По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot

Независимо от международната подкрепа, съдът определи ефективна присъда
Обновена: 17 авг 2012 17:16 | 17 авг 2012 17:13,
292
По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot
Музикантките в съда днес. Снимка: Reuters

Трите певици от групата Pussy Riot Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни от съд в Москва по нашумялото дело за пънк-молебена срещу Путин.

Всяка една от тях ще лежи по две години зад решетките в изправителна колония при общ режим, като мотивът за присъдата е хулиганство и грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист.  От присъдата ще бъдат приспаднати шестте месеца, в които девойките бяха в ареста.

"Действието е извършено по предварителен план, имало е провокации и оскърбителни действия в религиозна сграда, пред вярващи", заяви съдия Марина Сирова.

Още по темата
Съдът е установил, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич, Альохина и няколко неустановени лица с маски са се появили в Храма Христос Спасител в неподходящо облекло. Те отишли до олтара и с помощта на звукоусилваща апаратура и в продължение на минута са крещели обидни за всички присъстващи думи. По време на цялата акция подсъдимите явно и недвусмислено са показали своята религиозна ненавист и вражда към християнството".

Подсъдимите са нарушили обществените порядки, затруднили са нормалната работа на храма, проявили са неуважение към посетителите и служителите на храма и дълбоко са оскърбили всички православни, прочете още съдия Сирова.

Пред самия съд пък още от сутринта се провежда митинг, на който демонстрантите са издигнали плакати "Свобода за Pussy Riot" и "Русия без Путин". Той не е разрешен и има задържани. Сред тях е и бившият световен шампион по шах и опозиционер на сегашната власт Гари Каспаров. Той заяви, че няма представа защо е арестуван.

През последните седмици редица звезди се изказаха в защита на Pussy Riot, сред които Faith No More, Red Hot Chili Peppers и Мадона.

У нас също днес бе проведена акция срещу задържането на пънкарките, като неизвестни украсиха паметника на съветската армия с цветни качулки.

В Русия пък процесът отдавна придоби чисто политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
3
 
26
 
! Отговори
Kreti до Спонги преди 11 години
Сега Спонги Обяснете ми защо САЩ иска да докопа Джулиан Асандж и какво му готви кажи какво мисли за това "Амнести интернешънъл" Знаеш ли че бившия министър на петрола на Либия го убиха в Виена и за това имаше 3 дена малки стати и накрая казаха че получил инфаркт и се удавил :)Почти цяла европа играе по свирката на САЩ какво да се пише и говори не е истина.
234
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно как решенияата на независим съд в Русоя се поставят под съмнение а решенията на независим английски съд срещу шефа на уикиликс не се поставят под съмнение. Двойния стандарт на запада е отвратителен. И при тях всичко е политика и противниците на властта се навират в *** гас. Само че това е демократично.
233
3
 
22
 
! Отговори
Kreti до Явор преди 11 години
Германия ми е през една граница но няма да отскоча за да се пробвам да видя какво ще ми се случи. Но ако вие се пробвате и смятате че глобата ви е до 500? съм готов да ви платя :) Ако ви стиска давайте. Преди малко гледах Орф(Австрийската БНТ1) и там се говори и пише както в България все едно един им написал новините за *** Riot и Сирия а за Джулиан Асандж нито дума.Свобода на словото по европейски , ЛИЦЕМЕРИ
232
12
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До KretiГоворителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия."Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.Още по тематаПо две години затвор за всяка от пънкарките от *** Riot17 авг 2012 17:13265Паметникът на Съветската армия осъмна с качулки на *** Riot17 авг 2012 09:17589"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.
231
4
 
30
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Русия не е...България,където всеки прави каквото си...иска,защото било...демокрация.Тез момиченца,малко са ги...осъдили.По петилетка трябваше в Сибир и там да...викат на воля и да се правят на...интересни.
230
8
 
2
 
! Отговори
Явор преди 11 години
До KretiТочно в Германия няма ама абсол(нямам я тази буква)тно никъкъв начин да вкарат в затвор някой затова (Майка-БГ, Баща- Д) Ицх лиебе еуропа :)
229
4
 
7
 
! Отговори
до Лиса Симпс преди 11 години
Ами щом имаш по-добро нещо от "отвратителните суеверия" дай го насам! Дай ни надежда каквато дава християнството, жертвай се за да направиш хората по-добри. Направи нещо, което да устои на времето както християнството. Влез в сърцата на хората, както Господ Иисус Христос(който за тебе е фиктивна личност) е в сърцата на вярващите. Можеш ли? Или можеш само да хвърляш неаргументирани твърдения. Бог няма алтернатива, при все че човешкото високоумие мисли друго.
228
4
 
18
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Има проучване на Дойче Веле ,питали са немски адвокати и в Германия за същото присъдата е до 3 години затвор .Защо ,или и Германия е фашиска държава .Не ми се мисли да го направят в джамия ,живи до ареста няма да стигнат или във Ватикана ,там ще им натресът по 10 години само за размисъл .А тези трите селянки си търсиха евтина славаЦитат от : stoineff.blog.bg
227
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Похвално. В действията на тия 3 *** нямаше нищо, което да наподобява политически протест. Търсеха медийно внимание, намериха го, честито да им е. Айде сега у Сибир, където им е мястото.
226
3
 
4
 
! Отговори
valentin преди 11 години
Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!Lk. 12, 49
225
17
 
3
 
! Отговори
Лиса Симпсън преди 11 години
Това, че тези отвратителни суеверия - религиите все още имат влияние над социума, е най-сигурното доказателство за несъвършенството и животинската природа на човека.
224
5
 
4
 
! Отговори
Явор преди 11 години
До UKТова е 2-ра тема, в която пиша, хмм та моето мнение е 1:1 с теб не знам защо толкова много сме се замечтали по идеали на бабите ни. Дано е само в този сайт иначе България горката нямам идея как ще успее да се излекува от това мислене :)
223
11
 
4
 
! Отговори
UK преди 11 години
Русофилски п***** като Влади някакъв си Мир се крият зад тезата за защита на християнските цености. А именно те са в първите редици при провеждане на ежегодните чалгарските оргии пред храм Александар Невски.За тях е съвсем нормално силиконови п**** да хвърлят гюбеци по прашки и да крещят:"Аз съм к****,ела при мене".
222
2
 
7
 
! Отговори
valentin преди 11 години
UK prav si, no tezi momicheta triabvashe da idat pred Kremul. Zashto v Christovija chram ? kakvo im e vinoven Isus Hristos ?
221
25
 
8
 
! Отговори
UK преди 11 години
Гадно потъпкване на човешките права и демокрация. Наистина съм озадачен от коментарите подкрепящи путинският тоталиризъм. След толкова години руско робство което забави растежа на България все още се намират промити сталински мозъци които да вярват на идеали които са само сравними с тези на Северна Корея,Куба,Иран и други диктатури. Да се възхищавате на страна в която има шепа супер милиардери олигарси и стотици милиона изнемогващи руснаци е равностойно на умопомрачение.
220
2
 
6
 
! Отговори
valentin преди 11 години
tvurde mnogo viarvash, che opredelena grupa ot hora moje da napravi koi znae kakvi neshta. primer - Stalin poddurjashe reda s tejki represii. niama sluchai grupa hora da se razbrali za neshto i tova da trae dulgo, a Siria - edin diktator gi durja dulgo bez da govoriat, jadoha mnogo, no chovek ima nujda da mu se chue mnenieto. i sega resultatut e - obsh haos, panika, strah, otmushtenie. a Zapada ne e tolkova silen, kolkoto si mislish. i tam e pulno s obiknoveni hora, ot koito se chakat neobiknovo
219
2
 
6
 
! Отговори
Kreti до Валентин преди 11 години
Един пример Сирия , представя се само страната на бунтовниците , пред кой свят да се изправи някой и да каже истината пред западния ли че те е знаят но си траят защото така е по удобно
218
9
 
20
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
На всяка миризлива П*тка, която е решила да осквернява Християнският храм, мястото и е в затвора. Русия все още е ВЕЛИКА държава, и още много време ще бъде ВЕЛИКА. Капиш ....***/либерасти/демокрасти/*****сти и останали подобни красти!!!
217
4
 
6
 
! Отговори
valentin преди 11 години
ako Asandj znaeshe neshto istinsko - da beshe se izpravil pred tzeliaj sviat. zashto se krie kato strahlivetz ?
216
2
 
5
 
! Отговори
valentin преди 11 години
Kreti - 2 interesni temi pochvash:1. shte, shte...znaesh vsichko koeto shte se sluchi ? 2. Smelite hora vinagi sa glupavi spored drugite hora. no strahlivtzite/umnite sushto umirat. i v poslednija si mig si kazvat " triabvashe da buda smel, sega niamashe da se sramuvam ot sebe si, nito detzata mi".