Тръмп обясни защо се разпадна Съветският съюз

Москва правилно започнала военната кампания срещу талибаните
3 яну 2019 13:30, Елка Василева
153
Тръмп обясни защо се разпадна Съветският съюз
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че причината за разпада на СССР е била войната в Афганистан.

"Русия беше Съветският съюз. Афганистан я направи Русия, защото те се разориха, воювайки в Афганистан", каза американският лидер по телевизия Fox News.

Тръмп добави, че Москва е постъпила правилно, започвайки тази военна кампания заради терористичната заплаха, идваща от талибаните. Тръмп посочи също така, че освен от САЩ ситуацията в Афганистан се регулира от Русия, Индия и Пакистан.

На 29 декември беше съобщено, че Вашингтон ще остави свои войски в Афганистан, макар че преди това медиите разпространиха слухове за извеждане на част от американската армия оттам, припомня Лента.ру.

За 10 години пребиваване на съветската армия на територията на Афганистан (1979-1989) по официални данни са загинали над 15 000 съветски войници. Ранени бяха над 53 000 души, от които над 10 000 останаха инвалиди. Гражданската война в Афганистан продължи и след изтеглянето на съветските войски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЩе те разочаровам ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВЗа 2018 годинаРФ е изнесла Храни и други непетролни стоки за повече пари от Военната продукцияВоенната продукция изнесена в парично изражение е повече от петролните стокиДа Петрола и Газът като нетно изражение е 45% от ТОВАРООБОРОТА(физическата пренесена маса)Добивът и закупуване на злато за хазната надмина всички СССР рекордиДа довърша РФ има профицит от 150 милиарда $Та какво казваше за Банкрутиране?
49
4
 
12
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Причините за разпада на СССР бяха по-скоро вътрешни. Не вярвам външна сила да е предизвикала разпада. Всичко започна със смъртта на Брежнев. Дано следващият етап на социализма започне във Франция и Германия, както трябва да бъде.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости.СССР се разпада заради срива на цената на петрола през 80-те до под 10$.Това прави безполезен единствения износен продукт, който има тази ретроградна империя. Ако и сега за 10-на години петрола падне под 20$ Русия ще банкрутира отново, защото все още нямат друг износен продукт, който да им пълни хазната.
47
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До РусофилофобЛЕЛЕ ГЕОСТРАТЕЖЕКитай в момента се отказва от замърсяващите производства и развива само хай-тех такива. Китай за поредна година е номер 1 по строителство на ВЕИ както в процентно така и в нетно изражение - какво ви говори това? Китай едва ли не остана последния от големите който да настоява за еко закониИ последното Китай не увеличава собственото си производство а с получените долари изкупува производства на всякъде по света - сещаш ли се защо
46
2
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
А и във връзка с проблемите, които са му на главата, на Тръмп едва ли му е до история. Пука му що се е разпаднал СССР. Всички изказвания на политиците са във връзка с настоящето. Иначе е безсмислено да изнася лекции по история.
45
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Хора защо се връзвате на поредната ХАмериканска Лъжа че Афганистан е Разорил СССР?1. Най-голяма контингент 1986 година 66000 (Войски в Германия по това време 250 000 като всяка седмица са имали реални стрелби)2. При зверския терен в Афганистан са загубени 150 самолета и 300 хеликоптера за 10 години(САЩ и Коалиция колко летателни апарати загубиха за 18 години война?)3. да загубени са много БТР/БМП и камиони но всички не са конструирани за такава война(САЩ хвърлиха милиарди в МРАВ програмите)
44
4
 
6
 
! Отговори
Русофилофоб преди 5 години
Сталин бил изключително честен,скромен и умен масов убиец- точно като Брейвик и Меемед Ата.
43
6
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тоя па, все едно гледам нашите пещерни седесари-рейгънисти;)))) Фиууу, отворко, ти нямаш пари във федералният бюджет да платиш заплатите на правителството и администрацията си тръгнал да оправяш миналото на Русия;)))
42
6
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Русия,СССР,Русия са държавно лидер ски структури.СССР по време на ВСВОЙНА не се рапица защото е ръководен от един неповторим до момента лидер Сталин.Честен;скромен и умен човек ,при такъв лидер кризите се преодоляват.
41
15
 
12
 
! Отговори
Русофилофоб преди 5 години
Новият световен лидер ще е Китай,ако успее да победи Америка разбира се- за днешните китайци е фасулска работа да сложат в джоба си Русия,заедно с Путиновски и Медведкин. Китайската икономика е пет и половина пъти по-силна от руската с тенденция да стане 10-12 пъти по-силна: къде сте тръгнали вие магарета,с атовете да се мерите?
40
16
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Разпада на руската империя започва от руско.японската война и ще продължи до разпада на Русия на над 15 дяла.разпада на СССР беше само етап от този процес
39
10
 
4
 
! Отговори
Русофилофоб преди 5 години
Браво на Тръмп и на Афганистан!
38
1
 
21
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Нали не мислите, че Тръмп говори нещо просто така?! Не правите ли връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия? А дали и от Афганистан - времето ще покаже.
37
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега наред е Русия да се разпадне, защото се бие с много. Бие се в Сирия, бие по ЕС, бие по Великобритания, бие Украйна. Ту бие ту почива ро турците. Общо взето е и против ООН. Но ние в България я "обичаме" защото много я мразат.
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""" Тръмп по-добре да помисли от къде да намери пари за купони за храна на бедните американци ... """Хей Ю, ако ти дадат виза за щатите веднага ще заминеш за да се редиш на опашка за купони. Мислиш ли или не мислиш
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ подкрепяха талибаните във войната в Афганистан. Там воюваха СССР и САЩ и Европа.
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп по-добре да помисли от къде да намери пари за купони за храна на бедните американци, за миналата година 3.8 милиона америнакци не са получили купоните си въпреки че са имали право, защото правителството не е имало пари. 42 милиона америкамнци живеят на купони за храна защото доходите им не достигат да се изхранват.
33
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са бита карта. Русия е новият световен лидер.
32
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не съм съгласен, че "руския народ е най-изтрадалият" ; народите под съветския ботуш са страдали много повече
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студената война беше тотален разгром за съветския съюз. Много налудничаво е след такава невиждана загуба, да се празнуват някакви измислени победи и да се дрънка оръжие