Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
7
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Това беше и целта на "прехода" - тотална зависимост от Запада, българите са пицафарери, продавачки в турски магазини, сервитьори в арабски дупки, шофьори на камион за без пари, общи работници за по 4 евро на час, аутсайдери, живеещи на 400 евро помощи и други страхотни възможности за живот предлага Германия.
33
4
 
7
 
! Отговори
до Петров преди 5 години
Мда...друго си е да слугуваш на др.Гергов за 510лв. месечно!Патриотично и гордо!***!
32
5
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Айде някой пищящ "русофоб" да ми обясни за какво мечтаят младите в България след като толкова стръвно е захапал руснаците.----------Всеки блеещ русофил трябва да е наясно!България беше - "Трабант" ( спътник в зависима позиция ) на СеСиСеРе ... младите българи мечтаят - за каквото и младите руснаци! За добър живот - извън посткомунистическите им koчини!Поняль Иванушка - дурак?
31
5
 
13
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Да отидеш да береш домати в калта или да разнасяш мазни пици в чужбина за по 5 евро на час и да живееш под наем с всякаква международна *** се представя като някаквъ връх на цивилизационния избор на източните *** от страна на великата западна медия Дойче веле. Това било демокрация.
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Украйна...и Русия ... и Беларус ... все едно и също постсъветско блато... в което надеждата за по-добър живот е илюзия!Не е нужно Дойче Веле да го казва!Всеки полуразумен го знае!
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче меле пише, но ние добре знаем, че през декември 2018 г. младите в Украйна мечтаят за топло ъгълче, където да се скрият от настъпващите студове. Потрошенко през последните години вдигна цената на топлото в пъти.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските сайтове гъмжат от онлайн реклами за комар и казина... на второ място са рекламите за "запознанства" с немци - цел - брак!Машенките са готови на всичко - за да избягат от Родину и Сталину... и без това - освен seх няма какво друго да предложат!
27
4
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Дано след Меркел на власт да дойде някой който ще затегне границите и ще позолява само вътрешна миграция между членките на ЕС ! Много турци ,много руснаци в Германия , бах му майката , ние ЕС ли сме или свърталище на турци и руски алкохолици ?!
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците ( като нас впрочем ) са застрашени от демографска криза! Милиони бягат от путинския рай.Путин има държавна програма за поощряване на раждаемостта...но още не е измислил - как с ракети да храни алкохолизирания си спинясал народ!
25
9
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Кажи му deutsche welle и не го обиждай повече...
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те вече и в България идват, в нашата фирма станаха трима, избягали от путешкият "рай" на хипофизното фашистче.
23
8
 
8
 
! Отговори
Евразия преди 5 години
За какво мечтаят дивите ceляни от Мизия, Тракия и Шопландия - основно образувание, книжка и лъскава таратайка за аборигенската, за да си хванат гадже-кифла.
22
4
 
2
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Навремето - милиони руски "преселници" ги настаняваха в опразнените английски казарми в Германия...имаше даже и виц:- Всеки бля д с немска овчарка - може да претендира за руски паспорт!Гледам опашките пред руското посолство на мераклии за руско поданство у нас - не секват!
21
9
 
8
 
! Отговори
Абе привет сбъркан преди 5 години
залюхано-безроден - ти защо наричаш Родината си Kо4ина?! Не си роден в Дойчето от гастарбайтери,примъкнал си се там като цръв,нали? И сега какъв си? Турчин,роден в БГ,поживял за кратко в Анаватан и за финал - натурализиран германец и интер-европеец! Това е пълна шизофрения тип Меркел бе - приятелю,аркадаш и фройнд Асане...
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на 90% от младите руснаци е да се махнат от ***. Но тях не ги пускат да пътуват свободно, камо ли да работят. Имат тежък визов режим.
19
7
 
4
 
! Отговори
До привет от Гер преди 5 години
Няма заговор за голямо преселение на хора и маси в Европа. Сoрос е герой от митове и легендни, плод на развинтено въобръжение и пропаганда. Всичко е следствие от глобализма. Глобализма е естествен и природен процес. В момента в който праисторическия човек е отишъл в съседно селище - глобализъм. Няма как да го промените колкото и стени да градите.За САЩ да не говорим, те винаги са били микс от хора и ми е забавно как се правят на националисти - какви националисти сте? Всичките сте ИМИГРАНТИ.
18
6
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Фитнес на русофилски мозък - още не е измислен!Всички сте - като от калъn!Прости - но вярзащи!У лево - *** кремълски!
17
8
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ще ви кажа една голяма истина -нито българските русофили отиват да живеят в руската *** ,нито българските туркофили отиват да живеят в турската *** ! Всички идват на запад ! В турската *** отидохме по време на " голямата екскурзия " защото бяхме принудени и нямахме избор ! Сега имаме свобода и право на избор и малцина са онези български турци ,които отиват да живеят в турската *** ! В западна Европа е живота ! От мене толкова - бенден букадар !
16
9
 
5
 
! Отговори
ХОХОХО-15 до 16 преди 5 години
Добрутро,развесели ме...Любимият ми утринен фитнес е да разпенвам русофобията рано рано в неделя - благодарности...
15
12
 
6
 
! Отговори
ХОХОХО-от 4 до 7 преди 5 години
Слагал ми минусчето със СЕФ! Явно трепериш от благородната злоба на роба и бъркаш словореда - успокой се,аз пък ти го слагам винаги с КЕФ