В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта

Жените ще работят до 63 години, мъжете - до 65
158
В Русия пенсионирането все по-трудно, вдигат възрастта
Снимка: Reuters, архив

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев.

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени
през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни
условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица, посочва АФП.

Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС.

Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия.

Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
12
 
! Отговори
Аз... преди 5 години
Само в Русия ли...ами при нас???
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснака е фен на безгрижния живот. Защото е постройл безкрасово общество. И обществото мисли за него.Пенсията му е в кърпа вързана още с висшето. В Русия са на много учени от целия свет.И знаят от всичко по малко
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно...Че тук как е ?Същото и по зле .Ако искаш да ядеш работиш докато си жив...Ако си вече пенсионер умираш от глад ...с нищожната пенсия.А до бъдещи пенсионери трудно се стига .Пътя е различен.Или не достигаш и умираш ...или ако се пенсионираш й се радваш за кратко има няма година ...различно.Даа това е целта .Тъй като няма млад работещ народ изселиха ги в чужбината и няма пари за пенсии .Колкото измрат по рано по малко пенсии Затова е и тази висока възраст.добре измислено.....
62
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай ги Вова!!! те заслужават само теб и твоята политика.
61
12
 
10
 
! Отговори
? преди 5 години
При средна продължителност на живота там 60 години, това не е ли цинизъм?
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дяволите с белите престилки от Враца и Ловеч ще блокират ли пътища с протести?
59
6
 
9
 
! Отговори
Фен на БСП преди 5 години
Руснаците са корави хора.Няма проблем да се пенсионират и на 80 години.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ми дреме за Русия като в България пенсионирането е толкова лесно.
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия се пада1лекар на 218 пациенти средна продължителност на живота 71г.В Норвегия1лекар на 472 пациентаСредна продължителност на живота 87г.
56
0
 
6
 
! Отговори
Petia преди 5 години
A u nas na kolko godini se pensionirame,a????nekoi da znae????
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия никой не работи. И като го пенсионират не се усеща в държавата. Системата при тях не е на ппоизводство а на политическо решение.Определянето на заплатата е контролирано от партиината организация НЕ ОТ ПАЗАРА.Тъй като пазар няма. Няма и стимул за работа. И на всеки му е все тая, да ходили на работа или не.Печатницата за пари работи на високи обороти.!!! .
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия всичко е частно.Задължителната работна седмица е 42ч.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67 На три смени в Англия - нощна не се работи. В събота никога не се е работило, през последните 80г.. В АНГЛИЯ ВСИЧКО Е ЧАСТНО "жестока експлоатация на капиталистите"В България и сега се работи на три смени.В държавно- частното социалистическо предприятие наречено фирма да звучи по западно. До 1978г. се работеше задължително и събота.След това те молят за събота и неделя. Всичко се правеще в соца да се изпълни и преизпълни плана възложено от горе / ЦК на БКП/ на масите.Зада победим Запад
52
1
 
10
 
! Отговори
КИКИ преди 5 години
ами в целия останал свят се работи до 65 67 години друг е въпросът правилно ли е това и дали ще памперсите няма да бъдат на привършване по аптеките
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
65, В АНГЛИЯ ДЪЛГИ ГОДИНИ РАБОТИХА НА 3 ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА ПОРАДИ ПРЕГРЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА, А НИЕ РАБОТИХМЕ И В СЪБОТА, НЯМАМ СПОМЕН ДО КОЯ ГОДИНА, НО МИСЛЯ ДО СРЕДАТА НА 90 ГОДИНИ. ТОЗИ ФАКТ НЕ ВЗЕМА ПРИ ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА СТАЖА.
50
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Точно както в ,,демократична ,,България !!! Русия и България винаги са били едно цяло !!!
49
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Англия - 69, Холандия - 68г., Норвегия 67, Ирландия 66, САЩ 66, Германия 65 и 7 месеца"---Нищо, нищо! Важното е да "плачем" на руски гробища. Тия в сайта НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТ, че тази статия е, най-малкото, смехотворна? :)
48
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според руската статистика, областите населени с етнически руснаци няма да доживеят до пенсия за разлика от областите населени с други националности. това е положението.
47
9
 
9
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До БонобоПак са ти се присънили някакви прашасали стъкмистики.Имаше една подобна стъкмистика която развяваха в соц.бг ,която не включваше половината азиатски дръжави (Корея,Япония и др.) и която беше правена преди петролният бум в близкият Изток. Като добавиш и неверните данни от източният блок (щото пропаганда) в действителност излиза ,че винаги сме си били на дъното.От което чак сега имаме възможност да се отлепим.
46
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната разлика между нас и руснаците е в мат'ряла. Достатъчно е да сравниш "Стани богат" и едно друго подобно, не помня как се казваше, с "Где, что, когда" или "Умницы" и ти идва да се разплачеш от мъка.Днес гледам малко момиче, ученичка, как отговаря на водещия на въпроса "Кой от болшевиките-ленинци е свирил на пиано Моцарт, а кой на стари години е изучавал староперсийски, за да чете Омар Хайям в ори- гинал?Детето отговаря уверено: Чичерин и Менжинский!Там е разликата!Гледайте исравнявайте