Операцията на Турция в Сирия – шанс за Путин да засили влиянието си

Русия е единственият играч на терена, който може да разговаря с всички
12 окт 2019 21:47, Елка Василева
123
Операцията на Турция в Сирия – шанс за Путин да засили влиянието си
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган преди операцията срещу съюзените със САЩ кюрдски бойци, руският лидер Владимир Путин, съюзник на сирийския президент Башар Асад, ясно е дал да се разбере, че се надява нахлуването да бъде ограничено по време и мащаб, казаха източници.

"Колкото по-скоро приключи тази конфликтна ситуация, толкова по-добре за всички", каза Андрей Климов, високопоставен пропутински депутат от Сената на Русия.

"Наистина се надявам нашите турски партньори да направят всичко възможно за избягване на дори и най-малкия шанс за конфликт на терена със сирийските правителствени сили, да не говорим с руските войници", добави той.

Още по темата
За Русия сегашната обстановка изисква много сложно балансиране. Тя обеща да използва въздушната си мощ, за да помогне на Асад да си върне загубените през осемгодишната война територии, освен това тя нееднократно е подчертавала важността на запазването на териториалната цялост на Сирия, пише Ройтерс.

Но Москва също така работи с Турция и Иран за мирно уреждане на сирийския конфликт, чрез което от една страна, да бъде реформирана сирийската конституция, а от друга, да бъде показано, че Русия може и да бъде миротворец, освен да воюва.

Според критици усилията на Москва са бутафория, целяща да донесе фалшиво политическо споразумение, което да легитимира отново Асад и да привлече средства от ЕС и Персийския залив за възстановяване на Сирия.

За Москва един успех на дипломатическото поле ще бъде венецът на предприетата през 2015 г. интервенция в Сирия, дала ново влияние на Русия в Близкия изток, върху което Москва иска да надгражда, особено във време, когато Вашингтон изглежда се дистанцира от региона.

По-рано тази седмица президентът Доналд Тръмп изтегли американските части от пътя на турската офанзива и с това си навлече критики от представители и на двете партии в Конгреса на САЩ, които изтъкват, че кюрдите са воювали редом с американците за разгрома на "Ислямска държава".

Анкара разглежда сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа като терористи заради връзките им с бунтовниците в Турция.

Ако турската операция се проточи прекалено дълго или стане твърде объркана, това може да разстрои дипломатическите усилия на Кремъл.

Вчера съветникът в руското президентство Юрий Ушаков заяви, че макар и Москва да се отнася с разбиране към съображенията за сигурност на Анкара, Путин е казал на Ердоган, че неговите сили трябва да действат внимателно.

"Смятаме за важно всички страни да покажат сдържаност и внимателно да преценяват практическите си стъпки, за да не накърнят взетите за постигане на политическо уреждане мерки", допълни Ушаков.

В тази връзка той изтъкна насроченото за 29 октомври първо заседание на подкрепяната от Москва сирийска конституционна комисия като нещо, на което не трябва да се пречи, и добави, че ще бъде неприемливо за Русия, ако при турската офанзива страдат цивилните.

Руският външен министър Сергей Лавров даде ясно да се разбере, че Москва вече се позиционира като посредник в уреждането на ситуацията с най-новия обрат на събитията в дълго проточилия се сирийски конфликт.

Това може да включва посредничество в преговори между Анкара и Дамаск, който иска турските сили да напуснат, и между Дамаск и кюрдите, които искат да им бъде дадена някаква степен на автономия в рамките на Сирия, каквато досега Асад не показва признаци, че ще им предостави.

Лавров заяви пред репортери, че Москва ще пробва и двете неща и изтъкна очевидния ентусиазъм и от сирийска, и от кюрдска страна по отношение на услугите на Русия.

"Ще видим какво можем да направим", каза руският министър.

Матийо Булег, изследовател от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", заяви: "Русия е може би единственият играч на терена, който може да разговаря едновременно с всички. Било то с Израел или Иран, с кюрдските сили или Турция, или с Асад, или който да било другиго".

За Путин това би била съществена геополитическа победа.

"Ако той успее да реши сегашната ситуация, това ще бъде разглеждано като важна политическа победа", каза Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет за международни отношения, аналитичен център, близък до руското външно министерство.

"Путин може да каже, че американците са се провалили, но ние сме успели да уредим нещата, което показва, че нашият подход към конфликта е по-ефективен от този на нашите геополитически опоненти", заяви той.

Ако Турция ограничи операцията си до зона за сигурност, навлизаща най-много до около 50 км навътре в територията на Сирия, и операцията й е бърза, Русия вероятно ще я толерира, каза Владимир Фролов, високопоставен бивш руски дипломат.

С оглед на разполагането от Русия в Сирия на модерни системи за противовъздушна отбрана и военновъздушната й база там Москва притежава необходимите технически възможности да спре всякакво турско настъпление, ако поиска, каза той.

"Ако Ердоган поиска да навлезе още по-навътре в Сирия, което почти ще означава да я раздели, Москва ще се опита да попречи на това, като разположи на предна линия руски наблюдателни постове, разполагащи с руско прикритие от въздуха", прогнозира Фролов.

"Русия контролира небето над Сирия и сега самолетите на Турция летят, когато Москва пожелае", добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
26
 
7
 
! Отговори
корана преди 4 години
До ФактКорана забранява кражбите и убийствата като реже глави!500 години как си живяхме в мир с братята турци? Хайдутите бяха еднакво опасни!
41
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт5 века как ни хранеха и бранеха без да даваме аскир а еничари по желание за пари!И високата порта е била против башибозука и е правела българо-турски потери!
40
17
 
9
 
! Отговори
контрафакт преди 4 години
До ФактХарактерна черта на българина е да краде, за което турците режат глави спарад корана!
39
11
 
6
 
! Отговори
разгеле преди 4 години
До АнонименЕрдоган да си върне завзетата от други територия! Той си връща обратно краденото!
38
6
 
24
 
! Отговори
фен преди 4 години
Тарикат момче, Путин - сби всички душмани на Асад - турци с американци, с кюрди, с ИД, кюрди с ИД, с американци, с турци...
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80 ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТи си се родил вчера и отгоре на това си се надрусал и си тръгнал да коментираш голямата политика! Абе гушкай се там в обятията на мъжът си и не се занимавай с това
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72 БезразличенАма май не са ти безразлични бежанците а? Аха ааа, падаш си ти по оная нежната мъжка част
35
16
 
9
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Руснаците са бита карта не може да си 130 млн. На тая огромна територия мдам и то половината ти население да са чуваши узбеки чеченци грузинци и тн.
34
6
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Това е 57 Путин му е разрешил , ама нападението да бъде ограничено и за кратко. Както в Крим.Хвани единия , удари другия.
33
4
 
14
 
! Отговори
Корелация Доларосева преди 4 години
Между другото се набива в очи връзката между авариите в нашите оръжейни складове и заводи и военните операции на изток. След пожара в Дунарит първо това си казах, че сега следва някакъв военен конфликт. Отпреди си спомням - гръмне ли склад с боеприпаси у нас, да се готвят на изток за война. Малко трябва да я поизпипат тая далавера.
32
16
 
8
 
! Отговори
Безразличен преди 4 години
Нито мразя Русия, нито ме интересува. Да стои далеч от Европа, от България, да спре да се меси във вътрешните ни работи, да спре да извършва подривна дейност и да краде територии. За всичко останало, на нас младите Русия ни е БЕЗРАЗЛИЧНА. Панимаеш?
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалните хора не се интересуват от този.....късия....
30
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо подобно.Тази акция си е само и единствено за чисто турски интереси. Турция първо ще си реши проблема с кюрдите и второ ще си вземе територии, които никога няма да върне без война.Идва нашия ред. Турция си чака времето както котката чака мишката да излезе. Русия отдавна е вдигнала ръце от нас и не се занимава с нас. Руснаците си имат милиони други проблеми, които стоят за тях на челно място пред бъллгарските проблеми. Дори Ердоган утре да завземе цяла България Русия нищо няма да каже.
29
12
 
4
 
! Отговори
виновни са преди 4 години
Ердо, лешояде, отделно ще говорим за прословутия ти договор със Сирия. Сега ми кажи, негоднико, ти така и с жена си ли правиш? Имам право, така че не те питам, отваряй краката! Това, че имаш право не е основание да нарушаваш морала, уроде. Защото освен правата ти има и човешка страна, за коьято на теб не ти пука! ВНикога нямя да повярвам, че всички турци са така безцеремонни, груби и цинични като теб! Все трябва да има читави хора в Турция! Ти си виновен, Ердо! Ти и Путиен създавате бежанци.
28
13
 
3
 
! Отговори
двамата негодници преди 4 години
Паднахте ли ми сега на ку ра, Ердо и Путин! И да исках, нямяше как по-удобно да ви нахендря! Сега на воля ще ви наричам окупатори и лешояди! Само двамата сте в Сирия и бежяанците са ваши, вие си ги и приемайте, вие си ги хранете! Вие двамата сте първите *** сред управниците на света! Бежяанците са ваши и само ваши! Не сме длъжни да ги приемаме!
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин иска хем Агнето да е цяло хем Вълка сит. Краварите като се изтеглиха защо не прати руски войски на тяхно място бе тавариш. Или имате договорка с турчина. Не пасем трева бе тавариш не ни мисли за тревопасни щото 45 години ви хранихме.
26
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия си ги наглася както си иска пък вий плюйте *** колкото си искате
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утинката са прай на изненадан нещо! Май па ядде дебелио!
24
11
 
9
 
! Отговори
Русонефил преди 4 години
А да ли доходите на руснаците ще се повишат от това повишено влияние?
23
11
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма по-проклето,крадливо и злобно племе от турците!Дай му на башибозука чужд двор да граби в него,па чу гледай сеира!