По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot

Независимо от международната подкрепа, съдът определи ефективна присъда
Обновена: 17 авг 2012 17:16 | 17 авг 2012 17:13,
292
По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot
Музикантките в съда днес. Снимка: Reuters

Трите певици от групата Pussy Riot Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни от съд в Москва по нашумялото дело за пънк-молебена срещу Путин.

Всяка една от тях ще лежи по две години зад решетките в изправителна колония при общ режим, като мотивът за присъдата е хулиганство и грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист.  От присъдата ще бъдат приспаднати шестте месеца, в които девойките бяха в ареста.

"Действието е извършено по предварителен план, имало е провокации и оскърбителни действия в религиозна сграда, пред вярващи", заяви съдия Марина Сирова.

Още по темата
Съдът е установил, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич, Альохина и няколко неустановени лица с маски са се появили в Храма Христос Спасител в неподходящо облекло. Те отишли до олтара и с помощта на звукоусилваща апаратура и в продължение на минута са крещели обидни за всички присъстващи думи. По време на цялата акция подсъдимите явно и недвусмислено са показали своята религиозна ненавист и вражда към християнството".

Подсъдимите са нарушили обществените порядки, затруднили са нормалната работа на храма, проявили са неуважение към посетителите и служителите на храма и дълбоко са оскърбили всички православни, прочете още съдия Сирова.

Пред самия съд пък още от сутринта се провежда митинг, на който демонстрантите са издигнали плакати "Свобода за Pussy Riot" и "Русия без Путин". Той не е разрешен и има задържани. Сред тях е и бившият световен шампион по шах и опозиционер на сегашната власт Гари Каспаров. Той заяви, че няма представа защо е арестуван.

През последните седмици редица звезди се изказаха в защита на Pussy Riot, сред които Faith No More, Red Hot Chili Peppers и Мадона.

У нас също днес бе проведена акция срещу задържането на пънкарките, като неизвестни украсиха паметника на съветската армия с цветни качулки.

В Русия пък процесът отдавна придоби чисто политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
5
 
! Отговори
За коментар 235 преди 11 години
съм напълно съгласен
214
2
 
3
 
! Отговори
Явор преди 11 години
До valentinИ на мен за него ми е странна тема, но погледни от негова гледана точка- Цял живот в затвора за нещо добро и след 50 години герой или герой и сега и след 50 години. Те ши**** американци са си евали мамата, защо да им лежи из затворите ?
213
2
 
1
 
! Отговори
Kreti до Валентин преди 11 години
Идеята е че ще го пратят направо в САЩ , колкото се намери истинският убиец на сестрите Белнейски. Къде истината за тях или ще кажеш след 50 години? Човек трябва да е смел , но не и глупав, самия факт за нещата които публикува е достатъчно .
212
5
 
14
 
! Отговори
valentin преди 11 години
a Kreti, prav si - alchnostta moje da unishtoji chovechestvoto, no Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.
211
5
 
9
 
! Отговори
valentin преди 11 години
v nashija sviat , Kreti e pulno sus strahlivtzi. i gi pravim na izkustveni geroi, kato tezi jalki momichentza.
210
5
 
8
 
! Отговори
valentin преди 11 години
otgovariam Kreti, no ne znam kakvo znachi tolerast. a shtom ne znam, znachi ne se chuvstvuvam. Asandj triabva da ima smelostta da se izpravi pred suda, da ne se strahuva, ako govori istina. Istinata pobejdava, v kratuk srok - ne, no vinagi nakraia pobejdava. moga da ti dokaja , no ima ogranitchenie za simvolite. koito govori Istanata ne se strahuva i ne se krie tuk i tam. strahlivtzite gie strah, zashtoto znaiat che lujat i sa ujazvimi.
209
9
 
11
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Толерасти кажете нещо за Джулиан Асандж изкарал кирливите ризи и на Руснаци,Американци , Англичани и общо взето всички. Демократите искат да го убият. Къде са гластност свобода на пресата. Евроатлантически ценности къде са а? Накрая алчноста ще унистожи човечеството. Сега гелдах Австрийските новини и те като Българските нисщо за Асандж но за тези *** и сирия 10 минути
208
14
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Руската Патриаршеска Църква е превърната в музей и не е действащ храм. Руският Патриарх служи в друга църква. Бях преди 2 години в Москва. Исках да запаля свещ и не ми позволиха. У нас в Троянската Обител за да не се развалят стенописите, свещниците са изнасят по празници навън. Мисля, че се преекспонира действието на момичетата които не по Канона молят Господ да ги освободи от Путин . Защо не съдят руските мутри които влизат с оръжие в храма?
207
6
 
5
 
! Отговори
valentin преди 11 години
ima edna izpitana rezepta za proverka - AKO EDNA OT TEZI BESHTE TVOIATA DUSHTERIA, KAK SHTESHE DA MISLISH PO TOZI VUPROS ?! SHTESHE LI DA VRESHTISH ZA NIAKAKVA MNIMA SVOBODA ILI....
206
10
 
31
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Който е превърнал тези момичета в идеал за свобода на словото е или тинейджър под хормонална атака, или платен драскач, или просто ценностната му система е на челна стойка. И един аргумент няма в тяхна защита, освен нелепи истерични излеяния от рода на Путин е виновен, християните са психично болни, Русия империя на злото и тем подобни. Ако толкова сте ги залюбили, ходете им на свиждания и им носете храна.
205
2
 
2
 
! Отговори
Явор преди 11 години
Къде са тия номера аз нищо не виждам :) Помогнете малко стига критика :)
204
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тука пишещите другари вярващи са 0%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!чао!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
203
5
 
4
 
! Отговори
Явор преди 11 години
До ББИмаше една джамия в бг, но в Шумен ли беше или в Ямбол някъде из родината мила.Бяха цялата горката изрисували със СС пречупени кръстове и подобни и няма наказан човек.За православен храм в БГ не съм чувал да има надраскан или поруган, но все пак това е божие място. Аз разлика между църква и джамия не правя нека да вярват хората , просто ми е странна присъдата :)
202
6
 
4
 
! Отговори
fdd преди 11 години
tia ******* trqbva6e da gi zatvoriat za po 20 godini v zatvora..izrudi mrasni
201
2
 
11
 
! Отговори
правоверен седесар преди 11 години
ИСКАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ,ИСКАМЕ АЗИС В СИНАГОГАТА ДА СИ ИЗПЪЛНИ ПАРЧЕТО НА ГОЛ Г***-АХ КАК БОЛИ
200
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега в панделата трябва да им напукат пуситата с нагайки от бой и след това да видим дали тези пикли ще си помислят да поругават православни храмове
199
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До д***те г*****а от всички политически цветове :Другари, д*****ни *** - комунисти, фашисти и тем-подобни- исти ...Има едно универсално понятие наречето право на мнение и право на слово ! право на човешко достойнство и солидарност с подтиснатите и угнетените, които да бъдат солидарни с теб, когато имаш нужда от това.ТОВА е което трябва да защитавате и това е за което трябва да се борите, а не ... за или срещу комунизъм, капитализъм, СССР или Америка.Г****** няма да разберат, но хората ще разберат !
198
5
 
22
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Не ви ли занимава въпроса,че проблема не е само в Путин.Проблема е в поругаване на ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ.Нито в една православна страна не се явяват защитници на тези уродливи същества.Вижте кой ги защитава и се замислете по темата.Значи в храмове на всички други религии не може,но в православен храм може и даже е похвално.Та преди да пишете в тяхна защита спомнете си,че сте православни и това всъщност е гавра с всички нас.
197
3
 
5
 
! Отговори
Явор преди 11 години
До до ЯворЕто това е коментар, който ми хареса !! Браво, но това дали заслужава 2 години затвор и нали ги съдят само за хулиганство, защо гледат и неща от преди? Не ги знам какво са си вкарвали в онази работа може да им харесва, но 2 години ми се виждат множко на мен :) Поздрави :)
196
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до ЯворСигурен ли си, че никого не са осъдили за протест срещу Путин? Сигурно не са спирали и телевизия, а може би не са убили и една известна журналистка. Путин е диктатор. За съжаление нашият Премиер взема пример от него.