Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?

Руски издания: Вашингтон е убеден, че в Дума са използвани химически оръжия
10 апр 2018 22:30, Елка Василева
405
Тръмп го сърбят... ракетите! Ще има ли сблъсък Русия - САЩ в Сирия?
Снимка: архив, Reuters

Близкото денонощие ще е решаващо за страните, участващи в сирийския конфликт - вчера президентът на САЩ обеща за 24 до 48 часа да реши дали да използва военна сила срещу Дамаск, пише "Комерсант" под заглавие "Доналд Тръмп го сърбят ракетите".

Вашингтон е убеден, че в град Дума край Дамаск са използвани химически оръжия, а в атаката са замесени сирийските власти, Русия, Иран "или всички заедно". Тръмп обеща на сирийците разплата още миналата седмица, но първият удар по Сирия през нощта срещу понеделник бе нанесен според руското военно министерство от израелците. Те избраха за цел една от най-големите сирийски въздушни бази - Т-4, където според местни медии има представители на Хизбула и военни съветници от Иран и Русия, се припомня в статията.

Висш руски военен, цитиран в "Комерсант", обяснява нападението срещу Т-4 главно с присъствието на ирански военни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявявал, че няма да търпи появата на ирански военни бази в Сирия, посочва вестникът.

Още по темата

Израелският политолог Узи Раби припомня стратегията на еврейската държава да се противопоставя на иранското влияние. "Тази стратегия е неизменна. Няма нито установено време, нито дата за акциите на Израел", казва той, запитан защо Израел е нанесъл удара точно когато всички очакват решението на Вашингтон.

Узи Раби допуска, че израелците са избързали с атаката, защото Тръмп заяви миналата седмица, че Вашингтон планира да се изтегли от Сирия възможно най-скоро. Наред със Саудитска Арабия Израел иска да е сигурен, че изтеглянето на САЩ няма да е поредната възможност за Иран да разшири влиянието си в региона.

Руският печат помества изявления на посланика на Москва в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. На заседание на Съвета снощи Небензя подчерта, че няма доказателства Дамаск да е използвал химически оръжия и че изявленията в този дух са провокация, стартирала опасен процес.

Нападението в Дума със сигурност е режисирано и трябва да бъде разследвано обективно, без да се забравя презумпцията за невиновност, каза Небензя, цитиран в официоза "Росийская газета".

Според руския дипломат западните политици трябва "да поукротят своята ястребова риторика". Той изтъкна, че никой не е упълномощавал западните лидери да поемат ролята на световни жандарми, пише "Известия".

"Химическата истерия" изправи света на ръба на военен конфликт между Русия и САЩ, констатира в заглавие "Взгляд".

Американският разрушител "Доналд Кук", въоръжен с 60 ракети "Томахоук", се приближи на 100 км до сирийския град Тартус, информира "Лента", като се позовава на турското издание "Хюриет".

Според "Хюриет" руски самолети 4 пъти са прелетели над американския кораб, насочил се към Тартус, където има военноморска база на Москва.

Американските военноморски сили отричат, че разрушителят се е приближил до Сирия и е бил преследван от руски самолети, но не съобщават закъде е отплавал "Доналд Кук" от Ларнака, добавя "Лента".

Руският военен анализатор Андрей Фролов прогнозира пред "РБК" по-сурови санкции срещу Русия "след историята с обвиненията в използване на химически оръжия" в Сирия. Експерти на всекидневника обаче смятат за слабо вероятен риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия.

Ясно е, че еднократен удар не би променил ситуацията, а евентуални мащабни действия срещу Дамаск може да излязат скъпо на Щатите. Особено с оглед на предупреждението на Москва, че руската групировка там е готова да отвърне на американските атаки, ако бъдат застрашени руски военни, коментира Андрей Баклицки от неправителствената организация "ПИР-център".

"Засега прецизните атаки на Израел и САЩ не влияят върху силовия баланс в региона" - конфронтацията на глобално ниво би нараснала само при дългосрочна военна операция и редовни нападения от тяхна страна, смята наблюдателят Леонид Исаев.

Няма предпоставки за ескалация на руско-американското противопоставяне в Сирия. Нито САЩ, нито Русия са правили опити да подсилят групировките си в региона, твърди пред "Московский комсомолец" анализаторът Виктор Мураховски.

"В руската авиобаза Хмеймим са разположени сега две ескадрили самолети. Ако имахме достоверна информация, че се подготвя удар, със сигурност щяха да се прехвърлят допълнителни сили към Латакия. А и САЩ не подсилват групировката си в Средиземно море. Максималното, което може да се чака от Америка, е удар с крилати ракети по някоя сирийска въздушна база, където няма наши хора. Но ще повторя, това е малко вероятно", резюмира Мураховски.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
асад не е на власт във Сирия вече! Субект който не е стъпвал от години в Сирия няма как да е нейн управник!Сирия е една територия където всеки един град е или руски или на ислямска държава или на Турция или на някой друг!!!Сирия вече я няма!Сирия беше убита от русия!
33
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Някой знае ли чий го дири Русия в Сирия !?Всички знаят: руснаците са в Сирия за да трошат *** краварски кратуни!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е стига бе, тъкмо се ожених, купих нова кола, а сега ще трябва да ходя на фрона и да се мре! Вразумете се бе хора, кому е нужно всичко това!?
31
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има мир в Сирия не трябва да остане и един жив американец там това е положението!
30
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли чий го дири Русия в Сирия !?
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да егати маитапа,двама лоши батковци с големи тояги и още няколко по малки помагачи бият малките и базащитни деца и да им взимат всичко,овиняваики ги за всякакви нелепи глупости! Всички ли не веиждат разрухата,ограбването и унищожението-камък върху камък няма,щастливи хора няма просперитет и ред няма,а вие се радвате на батковците и техните номера!да не заиграят и при нас че с тоя проспеитет сме още по лесни!
28
0
 
31
 
! Отговори
ined преди 6 години
Тръмп го сърбят не ракетите ами топките що е изневерявал на Мелания с прости тутки и хванал срамни буби
27
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
башар асад от години е с международна заповед за арест !!!!!!!!русия даде убежище на башар асад иначе да е изправен пред трибунала в Хага редом с Пътен!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До предното ...Пич, всички са българофоби вече , без оглед на политическа принадлежност.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговор на предполагаема атака!!!.Бил сигурен!!!Тия съвсем изтрещяха, а за коментар 22, мога да му препоръчам да се запознае подробно с най-новата история на : Ирак, Афганистан, Либия.Кое на кой е не коментирам, за народа от друга страна ми е мъчно.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adоlf EichmannСупер, ама предполагам, че ти, семейството ти, приятелите, хората които уважаваш и любимите ти артисти, не искаш да са от милиардите, които ги няма.Еййй ! Накрая последното говедео, качено върху планина с човешко останки ще крещи "Спечелих" и ще се налага в гърдите от животинска гордост. Това ли ще ние краят, с такива ненормалници.
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин към Асад:Тръмп ще ти удари един шамар, ама да не се плашиш !
22
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
башар асад от години не е в Сирия! Крие се на руски кораб!Сирия е една територия нищо повече! Една територия от която трябва да бъдат изметени и русия и иран и ислямска държава и турция също!
21
8
 
29
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Бой по кратуната на страхливите янки до откат - цар бомба е достатъчна да заличи 50 милиона янки в "златната им подкова" - ташшак работа бухахахаха
20
5
 
18
 
! Отговори
Лошо преди 6 години
Почна се по руската телевия Звезда,дават как С 400,стреля по летящи обекти над Сирия.....
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ сами признават, че нямат доказателства, че Асад е използвал БОВ, нямам в предвид последната провокация, а всички предишни постановки. Ако някой е използвал хим. вещества, то това са ислямистите.Но никой не го е грижа за действителността и гражданите на Сирия. Важното е големите да си мерят... ракетите и да се дават милиарди за оръжия.
18
16
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
А дано. Трета световна ще оправи света - няма да го затрие споко, свят така лесно не се затрива - тва е рев на група страхливци измъкнали се от Треблинка :)) Милиарди ще изгорят, но за оцелелите живота ще е както трябва аз съм ЗА :)
17
9
 
52
 
! Отговори
ясно пиндорси преди 6 години
Русия и Иран са официално поканени на помощ от Сирииската държава,а САЩ са агресори и терористи.
16
46
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ влезна в Ирак и там имаше ред плюс , че изби терористите!!!русия влезна в Сирия и предимно изби населението за да му открадне и окупира земята!!!
15
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехх, а можеше Сирия да изнася петрол и да печели от газопроводи към Европа . Да върви напред. Сега е в руинии и омраза за 100 години напред. Могат да благодарят на пинчераа на русияя Асад.