Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае

Руската църква също призова за милосърдие
Обновена: 18 авг 2012 18:04 | 17 авг 2012 21:30,
950
Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае
Снимка: Reuters

Истинска буря се разрази след присъдата на трите пънкарки от бандата Pussy Riot, която може сериозно да разклати имиджа на Русия.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор.
 
Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия.

"Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.

Още по темата
"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да  повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.

Президентът Барак Обама също е разочарован от развитието на процеса.

"Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени", каза говорителят Джон Ърнест.

"Тази несъразмерно строга присъда е несъвместима с европейските ценности - демокрацията и върховенството на закона, към които Русия е обвързана с членството си в Съвета на Европа", заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Посолството на САЩ в Москва публикува своята позиция в Twitter. "Днешната присъда по случая Pussy Riot изглежда несъразмерна спрямо действията", пише в позицията на дипломатическото представителство.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите музикантки да не влизат в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото".

"Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

Отношение взе и Руската православна църква, която призова за снизходителност.

"Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Засега няма реакция от президента Владимир Путин, неговият говорител Дмитрий Песков също отказа коментар за присъдата срещу пънкарките.

"Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу Pussy Riot. Това е решение на съда", заяви Песков.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


950
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
678
7
 
15
 
! Отговори
заслужават си го! преди 11 години
Аз подкрепям Путин в конкретния случай. Браво!
677
1
 
5
 
! Отговори
Tania преди 11 години
ei ,normalno li vi se vijda tova ,4e niakakvi si otka4alki ,pak bilo i dori da peiat hubavo vlizat v zarkvata i se gavriat sas vsi4ko sviato ,4e zashto da ne gi osadiat ,daje spored men mnogo malko sa im dali ,triabvashe dosta godini da im dadat ,ne samo dve i niama smisal da ni plashat s tova koi se vdigal na bunt i koi ne ,tova sie napravo zinizam i nai-dolno prestaplenie,a i ako beshe v koiato i da e strana v sveta ,shtiaha da gi osadiat mnogo pove4e ,a 4e i Rusia si e velika -velika si e ,be
676
2
 
11
 
! Отговори
Потомак преди 11 години
Незнам защо се засегна толкова, но:1.Цяла западна Европа ползва руски газ!!!!!!!!!!!!!!!!!Дова дразни хората цититани в статията.2.За военната индустрия - отдавна стелт не е кой знае какво, руснаците залагат на подводници. Нас това не ни касае.Ние сме си в НАТО.А за вноса на стоки - ми да те още на са започнали да експлоатират техните си суровини - тепърва ще се развива това3. Инфраструктурата - ми всички държави дето си направиха такава сега са лудо задлъжняли.А и рускините са най-яки...
675
1
 
1
 
! Отговори
До Потомак преди 11 години
Искам да попитам човека, които ми е сложил минус на по-долния ми пост с кои от изброените факти точно не е съгласен
674
11
 
3
 
! Отговори
До Потомак преди 11 години
Ако пък си имал предвид най-вече военната сила на Русия, помисли върху следните факти:-Русия все още няма приет на въоръжение изтребител от 5 поколение-Повечето самолети в руските ВВС са физически и морално остарели-Основният руски танк все още е Т-72, който също е морално остарял, от новите Т-90 има на въоръжение под 100 броя, а и той е просто модернизация на Т-72-Русия няма нито един атомен самолетоносач-Русия не разполага с военна техника, използваща стелс технологии
673
10
 
4
 
! Отговори
До Потомак преди 11 години
Като казваш, че Русия е велика държава, как ти се връзват с това определение следните факти:-БВП на Русия/150 млн. население/ е колкото на една от най-бедните държави в ЕС-Испания/но тя е с 60 млн. население/-На запад от Урал има две железопътни линии и почти никакви шосета, дори Индия и китай имат по-развита транспортна инфраструктура-Русия внася почти всички видове промишлени стоки за битова употреба-от автомобили до компютри
672
7
 
10
 
! Отговори
Справедлива преди 11 години
На някои западни политици наистина им се иска "да разклатят имиджа" на Русия, но този път няма да успеят.Колкото до *** момичета, Господ да им е на помощ.
671
8
 
16
 
! Отговори
Макаров преди 11 години
Хайде бе светът бил против присъдата..глупости.Я си седете на задниците.Тези ку..ветини ще ми правят клип в църквата, скапани шматки да изгният ..те са не за затвора а за психиатрията .Който е гледал клипа ще каже че им е малко.
670
6
 
12
 
! Отговори
Освободител преди 11 години
Не дрънкайте мъдете на Путин.Братска Русия е велика и не се праши от такива *** пишещипротив нея.
669
7
 
18
 
! Отговори
Потомак преди 11 години
Един пич има в днешната политика и това е Путин, а това не се прощава от страхливците.Днешния руснак е човек с високо самочувствие и колкото и да ги мразят навсякъде се съобразяват с тях. А те са готини хора, славяни като нас, незнам защо се дърпаме да сме с тях. Плашим се от стари зависимости, днес нещата са други, но ние сега предпочитаме да сме зависими от други. Руснаците и изтока са новите велики нации, имаме интерес от тях, но тъпотията ни българска пак залага на куц кон.
668
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
мнаго неграмотни се мотат тукаи нахалидядо му на путин е бил - уокър
667
0
 
1
 
! Отговори
ХРИСТИЯНКА преди 11 години
Браво Марк,напълно те подкрепям,видях го с очите си,почуствах го със сърцето си,УМА МИ НЕ ГО ПРИЕ
666
5
 
2
 
! Отговори
дс преди 11 години
на путин дядо му какво ли е било името на което путин е кръстен
665
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В политиката и бизнеса мърсотията е голяма.
664
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aman ot gnusni suvetskii! Dolu SSSR!!!!
663
2
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
хитър ходтези които са срещу държавата сега ще са и срещу църкватаи обама да си трае не е негова работа да си пъха гагата в чужди работиайде малко бакии има да оправя у тях си ами тръгнал да критикува
662
4
 
12
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Те оскверниха православен храм.Ако го бяха направили в джамия щяха да им правят панихида.Абсолютно лека присъда за деянието.Същите *урви правиха секс пред камерите неотдавна в музея и тогава им се размина.
661
2
 
8
 
! Отговори
дядо преди 11 години
тия дето пишат тези глупости не са светът но притежават средствата за манипулация - медиитеотносно тези *** момичета - те са като камикадзета за някякъв чужд интересима сигурно 1000 места да изразят протеста си и ще бъдат видяни и отразени веднагав тнова се състои гаврата - а както знаем никоя религия няма да го простиако бяха в италия или в арабска държава щяха да стигнат направо в гробищатаи полицията не ще ги опази - присъдите са символични
660
4
 
9
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Провокацията им в храма е отвратителна. Заслужават си присъдата.
659
1
 
5
 
! Отговори
До 857 преди 11 години
Много си прав. Непрекъснато като четем коментарите за дадено събитие у нас или някъде по света, се натъкваме на едно и също: някой говори от наше име и казва какво искаме. Ама моля ви се оставете ни ние да кажем какво мислим. Тази демагогия почна да ми идва в повече. Новините трябва да се оповестяват такива каквито са, а не да се тълкуват. Това може да направи всеки сам за себе си, според своя морал, съвест, интелект. Не говорете от мое име. Не съм ви упълномощил.