Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!

Руският печат за "Скрипал" и отношенията между Русия и Запада
30 мар 2018 10:00, Елка Василева
164
Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!
Снимка: архив, Reuters

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

Още по темата

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев.

"Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери Путин и Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Вчера посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета".

На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд".

Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич.

"Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и (евентуални) мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите".

След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американците. Москва обаче де факто не разполага с икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".

ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС водеха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 от петролните полета на венецуела са вече руска собственост.
96
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е СЛУЧАЕН ФАКТЪТ, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3-4 ГОДИНИ Китай и Русия изкупуват големи количества злато слещу американски дългови книжа. ОСВЕН ТОВА КИТАЙ ИЗКУПУВА ГОЛЕМИ АКТИВИ - ПРИСТАНИЩА, ЗАВОДИ, ЗЕМЯ, ПЕТРОЛНИ ПОЛЕТА И ПР. ПАК СРЕЩУ ТАКИВА КНИЖА. ТАКА ЧЕ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ТЯХ И СКОРО ЩЕ СТАВАТ САМО ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЕ.
95
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТАТЪЧНО Е РУСИЯ И КИТАЙ ДА ОТКАЖАТ РАЗПЛАЩАНЕ С АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ ИЛИ ДА ПУСНАТ НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ ИЗВЕДНЪЖ ГОЛЕМИ ПАКЕТИ АМЕРИКАНСКИ ЦЕННПИ КНИГИ И ДОЛАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ ДРАМАТИЧНО.Защото всички ще продават, а няма да има кой да купува. Американската държава също не може да купува, защото няма пари. Тя се крепи на дълговете си от 22 трилиона долара.
94
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки е ясно, че Америка не възприема никого за съюзник, само за васали. В крайна сметка според Бжежински Европа е просто един обикновен американски протекторат. Европа не е самостоятелен играч и това е изключително жалко, защото ЕС беше съзаден, за да има силата и тежестта да се противопостави на останалите големи играчи. Знае се , че и един еврокомисар не е назначен без да е съгласуван с Вашингтон.
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ../\..Хи, хи ... още един луд, който се самозалъгва, самоуспокоява се, друго не може.
92
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 103 и до всички русофоби!Хахах верно сте големи "капацитети"! Явно речника ви е силно ограничен само до няколко хейтърски израза: "рашка", "кремълско джуждже" и некви там ***! Благодаря ви, че такива "капацитети" като вас подкрепяте янките и по този начин убеждавате всички четящи в противоположното на вашите убеждения!
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ихуахоА за *** Козльо добре ли ти плати? Щото ако е добре и ние да се преместим там. Защото всички вие,дето сега лаете срещу Русия, завършихте там образование, работехте в секретните им производства, доносничехте за колегите си, оженихте се за рускини или майките ви са рускини... Сега слугувате на хиени. Ама те не дават нищо, не са глупави като Русия да ни топлят, бранят, хранят... Цъ. Много са стиснати, хем богати, хем грабят от нас. Дори наем не плащат...
90
13
 
5
 
! Отговори
../\.. преди 6 години
-Ще наложат ембарго и ще забранят износа на руски коли компютри за щатите?-Ами не.В русия правят само калашници модел от 47-***.-Ще им 'врътнат' газовото кранче?-Ами не. Щатите са на път да станат от големите износители на петрол.-Ще спрат да издават визи на американци които искат да емигрират в русия?-Ами не.Но ще въведат изходни визи за руснаците ,които искат да избягат в щатите.
89
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джуджеУтешавай се, невеж *** ... нямаш ли поне телевизор? явно, че пишеш от служебния компютър, но това е установимо...Ще плащаш за ползването. А че поради алкохолизма си нямаш пари да отидеш да видиш, каква е сега Русия, ти причинява мозъчната недостатъчност. Това, което Русия има, никой няма. Затова Западът побесня, трябват му нейните богатства, за да оцелеят. Нищо, че и Наполеон и Хитлер извлякоха огромни количества, пак Русия е най-богата. Включително с МОРАЛ и УМ! Пукайте се!
88
19
 
4
 
! Отговори
ихуахо преди 6 години
До БългаринНа заплата сте вие ,русофилските ***.Личите си от километри с антибългарщината.За никого не е тайна ,че и майките си ще продадете за кремълското джудже,но в случая го правите за няколко рубли.
87
4
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Чета коментарите и си мисля колко еднакво звучат всички антируски писаници?! А дали не са само 2-3 човека на хонорар, я от муриканското посолство, я от нечия друга централа (*** напр.)?! За момента не са си заслужили парите, щото с тее доводи и африканците не могат да убедят! Друг е въпроса дали изобщо са българи и какъв им е мозъчния капацитет!Пожелавам на всички Християни прекрасни Великденски празници!
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 94На крадлата Британияйл ограбвала векове Азия, Африка, Австралия та дори и Америка, руските *** от лисици, норки, *** може да са им само мечта. Но това за хора със смрадливи мазни калпаци от проядена от червеи овча кожа е неразбираемо. Поне си напръскай с нафталин и каскета.. невежо ***.
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали феновете на губещият отбор ще линчуват накрая треньора се очертава като най-важният въпрос в ситуацията ?
84
31
 
6
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Тая статия е вица на деня.Русия неможе да отвърне на никой с нищо.Просто Русия няма нищо ,че да отвърне на някой с нещо ! Всеки "отговор" на Русия ,ги връща обратно в каменната ера !
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакво значение на чия страна ще застане България и без това от 28 години насам се извършва геноцид към българското население. Европейците знаят, след 30 г. тук етнически българи няма да има. Ние ще продължаваме да захранваме ЕС с евтина работна ръка докато не се свършим. Сега като виждам това са го подготвили и на Украйна и Молдова. Колкото и да им се натискаме те няма да ни приемат за равни.
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стара Българска поговорка-КАКВОТО ПОВИКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО !!
81
24
 
3
 
! Отговори
zzz преди 6 години
Тоя "отговор" на Русия всъщност си е абсолютен автогол.Единственото нещо което правят в момента руснаците е да се изолират още повече от света.Накрая ще заприличат на Северна Корея.И без това в момента целия свят е срещу Русия ,а сега руснаците още повече ще си влошат положението.
80
22
 
6
 
! Отговори
Еретични думи преди 6 години
А в Кемерово протестиращите казаха:Време е Путин да си ходи.
79
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще спрат ушанките за англичаните. На миличките ще им замръзнат учите :)
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента играят два отбора между които разликата в класите е унищожителна ! -при всеки опит за атака на слабият отбор отговора е два бързи гола и накрая резултата ще бъде катастрофален.