Путин няма да изостави приятеля си Мадуро

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят
Обновена: 3 фев 2019 13:21 | 3 фев 2019 13:20, Нели Христова
309
Путин няма да изостави приятеля си Мадуро
Снимка: Reuters

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това, предаде "Дойче веле".  Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

Още по темата

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.

* Концепция, направлявала външната политика на САЩ и целяща недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, бел.р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле с подобна плява може дабаламосва германци , но не и нас .Всичко , което пишат са неистини .
236
0
 
2
 
! Отговори
Tiko преди 5 години
Tuk spora ne e s Russia, a s China, koito ima 70 mlrd.$ investicii vav Venezuela i ne e 10 pati izostanal ot USA.
235
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-естественото развитие на нещата е Мадуро--->плътно до Путин!
234
1
 
3
 
! Отговори
комитата преди 5 години
Каква статия какъв гений н а перото и платените публикации- *** печели днес Жълтта жилетка
233
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна корея и венецуела. Е как да не си подчовекофоб?
232
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си го взима и реди на дувара в Кремлин
231
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 5 години
В оня самолет имало само пътници...... с големи куфари !
230
4
 
10
 
! Отговори
Ама как бе преди 5 години
Дори от имената им си личи, че са създадени един за друг !
229
13
 
15
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Поредната гнусна пропаганда от американските гъзолизачески "медии".
228
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма,разбира се! Даже и аероплан ще прати,по-голям, та да побере Мадуро-то и дисагите му...със златото,де!
227
4
 
1
 
! Отговори
Ъ... преди 5 години
По публикацията работи: *** Христова.Това *** Христова ли го измисли? Не пише да е првеждала и няма източник. Значи е работила самата тя.Ярка публикация! Правилна!Браво.
226
6
 
6
 
! Отговори
Аlan преди 5 години
Putin rules the world.
225
17
 
16
 
! Отговори
До 231 преди 5 години
Русия още си бълнува , кат съюза да порасне.Самите руски генерали си признават , че нямат шанс срещу НАТО.Боли те , но това е факт.
224
11
 
8
 
! Отговори
Антон Хаджикоцев преди 5 години
До 231, браво за коментара! Много добър анализ, да Тръмп работи в полза на Русия макар да говори обратното. САЩ пропадат - факт, дано по скоро!
223
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските петоколонници-лиза чи , а какво направиха щатите в Ирак - избиха 1 милион от населението на страната за единия петрол. А в Либия, сега там е бедност и мизерия, стандарта на живот е спаднал 18 пъти. За да има центове за вас, заработени от кръвта на поробените народи. Обаче лоша карма и прокоба започва да тегне над вас, защото бог вижда и ще ви лиши от поколение или по друг начин ще ви изтрие от лицето на Земята.
222
6
 
9
 
! Отговори
Кремълския педераст преди 5 години
Вече прибра украинеца и сириецаСега ще прибере и мъдуркотоАко не знаете Башар живее в раССия В Дамаск било опасно за него
221
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под американски чехъл народа на Венецуела не е живял по-добре. За справка вижте Колумбия днес. Наркопрестъпност, както в другата колония - Афганистан.
220
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле е в грешка по следните въпроси.1. Русия сега е доста по-силна от Съветския съюз със склерозиралия Горбачов. И от пияния Елцин. Русия сега настъпва. Американците отстъпват, последно в Украйна и Сирия.2. Както амиракнците правят цветни революции, така Русия си избра президент на САЩ! Тръмп на практика с нищо не е засегнал интересети на Русия освен с празни заплахи. 3. Китай, които са в търговска война със САЩ, нама да останат без венецуелския нефт. 4.сащ пропадат
219
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Залогът е голям. Да видим кой как ще си изиграе картите в тази игра. Още е рано да се каже.Наистина е необяснимо как държава, която има толкова големи петролни залежи може да изпадне в такава мизерия.
218
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не се подчинява (безпрекословно) на Путин, се самоотписва.