Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров, с вашата политика на ботуша отблъснахе всички народи около руския Гулаг !Сега е наред да се разпадне и цялата ви империя на злото. Времето не е с вас или по-скоро вие ве сте с времето !
174
8
 
14
 
! Отговори
Адам Смит преди 5 години
Средни заплати в евро: Естония 1006Литва 700Латвия 675Полша 758Чехия 889Словакия 774Унгария 616Словения 1039Хърватска 734Румъния 566България 561 Русия, страната, притежаваща огромен потенциал и 40% от световните природни богатства - 431 евро.Впрочем, руският сателит Сърбия - 357 евро.И тръгнал Лавров акъл да дава.
173
2
 
2
 
! Отговори
Просто-то преди 5 години
ПроСоТо
172
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Русия е враг на България...като почнем от Съединеито, което тя НЕ подкрепи...та чак досега...колкото по далеч от русия...толкова по-добре за България
171
9
 
6
 
! Отговори
до простото преди 5 години
Верно си ***...всеки който потдкрепя тази терористична държава русия е илли *** или за психиатрията...ние помним колко беди е причинила на България русия...Долу русия
170
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига си плашил гаргите с измислени врагове, ***!Оправете си собствената градина, после хвърляйте камъни по чуждите!
169
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не е за вярване колко простащина е впрегната срещу Русия..Но хубавото е това,че "Кучетата си лаят,кервана си върви"......се е било,но така никога не е било..Гочоолу,Дочоолу и Данко Хаирсъзина сега се червят в гробовете си...Не е за вярване каква ПРОСТАЩИНА налази снагата на България..
168
9
 
8
 
! Отговори
Мисли преди 5 години
Тоя кольхозник все още си мисли за Сесесерето.С голям зор се откачихме от "братската" прегръдка на руската мечка и сега няма как да стане отново. Никой не ходи при бедни империи. По-добре с богати съюзници.
167
8
 
9
 
! Отговори
Кутю Кутев кутката преди 5 години
Другарю Лавров, коейките къде са?Тролим, тролим.... ама сме гладни.Ваш Кутев!
166
7
 
8
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Каквото и да правят, каквито и интриги да кроят, Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
165
11
 
10
 
! Отговори
Долу русия преди 5 години
Путин е най-големия терорист в света, чудя се само, защо има български ***, които го подкрепят...явно са платенини
164
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската наглост и безочие не познават граници! Тежко и горко на страните които не са под закрилата на ЕС и НАТО! *** не подбират начини и средства за изпълнение на демоничните си политики!
163
0
 
4
 
! Отговори
комсомолка преди 5 години
Орангутан на индонезийски означава "горски човек"
162
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименпри толкова много срам всеки мъжкар ще си "бутне въжето" и ще реши веднъж завинаги проблма си със срама...Обмислял/а ли си тоя вариант?...-Така де,защо да живееш с тоя срам?!
161
7
 
5
 
! Отговори
народа се осъзна преди 5 години
Русия е менте на запада, произведено някъде в PRC
160
11
 
9
 
! Отговори
нека ги е яд преди 5 години
Ние просто не искаме руснаците. И те не ни искат. Цялата им политика цели унищожението на българите.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниско, отчайващо ниско ниво... Очайваща простотия...Но може би това е успехът в кавички , за правителството.Жалка история.Няма да разговарям с хора под средното интелектуално ниво.
158
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не е онзи хегемон, който беше и доказателство за това, е че Крим е руски отново.
157
8
 
2
 
! Отговори
до 164 айде у левоо преди 5 години
щом като говориш за xyйве и нeгра, явно много ти се иска точно те да проникнат в теб...ама какво да говоря..типично за рyска yшaнка....
156
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров, какви "братя" са ти сърбите бе ?Та ти на хората в руския Гулаг да кажеш "братя" и ще те заплюят бе !Я кажи на "братя" на украинците и ще те разстрелят бе !Така е като на хората им омръзна да ги "освобождавате" бе !Не разбра ли, че ти е минало времето бе !Не разбрахте ли в КАГ'то, че сте с десет генерации назад бе !