Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русуия е най-големия агресор и терорист на света, срам ме е че потдържаме дипломатически взаимотношения с нея, а още по ме е срам, че тази терористична държава диктува политиката на България
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние редовно ходим в сръбско злеса чаветата само руснаците са по долни гашници
153
12
 
9
 
! Отговори
Русия е зло преди 5 години
русия е най-големия враг на България. Стига вече робство, стига вече русофилия...народе събуди се
152
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С паки ще ходим по леки жени (рускини) сигурно и дъщеряти е там да и предам ли нещо вата?
151
6
 
4
 
! Отговори
до 160 айде ъ левоо преди 5 години
А ти продължавай да размекваш руски хyйве, че само c cперма не се живее, трябват и рубли...нищо, че нищо не струват
150
2
 
1
 
! Отговори
gazzara преди 5 години
Сипи си водка булдоче :) :)
149
12
 
8
 
! Отговори
Мразя Русия преди 5 години
Колкото по далеч от русия толкова по-добре...75 години стигат
148
13
 
10
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
Русия е враг на България!. Всичкото зло идва от руснаците ! Спомнете си коя държава беше против съединението...
147
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години индивидуалките в Москва почваха от 200 долара на час. Гледах, облизвах се и преглъщах на сухо. Сага перфектни наташки започват от 2000 рубли, 50 левчета. Като ходя до там си взимам по две. Красиви и се стараят.Евалата Путин, голямо добро ми направи.
146
8
 
16
 
! Отговори
Айдеееее у лево преди 5 години
Между другото, въпреки че води тежки войни и беше БОМБАРДИРАНА, Сърбия и е по-уредена страна от БГ. А евроатлантическа васална България е като Сомалия! Това са фактите американски слугинчета!!
145
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово си е албанско сърбия исконно е само шумадия
144
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече живеемв мултиполярен свят с няколко големи сили и САЩ не са суперсила. Те те бяха по-доминантни през студента война от колкото последните 2-3 години.
143
8
 
13
 
! Отговори
Айдееее у лево преди 5 години
Какво е избрала Сърбия бе? Сърбия беше разрушена от Запада. Бомбиха я с обогатен уран и й отцепиха изконна територия, която от 1000г. е сръбска за да защитават мюсюлманските си дружки-провокатори. Сега умирам от кеф като гледам как западните ни "приятели" се превръщат в ислямски кочини :)))) ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА
142
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори от Пентагона преди 2 дена в доклад пише, че Америка вече не е тази доминираща военна сила и съществуват редица сценарии при които ще имат сериозни проблеми срещу Русия или Китай.
141
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След руснаците най прости са нашите русофили
140
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просо рашките да не бяха почвали хибридна война в Бг никой нямаше да ги спомене имаме си достатъчно проблеми и без руските въшлювци
139
5
 
7
 
! Отговори
факт преди 5 години
русия е под сапогите на една алчна ОПГ
138
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белград избра Москва преди 30 години. Резултатите ги виждаме. Сръбската империя (удобно наречена Югославия) се разпадна, Половината сръбско население са бежанци или живеят в изолирани райони. Сърбия има БВП 2/3 от българския.Малко ще им е трудно на Москва да прилъже още някой бълък.
137
8
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До привет от Германиянапиши го на турски,за да та разберат аверите!
136
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен135като изключим че престана да ти се разбира,да отбележа:-Не помня да съм ХВАЛИЛ Русия!!!!!!Мен ме дразни безумния лай на безумните срещу нея!..И ПРЕТЪПИЯ напън да ПРЕНАПИСВАТ историята и фактите!А тя нито разчита на мен да си "вдигне рейтинга",нито ще се стресне от вашите подлайвания..