Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност

Очаква се газопроводът да стартира до края на 2019 г.
19 ное 2018 17:00,
165
Путин: "Турски поток" – фактор за енергийната сигурност
Снимка: pixabay

Въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

"Пускането в експлоатация на "Турски поток" със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност", изтъкна Путин.

Още по темата

Той подчерта, че проектът "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси.

"Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер", заяви Путин. По думите му той е "насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни".

"Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото "Турски поток" напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република", отбеляза Путин.

Анкара пък разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода "Турски поток" ще бъдат реализирани още през следващата година.

"С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализация на проекта. Той има историческо значение за нашите взаимоотношения. Надявам се, че след неоходимите тестове, през 2019 година ще бъдем готови да го пуснем в експлоатация", почерта турският президет Реджеп Ердоган.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден, когато неумните русофоби с украински манталитет(или техните деца) се разболеят от рак и държавата няма пари за най - модерните изследвания и терапии, пожелавам им да си спомнят за Южен Поток, Белене и Бургас Александруполис. Когато остареят и се пенсионират и зимата пенсията им стига за половината сметка за ток, който купуваме от Турция и Румъния, нека докато чакат за нискокачествените си лекарства за диабет в аптеката се сетят, че можеше да имат пари за ток и качествена медицина.
99
4
 
3
 
! Отговори
честито преди 5 години
До Анонимен 107 "Руските болни са най здрави"Протестиращите срещу стандарта на живот и цените на горивата в София блокираха тази вечер движението в района на парламента. До сблъсъци не се стигна, предаде bTV
98
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските болни са най здрави
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 95не се притеснявайте моля.....
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 95Знаеш ли, завистта не е хубаво чувство!!!!
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин!
94
2
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Бойко и Орешарски да вземат по един патлак и да се гръмнат най добре .Голям провал.
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От съветският съюз ни докараха супер трактор беларус
92
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що така никой не ще да е приятел с тези тооолкоз добри рушнаци бе
91
1
 
7
 
! Отговори
До Зозо... преди 5 години
Дали зозовците могат да съобразят, че Украйна се отказа от всичко руско, но колчем се повдигне въпросът за отказ от транзит на руския газ - газ пикае до небесата и прави всичко възможно транзитът да продължи?Не мисля....зозовците затова са зозовци, умеят да съобразяват....със зозотата си да съобразяват ;)
90
5
 
4
 
! Отговори
кутефтрол преди 5 години
До Един от Северозапада, знаем ви защо ..ха.ха БСП заявяват, че подкрепят протеста за цените на горивата, а доколкото знам съпругът на Корнелия Нинова е шеф на ценовата политика в "Лукойл"
89
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Този поток трябваше да мине през България.Но-ум царува, ум робува, ум патки пасе, и сънува газови хъбчета и отклонения директно към нас.....Честито на печелившите, а вие се стягайте да плащате руска газ с турска надценка.
88
10
 
6
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Не щем ви ни медът ,ни жилото...знаем я вашата "сигурност" с извиване на ръцете после..
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин донесе чували с рубли на Ердоган. Ердо възнамерява да стабилизира всяка една турска лира с по няколко чувала руски рубли. Голям и навременен подарък за Ердоган от големия приятел на Турция и исляма Путин.
86
6
 
10
 
! Отговори
Русофилски неволи преди 5 години
Путин искаше да натъпче пачки с рубли в задниците на българските русофили, но *** *** ги изпъpдяха обратно. Сега целокупния български народ нямаше да прави протести ами щеше да си брои рублите с домашните броячни машини. Ей голяма далавера е това московлъка, пари, богатсва, царски живот. Ама вие българите изпъpдяхте всичко, не се опънахте на Брюксел както се опъна Ердоган и невижданите руски богатства акостираха в Турция.
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трият яко
84
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Русия не може да се азчита за нищо. Поради тая причина се отказах от газификация на дома ми. Точно в най-големия студ ще те оставят да мръзнеш. Това вече се случва не веднъж. Като минем на стабилни доставки от неруски доставчици тогава със сигурност ще газифицирам дома си.
83
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Средиземно море около Кипър и Израел откриха много големи коли4ества газ , но там го разработват американци ,а Ердоган само се напъва и иска да вземе от пая ,но дядя Сам много лошо " бие през ръцете ".
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски поток за Турция, Турски поток за България, а Български поток за Русия - това е най-оптималната диверсификация !Да видят руснаците какво значи рекет !
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин тъпчи пачки с рубли в задниците на турците. Как няма да ги е яд българските русофили като техните *** останаха празни.