Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
16
 
! Отговори
Трът преди 3 месеца
А сега как - няма мишки, няма хлебарки, няма косми? То и консервни заводи няма. Комунисти също - измряха. Да не бъркаш комунисти с герберисти - много си приличат.
132
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
До 126
Добре си спомняш, но защо беше така.
? Купони имаше защото брашното е от жито на кооперацията и за членовете и е по евтино. Не може не член, без дивиденти да получава евтин хляб. Може но ако си плати.
131
11
 
12
 
! Отговори
до novina преди 3 месеца
Аман от фосилни комуняги!
Колегата писал преди теб - е прав!
Не само нахапан от мишки ... имаше и миши барабонки - в "пресния ти хляб", но беше забранено да стигат до медиите! Работил съм в консервния в Първомай - циraните тъпчеха доматите с гумени ботуши...какво попадаше в консервите...оставям на въображението! И сигурно в "гнилия запад" са нямали хляб! У нас разнообразието беше голямо - бял, Добруджа, и типов! Аман от фосилизирани комуняги!
130
0
 
3
 
! Отговори
хихи преди 3 месеца
До Joko

Те го разбират много добре, но вече няма какво да се краде, а не са пробвали само с
китайците...
129
4
 
8
 
! Отговори
АМАНОт евронаркомани преди 3 месеца
ZA Europa най опасни са евро наркоманите на власт в Брюксел.
Опасни терористи ги ползват з а прокарване на нагло престъпни проекто решения чрез които вече повредиха тежко Европа.
ОСобенно жестоки са вредите от стотици милиони облъчващи с високо вредни радиоактивни скенери автомобили денем и нощем.
Много тежки вреди нанесе евронаркоманка комисарка като принуди да се цифровизира ефира над Европа.Сега още по тежки вреди се чакат от пси кативизираната МАрия Габриел Ползва се термина ДИГИТАЛИЗАЦИя
128
1
 
8
 
! Отговори
кой знае преди 3 месеца
До extremist

То идеята да си със силния на деня по принцип не е лоша,
но съседите от Гърция имат много лош опит с китайски
инвеститори. Условията на работа и почивка не са от Европейски тип,
а при протест се заменят с китайски работници. Отвсякъде е добре за Китай,
но не и за местните. Подобно се случи и в Италия преди години...
127
1
 
3
 
! Отговори
novina преди 3 месеца
До Armagedon

Китайските стоки отдавна са превзели пазарите не само на Балканите, ами в цяла Европа.
Пристанището на Хамбург успява да контролира едва 20% от китайските контейнери, които го затрупват ежедневно. Подобно е положението навсякъде.
А у нас и наоколо изобщо не им е проблем на китайците. А и интереса им не е голям.
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хлябът през социализма се доставяше на клиентите горещ, от фурната. Днес много по-малко количество хляб е пръснато по хиляди магазинчета. И пазарно си мухлясва, ако няма достатъчно консерванти.
125
6
 
2
 
! Отговори
edin преди 3 месеца
До 114:
Доста добре си спомням хляба беше с купони в селата. Може би тогава така наречния заводски хляб беше с пари, но пък и в него неведнъж съм виждал нахапан от мишки.
124
4
 
15
 
! Отговори
Armagedon преди 3 месеца
Все повече се убеждавам,че китайската експанзия на капитали в Африка и на Балканите,предшества китайската експанзия на стоки и услуги на двата континента.Защо?Ами заради пазарите за техни стоки и услуги.Предполагам,че докато търгува стоките си срещу долари,положението няма коренно да се промени.Но когато обезпечи юана с ценен метал,нещата ще тръгнат по нанадолнището,защото светът ще е изцяло зависим от Китай.Западните нови стоки,поради висока цена са почти непродаваеми в Африка и на Балканите.
123
15
 
29
 
! Отговори
extremist преди 3 месеца
В ДОБРИЯ ДУХ НА КАПИТАЛИЗМА СМЯТАМ ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПРОДАДЕ ВСИЧКИ НАТРУПАНИ ДО МОМЕНТА ЕВРОПЕЙСКИ "ЦЕННОСТИ" И ДА СТАНЕ КИТАЙСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРТНЪОР, ПРЕДЛАГАЙКИ НА КИТАЙЦИТЕ ПРИСТАНИЩА, ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА, ПРОИЗВОДСТВЕНИ БАЗИ, ИЗЛАЗ НА ДУНАВ....ТИКВАТА ЩЕ ИМ ГО ДАДЕМ БЕЗПЛАТНО,ЗА ДА ДОПЪЛНИ ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА В НЯКОЯ КИТАЙСКА СВИНЕФЕРМА
122
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При соца магазините всеки ден се зареждаха с портокали,ананаси,банани,шоколадови яйца.Опа,увлякох се.На пионерските лагери ни даваха компот от череши за десерт.....
121
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайските заеми са точно копие, са точно копие на европейските заеми (много бързо се учат китайците) към Източно европейските страни преди присъединяването им към ЕС. Тогава заемите от ЕБВР, ЕИБ, и др. институции към страните бяха с такива условия "ние ви даваме тези пари за тези дейности, но те трябва да се извършат от наши фирми със наши материали и наши специалисти". Нищо ново под слънцето. а тук четем 80% дебилни коментари от обслужващия персонал на Меркел за нейните гости.
120
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"пращаха да чакам на кварталната фурна половин час преди да дойде камиона с хляба"

Даваш ли си сметка, че си ядял винаги пресен и често топъл хляб, изпечен същия ден, без консерванти и боклуци в него?
119
3
 
7
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
"Китай е по-опасен от Русия на Балканите!....." Така е. Само нашите говеда не го разбраха.
118
5
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 3 месеца
До АнонименИ салама беше по йофтин при разввитият социализъм преди да фалира,но и заплатите бяха пет пъти по малки.
117
9
 
3
 
! Отговори
1989 преди 3 месеца
До Анонимен
Абе баш вина ги - НЕ.
Спомням си като дете, нашите ми даваха 40ст и ме пращаха да чакам на кварталната фурна половин час преди да дойде камиона с хляба. По-някое време опашката ставаше примерно 50 човека. Имаше хора, които купуваха по 20 хляба и си хранеха животните с тях. Идваше камиона, разтоварваха с подемника касите с хляб.
116
5
 
3
 
! Отговори
1989 преди 3 месеца
До Анонимен
Абе баш вина ги - НЕ.
Спомням си като дете, нашите ми даваха 40ст и ме пращаха да чакам на кварталната фурна половин час преди да дойде камиона с хляба. По-някое време опашката ставаше примерно 50 човека. Имаше хора, които купуваха по 20 хляба и си хранеха животните с тях. Идваше камиона, разтоварваха с подемника касите с хляб.
115
4
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
До Анонимен136
какво значи ненаситни робовладелци?
Правата на пролетариата в една капиталистическа германия са много по-големи и по-гарантирани от правата в комунистически китай.
Което пък е проблем на конкурентоспособността.
114
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"3. Можеше да си купиш хляб, АКО ГО ИМАШЕ У МАГАЗИНА!"

Винаги имаше хляб в магазина. Други неща може и да липсваха, но не и хляб.