Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО

В подобен случай Алиансът ще е изправен пред пряк конфликт с Москва
30 дек 2018 20:15, Елка Василева
525
Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашният сблъсък между руската брегова охрана и украинския военноморски флот показва, че Русия не е готова да предложи отстъпки относно Крим, почти пет години след като анексира територията от съседна Украйна.

Докато един от регионите й остава спорен, Украйна едва ли ще се присъедини към НАТО. Русия изглежда твърдо решена да гарантира това, съдейки по неотдавнашния сблъсък с украински военни кораби край бреговете на спорния Кримски полуостров.

Анексията от Русия на Крим от съседна Украина и тлеещият проруски бунт в Източна Украйна изправят военния алианс, воден от САЩ, пред заплахата от пряк конфликт с Русия, ако приеме Украйна.

"Не виждам възможност за присъединяване към алианса в рамките на следващото десетилетие", каза пред ДПА Тарас Захородни, директор на Националната антикризисна група, мозъчен тръст за политически и военни оценки, базиран в Киев.

"Това би било нереалистично, докато Крим и Донбас са окупирани", каза Захородни, имайки предвид украинската Донецка област, където проруски сепаратистки групи воюват с украинската армия повече от четири години.

Още по темата

Руският президент Владимир Путин призна, че руски войници са съдействали за анексирането на Крим, но правителството му упорито отхвърля обвиненията на Украйна за пряко участие в конфликта в Донбас.

"Руското правителство няма да промени своя фундаментален национален интерес, формулиран от Путин: никакви неприятелски военнополитически блокове на територията на бившите съветски републики", каза Наби Абдулаев, директор за Русия на международната консултантска фирма "Контрол Рискс Груп".

Три бивши съветски републики на Балтийско море - Латвия, Литва и Естония, успяха да влязат в НАТО по време на първия мандат на Путин. Украйна и друга бивша съветска република - Грузия, имат аспирации да се присъединят към западния военен алианс.

Сегашният конфликт в двете най-източни украински области до руската граница - Донецка и Луганска, много прилича на друг случай - Грузия загуби контрола над два отцепнически региона след кратка война с Русия през 2008 г.
"Чрез интервенцията си в Украйна Русия постигна целта си да предотврати официалното интегриране на Киев в тези неприятелски алианси - Европейския съюз и НАТО", каза Абдулаев пред ДПА.

В средата на декември ООН отново осъди анексията на Крим от Русия, като изрази тревога от увеличеното руско военно присъствие в околните води.
Русия трябва "да изтегли войските си от Крим и незабавно да сложи край на временната окупация на територия на Украйна", заяви ООН, като прие поискана от Киев осъдителна резолюция.

В края на ноември руски войски откриха огън и задържаха няколко украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток краай бреговете на Крим, който свързва Черно море с по-малкото Азовско море.

Инцидентът демонстрира готовността на Русия да използва военна сила, за да потвърди претенциите си за Крим, близо пет години след като анексира полуострова чрез спорен референдум.

Тъй като Русия е постигнала целта си да предотврати приемането на Украйна в НАТО, "малко вероятно е тя да разшири зоната на конфликта по-навътре в Украйна и да търси контрол над допълнителна територия", каза Абдулаев.
Марк Галеоти, старши анализатор в Института по международни отношения в Прага, е на същото мнение.

"Не виждам особена вероятност за сериозна ескалация", каза той пред ДПА.
"Може да има инциденти, подобни на Керченския, и ще продължат престрелките в Донбас, но е малко вероятно руснаците, както и украинците, да желаят ескалация на конфликта до някакво сериозно равнище", каза Галеоти.

Конфликтът в Донбас може да продължи, докато Русия запазва собствената си вътрешна стабилност, каза Иван Курила, преподавател по международни отношения и история в Университета в Санкт Петербург.

Конфликтът в Донбас "изглежда е планиран по модела на Приднестровието или Южна Осетия през последните десетилетия, тъй че той може да продължи дълго", каза Курила, имайки предвид отцепилите се региони на Молдова и Грузия, в които конфликтите сега са "замразени".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: УкрайнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
10
 
11
 
! Отговори
Слава Украйне преди 5 години
Най-успелия футболен отбор на СССР е Динамо Киев (украинскии), най-успелия боксьор в ССССР е Владимир Кличко (украинец), СССР армията освободила България е (украинска) !!Слава Украйне !!
187
6
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ПитамРускините са красиви, не мога да си кривя душата и да лъжа, само защото ги мразя в дъното на душата си и виждам какъв заспал народ са. Но жените им имат действително са с кръгли лица като "Житената питка". Украинките са поне 1000 пъти по-красиви от тях.
186
7
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До БерлинНЕ наричай тези *** с такива имена. Те живеят в памтивека и са ***, а държавата им отдавна не е расссия, а СССР2, Путкинленд или ***, за по-разбираемо :)))
185
4
 
7
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Ако няма Украйнска нация тогава защо Украинките са най-красивите жени в света ? Те от коя нaция са ?
184
8
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Тя Русия винаги и за всичко е готова да пречи.
183
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен329 Никой не е в състояние да каже на някого какъв е по националност .Всеки сам определя кой е.
182
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "Няма украинска нация нито украински език. В Източната част на територията живеят руснаци, а в Западната поляци. Крайно време е да бъде сложен край на тази пародия на държава."ИСТИНА!
181
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През Вт.св.война, тези които са минали през БГ са били украинци. Руснаците са били основно при Курск и Сталинград. Не случайно и България воюва на Трети украински фронт. Ама герберастките тъ панари, поклонници на Еднокнижната Тиква, няма как да знаят такива нюанси от Истирията.
180
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нато/отан няма да е изправено пред пряк конфликт с Москва .Така не стават тези неща . Пред пряк конфликт с Москваще бъдат изправени само русофобите , но те нямат никаквишансове . Ето например авторката на статията очевидноот въпросното малцинство какви шансове има като сеизправи срещу Москва - нулеви .
179
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма украинска нация нито украински език. В Източната част на територията живеят руснаци, а в Западната поляци. Крайно време е да бъде сложен край на тази пародия на държава.
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 315Запознати сме за ,,мародерствата"на съветските войници ,не руските!Първо ,повечето солдати преминали през България не са руснаци!Най-много са били украйнците,!Второ ,,мародерствата"са се изразявали предимно в търсене на водка !И най-важното проявилите се солдати са били разстрелвани пред строя от войници!Знам го от дядо ми който е присъствал на такъв разстел в градчето Димово Видинско!
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова нещо в оон както е писано в статиятаедва ли се твърди . Русия има право да наложивето на всяка резолюция , която не й харесва ,така че в тази статия явно се лъже съвсем наедро и през просото . Авторката е напълнонеграмотна по международните въпроси .Това което прави е повтаряне до втръсване на настоявания на меркел и макрон че се е "случила "(неграмотните много обичат да слагат тозиглагол не там където трябва ) аннексия .
176
13
 
20
 
! Отговори
КУРнелий преди 5 години
До ДимасА дядо ти каза ли как пияните руснаци са вилняли в България през 1944-а освобождавайки " братския славянски народ" ?Мародери каквити не е имало и по време на турското робство.Четете история ,хора!!!
175
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилизма е сериозно заболяване и трябва да се лекува в психиатрична клиника.
174
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските медии в кавички !!!Имат за цел да направят от Русия нещо като *** дума !!!!Всички са на хранилка на запада визирам америга и големите и медийни гиганти !Преди да четете нещо просто най-доло погледнете кой е собственика на медията ! Не налагам моето мнение на никой, всеки сам да прецени (какво да чете )!
173
20
 
11
 
! Отговори
ДНР, ЛНР преди 5 години
ГОТОВИ СМЕ ЗА ПОХОД КЪМ КИЕВ!
172
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В УКРАЙНА ГОРЯТ ЖИВИ ХОРА, УБИВАТ МАЛКО ДЕЦА, ГАЗЯТ ГИ С ТАНКОВЕТЕ
171
19
 
7
 
! Отговори
ЕДИНСТВЕН, преди 5 години
ВЪЗМОЖЕН ИЗБОР НА УКРАЙНА Е ДА ВЛЕЗЕ В ГРОБИЩЕТО, ХА, ХА, ХА
170
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРАД ГЕРОЙ МОСКВА
169
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна изобщо не е тръгнала да влиза в НАТО. Те имат вече двустранен договор за военна помощ със САЩ. Освен това Канада, Великобритания, Германия и Полша, непрекъснато им помагат.