САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!

Милитаризацията на космоса е път към катастрофа!
21 юни 2018 14:00, Елка Василева
158
САЩ с космически военни сили. Русия: Междузвездни войни!
Снимка: архив, Reuters

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание "Москоу таймс".

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на министерството на отбраната да започне процедури "за създаване на космически сили като шести вид въоръжени сили". Според електронния вестник идеята ще наложи САЩ да напуснат Договора за открития космос от 1967 г., забраняващ разполагането на оръжия за масово унищожаване в космоса, но не и на конвенционални оръжия.

Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, изрази пред РИА Новости надежда, че "у американската политическа върхушка още са запазени остатъци от здрав разум" и че Вашингтон няма да излезе от договора. Но ако това стане, "естествено не само от нашата, но и от други страни ще последва твърд отговор, целящ да гарантира световната сигурност", цитира думите му електронният вестник.

"Милитаризацията на космоса е път към катастрофа", допълни Бондарев.

Според аналитици в САЩ плановете за създаване на космически сили вероятно ще се сблъскат с трудности, протакане или ще бъдат категорично отхвърлени след президентските избори през 2020 г., отбелязва "Москоу таймс", цитиран от БТА.

Създаването на космически войски на САЩ е глупава идея. Това заяви в Тwitter американският астронавт Марк Кели, пише в. "Известия"."А после какво - ще обявим подводниците за седми клон и ще ги наречем "подводни сили"?", иронизира астронавтът.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прогнозира "междузвездни войни", пише в заглавие "Росийский диалог". Захарова заяви, че Америка не само не изключва евентуални бойни действия в космическото пространство, но се стреми и да получи такава възможност. Тя изтъкна, че Щатите вече активно разработват планове за извеждане на оръжия в космоса, отбелязва онлайн изданието "Политроссия".

Политологът Константин Соколов нарича думите на Захарова "правдоподобна версия".

"Сега САЩ, както виждаме, нарушават и демонстрират презрение към голям брой международни норми", заявява той. Опазването на мира в космоса е сред основоположните международни договорености, постигнати през 20 век, но днес тя е застрашена, смята руският експерт.

"Напълно е възможно САЩ да са готови да нарушат и тази, нека я наречем международна традиция", коментира той.

Същевременно много летателни машини вече може да се наричат космически, тъй като достигат границата между околоземното и космическото пространство. И "голям брой средства, достъпни за военновъздушните сили, могат да излизат в близкия космос. Какво представляват те - авиационни или космически оръжия?", казва специалистът.

Световната общност тепърва предстои да уточни терминологията, преди да се вземат конкретни мерки по въпроса, подчертава Соколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
18
 
! Отговори
Говедариъл риалити преди 5 години
Абе говедата едни маратонки не могат да ушият сами, на космонавти ми се правят. Смех.
62
9
 
11
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
До мухахахБе то и на времето Б2 ли беше не го знам, шпионскиот самальот на хамериканците беше несваляем ама му еваха маата рашките :D Ta и сега напрао им треперат матрьошките....
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 8САЩ и Русия са най селските държави на планетата.Няма други такива смешници като Путин и Тръмп.Ако може някак си и двете държаи с населението им да се изнесат към Марс и там да се правят на велики всички нормални хора ще си отдъхнат.Ти самия разбра ли какво написа ?
60
16
 
8
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
X-37 b отдавна с орбита и руснаците се посират. На практика абсолютно нищо не може да им се противопостави.
59
16
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Че нали Русия имат космически сили? Те и самолетоносач имат дето парата и пушека му се вижда чак от Париж докато минава край Лондон
58
0
 
1
 
! Отговори
.jga преди 5 години
Ahaaa, orat koren i novoselo za naliot...
57
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един повод за раздуване на американския бюджет. Не вярвам редовият американски данъкоплатец да посрещне идеята с възторг. Русия има в пъти по-нисък бюджет и дори с този бюджет на американците им треперят гащите. Щом от този бюджет им треперят гащите, от по-голям направо ще се наакат. ***...
56
2
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
През 1997 г. ВКС влизат в състава на РВСН (Ракетни войски със стратегическо предназначение) с цел повишаване на ефективността на военно-космическата дейност.През 2001 г., поради нарастване на ролята на космическите средства в системата на националната безопасност, политическото ръководство на Русия взима решение за създаване на нов отделен род войски - Космически войски с командващ генерал-полковник Анатолий Николаевич Перминов.[2] От 10 март 2004 с указ на президента на Руската Федерация за командващ Космическите войски е назначен генерал-лейтенант Владимир Александрович Поповкин.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки, че са отделени в отделен род войски в началото на 90-те, произходът на космическите войски датира още от средата на 50-те години със създаването на военни части свързани с подготовката на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Първите космонавти, включително и Юрий Гагарин са били военни летци.През август 1992 г. се създават първите Военно-космически сили (ВКС) към министерството на отбраната на Руската федерация с командващ генерал-полковник Владимир Иванов.[1]През 1997 г. ВКС влизат в състава на РВСН (Ракетни войски със стратегическо предназначение) с цел повиш
54
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уса ще диша праха на Русия в космоса. Някой ден. Когато успее да я настигне....ако я настигне.
53
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Путин нали досега все се перчеше с разни нямащи аналог супер ултра ракети те сега си намери майстора. Ще духа супата.
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последният път,когато Сащ заговориха за муждузвездни войни-Съветският съюз/нерешимъьй/ ритна камбаната с финес.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО54 : много си просветен бре. Сигурно си от тия дето пърхат тук там из нета, че Земята е плоска
50
8
 
13
 
! Отговори
Просветен преди 5 години
За съжаление плебса си мисли, че пътешествията в космоса са възможни благодарение на евтините пропагандни клипчета. "Надпреварата за космоса" е пропаганден трик, с който се отклоняват огромни средства от бюджетите на "космическите сили" и се наливат в неизвестни портфейли. Още се намираме в средновековието, дами и господа, но е трудно да го възприемете.
49
16
 
13
 
! Отговори
Аламанец преди 5 години
Сичкото ракета и техника на щатяните и съвецките *** е краден от нас, дойчландите.Ако не бехме ние...Сега немаше да има нито полети в космоса нито нищо.
48
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а ние кога ще се включим в надпреварата? Можем да започнем да разработваме система за сваляне на ракети в космоса с прашки. БАН са напълно способни да разработят нещо подобно.
47
13
 
37
 
! Отговори
опа преди 5 години
До Анонимен 48да водиш 60 войни след 1945г и да се наричаш демократична държава---това си е подлост и лицемерие---фащ се готвят за последната война ,за края на света--никой няма да ги търпи вече---има две супер сили с ядрено оръжие--Китай и Русия--америка е безсилна пред тях...света върви къМ гибел с тръмп---
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54Да ти си свързан с народната партия знаем :) За това ревешшш на умрело.
45
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е от Кремъл да надават вой. Тази надпревара в космоса те не могат да издържат финансово.
44
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква стана тя ..умиращата САЩ ...започва нова техническа революция :))) Браво държава за пример. Много учени и много пари се наливат. Не мислят само за крадене. Тука един асфалт неможем да направим 2018 иначе много акъл даваме.