8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените

На този ден търговците на цвета печелят в пъти повече от обикновено
112
8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените
Снимка: БТА

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи. Не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където международният ден на правата на жените се приема много сериозно.

Още по темата
Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на руската столица, за да купят цветя за своите служителки - обичай, датиращ от съветската епоха. 8 март е официален празник в Русия и грижливо се спазва от населението. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, отколкото за дебати за правата на жените, пише в свой анализ Франс прес.

За всеки официален празник 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, за да продава цветя. Никой друг празник не е толкова печеливш, колкото 8 март, твърди тя.

Тогава продавачите на цветя могат да спечелят до "15 пъти" повече от обикновено. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки регион, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са внос от Беларус.

"Много се радвам, че в Русия уважават жените", казва тя пред АФП. "Разбира се, мъжете печелят повече, но винаги е било така", добавя тя, уверявайки, че "времената са на път да се променят".

Едва виждаща се между лалетата на малката си сергия, Сайора Курбанова обяснява, че не обича 8 март, защото "трябва да работи без почивка". Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим заедно с родителите си, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин, за да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., с останалата част на страната.

Семейството й започва да се подготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и ЕС, улеснява значително задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, за да избегнат контролираната от Киев украинска територия, разказва БТА.

Преди 8 март цените на цветята могат да нараснат дотолкова, че властите се виждат принудени да обявят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, говорител на търговския отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с "близо 20 на сто".
Московското кметство предупреди тази седмица, че 360 полицаи ще участват в акции срещу продавачите, които се настаняват на места, различни от тези, предвидени от властите. Открита е специална телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат само 30 на сто от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-добрите клиенти са работодателите и чиновниците, които купуват цветя с кашони за своите фирми и учреждения. 59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно предприятие.

"Такава е традицията", обяснява той, макар да признава, че традицията от съветско време е остаряла. "Дали и в другите страни празнуват така 8 март?", пита с приятелска усмивка той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш за 100 години да направиш от крепостния селянин цивилизован гражданин. Просто няма как да се случи.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невероятно *** статия. Споменава се Крим, който е руски, но писателят е писал, че е украински , за неспазване на права, което е непознаване на живота в Русия, винаги съм смятал , че руснаците са твърде меки с жените и направо им робуват. Общо взето изсмукана от пръстите, некомпетентна статия.
60
5
 
8
 
! Отговори
Мъжете не са виновни преди 5 години
Всички сме виновни това е истината. Децата го отнасят. Гледайте сериала денят на бащата. Много истина има в него. Родителите се бият. Момчето се превръща в убиец. Баща му иска да е с него защото има син и само той може да го научи на някой хватки. В Америка жените си убиват момчетата и оставят момиченцата живи. А феминистките не знаят че чрез убиването на момчета няма да има бъдещо поколение. Еми мъжете тръгнали по своя път? Какво ще кажете за тях хмм? Не ли са наранени от жените феминистки?
59
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Просия специално направиха в закона намаление за домашно насилие. Няколко шамара не били насилие, така че да си ниеш бената в Просия, е легално. После и купуваш лалета и всичко е ок.
58
4
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
"....дебати за правата на жените"В Русия е жени космонавти, членове а правителство, учители, лекари - шефовете на банки. В русия се дава за раждане на дете майчин капитал 10 хел долара.В русия пазят семейство от гейската пропаганда, забраняват гей паради, педераски реклами също са забранени. Жутиге получават заплата същата като мъже, пенсионират се по рано, имай майчинство. Какво западни *** искат още да се дебатира?
57
1
 
9
 
! Отговори
до Гошу преди 5 години
До ГoшуПедро, теб мъжа ти бие ли те?
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера един изнасилил седмокласничка в разложков русе убиха журналиска в търново преди това един уби момиче за 25 леватова е само върхът на айсбергаи на джендерчетата не им харесва и като им кажеш истинатаим потича мъзгата и започват да тракат минусчетато вчера павел донев хубаво го каза в панорамата ама кой ти гледасвестните у нас ги смятат за лудида живеят американските гъ.зо.лизци
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не тръгва от Русия. Най-ранното отбелязване на деня на жените, наречено "Национален ден на жената", се провежда на 28 февруари 1909 в Ню Йорк, организирано от Социалистическа партия на Америка. 1914 Международният ден на жената се провежда на 8 март в Германия, вероятно защото този ден е неделя, и сега винаги се провежда на 8 март във всички страни. В Германия тогава е посветен на правото на глас на жените, което германските жени не спечелват до 1918.
54
0
 
16
 
! Отговори
МЪЖЕМРАЗ преди 5 години
Вчера цял ден правата на жените, ниски заплати, мъжете това, мъжете онова, мъжете, мъжете! Осрахаа и тоя празник, навремето 8-март беше ден на жената - Майката, а сега го превръщат в ден на Правата на жената! И някак си се натрапва, че за всичко е виновен скаппания бял мъж!
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вижте унас какво е стига сте пускали материалчетата на америка за българия - дето не и пука за българия
52
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига бееесамо с русия ни занимевете знаем че е най-големия враг на краваршингтон и слугите му трябва някъде да се празнятпо въпроса всеки ден защото само това могати ако не го правят ще умрат от гладайде разкарайте се - всичке сте *** като банкянския папуасдето си мени мнението на 12 часа
51
10
 
5
 
! Отговори
Ааанджелина Джоли преди 5 години
Аз пък вчера забравих да подаря цветя на мъжа ми, защото от зелените забраниха да берем по полянки , и сега ми е кофти, пак ще ми се сърди as usual, много е досадно
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените имат много права. Могат да носят панталони, да пият, да пушат, свободно да практикуват бокс, борба, вдигане на тежести, хвърляне на чук и др. все традиционни мъжки удоволствия.
49
13
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Да не са решили да отменят крепостното право...
48
16
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ха-ха-ха-ха, какви права на жените в Путлeрлaнд бе, бълнувате ли? Че той ПутиK със закон разреши домашното насилие. Според Закона можеш да си биеш жената, но да не я осакатяваш или убиваш.
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правата на жените непрекъснато се увеличават. Например в Узбекистан от 1-ви май разрешават на жените да работят в металургията и мините.
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е модерно като Анджелина Джоли да си обличаш момичетата в мъжки костюми от най-ранна детска възраст. Трябва да са късо подстригани и да им се предлага да си сменят пола, когато навършат 10 години. Невероятно, но изостаналите психолози и агенции за закрила на детето не й позволиха да смени пола на дъщеря си, преди да стане пълнолетна. Тези хора са толкова назадничави!
45
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди си мислех, че скандинавските държави са напреднали, а се оказва, че са столицата на изнасилванията на света. Там не е прието да ти се оказват елементарни жестове на мъжко внимание. И семейството не е на почит. Не е нормално да имаш дълбока емоционална връзка с детето си и да участваш в живота му. Веднага ти го взимат. Пази Боже да купиш на дъщеря си рокли и кукли, а на сина си колички и войници!
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам дебат за това, че ЕС се опитва да ми ограничава правата и то прокарвайки джендърски идеологии, под предлог, че са превенция на домашно насилие. И разни феминистки движения, които още малко ще искат закони за забрана на връзките между мъже и жени. Важното в живота е само колко пари имаш и колко се изкачваш в йерархията на фирмата. Егати кошмара!
43
6
 
10
 
! Отговори
ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ преди 5 години
ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ ЯСНО СА ОПИСАНИ В БИБЛИЯТА .АКО НА НЯКОЙ НЕ МУ ИЗНАСЯ МОЖЕ ДА ПРОБВА ДА ЗАБРАНИ ПРАВОСЛАВНАТА РЕЛИГИЯ.НО ТОГАВА ЩЕ СИ ПОДПИШЕ ПРИСЪДАТА .ЗАТОВА Е ДОБРЕ ЖУРНАГЛИСТИТЕ ДА СПРЪТ ДА ПРОКЛАМИРАТ АНТИСЕМЕЙНИ И АНТИПРАВОСЛАВНИ ЦЕННОСТИ.