боже Господи,що неграмотници и простаци продължават да викат ,,зиг хайл"тука.То човечето не може да пише а тръгнало геополитически анализи да прави.Пише с няколко ника и не се усеща ,че само той пише Ч като 4.Момченца, нета е пълен с истинска информация така,че не се напъвайте с глупости.Смешно е, трагично е.
380
26
 
7
 
! Отговори
Лош пророк преди 7 месеца
Войната (СВО според Путин) вече е загубена за Русия.Вероятно окупираните територии ще получат някакъв специален статут (ограничена автономия или друго самоуправление),дори и в границите на РФ.Но Украйна никога вече няма да е в ,,русский мир",Финландия и Швеция са в НАТО,Русия се превръща във второстепенна азиатска диктатура,а Китай постепенно овладява руски територии в Далечния изток.ЕС вече не разчита на Русия като пазар и доставчик на суровини,изтегли компании и технологии.Пълен крах за Путин!
379
5
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Защо само БГ журналистиката не показва истината а се публикуват поръчкови статии ,които целят само пропаганда. Ако си направите труда и потърсите информация от чужди източници , дори Украйнски ще разберете ,че Русия вече е спечелила , че Зеленски губи подкрепа и че корупцията в У е много добре развита.Всеки ден има протести срещу З и неговата клика. Войната в У ще банкрутира ЕС.
378
1
 
31
 
! Отговори
Ама... преди 7 месеца
...верни ли, че контрата е постигнала всичко 14 километра за една година и е похарчила 120 милиарда долара?! Плюс 500 изпарени периферчици от покрайна?
377
2
 
20
 
! Отговори
Той преди 7 месеца
Т.е. да се разбира на нас не ни пука за изгубените животи и смърта, важното е да се трепаме заради някаква си територия. Това е буквален цинизъм.
376
4
 
26
 
! Отговори
Руснак преди 7 месеца
Те ги бият като маче у дирек,всеки ден умират по около700/1100 войника и "доброволци" на фронта , а той обяснява колко са добри нато и Украйна срещу Русия....укрофашагите са абсолютно луд народ !!!
375
33
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
Русия вероятно ще успее да отмъкне петте украински области , но с цената на половин милион загинали.Украйна и каквото остане от нея ще влезе в ЕС и НАТО .Замисъла на Путин е пълен провал и най вече за "велика "Русия.Русия никога вече няма да бъде уважавана и равностойна в международните политически организации, изритана и мразена от всякъде .Сбогом Русия. А вярвахме че сте нормална , миролюбива страна.
374
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Декември ще бъде решаващ за конфликта в Украйна, каза Еманюел Макрон в интервю за Би Би Си. Политикът също изрази опасения, че ако на Русия "позволят да победи", "в Европа ще се появи нова имперска сила". В тази връзка той смята за дълг на Франция и други страни да подкрепят Украйна. Френският лидер не изключи вариант за водене на преговори между Москва и Киев. Сега още не им е дошъл моментът, но това според него е възможно в бъдеще.
373
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чешкото МО разсекрети данни за военно оборудване, прехвърлено в Украйна от февруари миналата година: 4 хеликоптера Ми-24, 62 танка, 131 бойни машини на пехотата, 5 разузнавателни машини и 47 машини, 128 минохвъргачки, 13 самоходни гаубици, 8022 гранатомета, 12 ракетни установки, 16 машини за ПВО, 645 противотанкови ракети , 17 400 минохвъргачни боеприпаси, 4900 ракети за ракетни установки, 84 860 артилерийски боеприпаси, 30 250 късоцевни и 11 233 дългоцевни огнестрелни оръжия и 4,2 милиона патрона с неустановен калибър.
372
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мъск призова Зеленски да не унищожава украинците и да започне преговори с Путин. "Съветвам го да не изпраща най-добрите украински младежи да умират в окопите. Няма нужда да прави това", каза милиардерът в подкаст на учения и блогър Лекс Фридман. В същото време Мъск посочи, че продължаването на украинската офанзива ще доведе само до "масови жертви".
371
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ох, кой ви пита? Каза ви се ясно-до последния украинец ще се сражавате. И когато последния се гътне-тогава и мирът ще е възможен.
370
4
 
7
 
! Отговори
Чичолина преди 7 месеца
При правене на кекс може да има паритет,в оръжия обаче съотношението като между слон и бълха,въпреки "неунищожимата" западна техника в арабския свят.
369
11
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 месеца
Е АНТИХРИСТА
368
15
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
Мразя рекламите и Путин.
367
6
 
10
 
! Отговори
Баба чичолина преди 7 месеца
Това не е състезание по надпиване,че украинец да победи руснак.
366
8
 
13
 
! Отговори
гьон ИИ преди 7 месеца
Не,няма как да разбера логиката на хората.НАТО им направи план вече да са в Крим,а те са пред двете нули и сега говорят за зълга война,когато всичко сочи че при Авдеевка се заформя "котел"."Мирът бил невъзможен"?Поредната надежда явно е върху зимата за "дълга" война.Само,че и без чипове за перални преди 82 години немците точно през зимата след 6-ти декември при минус 20 бяха изтласкани на 400 км от Москва от сибирските дивизии,а днес почти всички дивизии са в поделенията.
365
13
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Демек наближава неизбежната украинска капитулация.Чудесна новина.
364
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 391. Какво значение има произхода на оръжието след като е ефикасно :)
363
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Американският милиардер Елон Мъск се обърна към Владимир Зеленски с призив да започне преговори с президента на Русия Владимир Путин. Мъск изрази мнението си в ефира на подкаста на учения и блогър Алекс Фридман. Съветвам Зеленски да не изпраща цвета на украинската младеж да умира в окопите. Не е необходимо да се прави това, независимо дали той ще води диалог с Путин или не", каза Илон Мъск и добави, че вече няма илюзии продължаването на военните действия от страна на Украйна ще доведе само до "масови жертви".