Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия

Със законопроект ограничават свободата му на действие
19 дек 2019 15:34, Елка Василева
139
Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на коледната ваканция американските конгресмени полагат усилия не само по-бързо да утвърдят обвиненията срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата за импийчмънт, но и да ограничат свободата му за действия в отношенията с НАТО, Южна Корея, Китай и най-важното - с Русия.

Става дума за законопроекта, засягащ политиката за отбрана и приет вече от Сената, след което трябва президентът да го подпише. В случая Тръмп няма никакъв избор и разбира, че не може да не го стори - иначе Конгресът със сигурност ще преодолее неговото вето и това ще е нов удар по имиджа на президента, пише Иван Преображенски от РОСБАЛТ.

Още по темата
Новият проект, който най-вероятно ще бъде подписан до 20 декември, налага санкции на военни и други лица, отговорни за престъпления, извършени през войната в Сирия, предвижда и финансови средства за разследване на тези престъпления. Като знаем колко пъти по време на войната Русия и съюзниците й бяха обвинявани в използване на неконвенционални оръжия (например химически), също и в нападения срещу болници, училища и просто цивилни лица, без да забравяме и руските частни военни компании, воюващи според медиите на сирийска територия, тези санкции без съмнение ще засегнат и други освен съратниците на президента Башар Асад или бойците на "Ислямска държава".

Освен това законопроектът предвижда да се отпуснат 300 милиона долара за военно подпомагане на Украйна, включително чрез доставки на някои видове ракети и други оръжия. Директно се забранява на президентската администрация в САЩ да предприема някакви стъпки, за да признае частично или пълно присъединяването на Крим към Русия. Накрая, увеличава се на 734 милиона долара приносът на САЩ за Европейската отбранителна инициатива, отново с цел възпиране на Русия.

Москва реагира най-напред на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2", прокарван в момента по дъното на Балтийско море от Русия към Германия. Американски законодатели, а и Доналд Тръмп, който без притеснение твърдо лобира доставките на американски втечнен газ в ЕС, заявяват, че тръбата е "руско енергийно оръжие". Според американски сенатори тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Евросъюза от Русия.

В тази връзка САЩ налагат санкции на подизпълнители на "Газпром" измежду европейските компании, прокарващи тръбите по дъното на Балтийско море, по-специално на швейцарската фирма "Олсийз". Впрочем, след като Доналд Тръмп подпише документа, подизпълнителите ще разполагат с един месец, за да се оттеглят от проекта без загуби. И руското ръководство се надява това да е достатъчно.

До приключването на основната част от тръбопровода, която не може да бъде построена без подизпълнители от чужбина, остават броени седмици. И тук страхът от санкции може да доведе до това, че фирмите, полагащи тръбите, ще започнат да бързат и ще оплескат нещо, което после може да създаде екологични проблеми, но изобщо няма да ги спре. Твърде близо е вече заветната цел. Москва не се плаши от тези санкции, заявиха вече много официални лица, включително руският външен министър Сергей Лавров - каза го направо в САЩ, след среща с Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео.

Тъй че остава шансът новите американски санкции срещу "Северен поток-2", за които основно се говори и пише в Русия, да се окажат по-скоро церемониални.

Това обаче със сигурност не важи за останалите мерки за натиск, предвидени в законопроекта за отбранителната политика на САЩ.

Нищо чудно Кремъл, загрижен за медиите, да хлътва сега в самоизмама от страх да не изгуби пари в Балтийския регион. А в крайна сметка го очакват нови сериозни проблеми в Сирия, по-точно заради Сирия. Или пък дори в Европа - в непосредствена близост до границите на Русия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
8
 
! Отговори
300 преди 4 години
милиона за военно подпомагане на Украйна!!! И после руснаците пак ще налеят още пари да си укрепят границата с Украйна и така до кога? Като се затрием от глупост не, че нещо, ама да питам: кой печели?
126
4
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
То само това оставаше САЩ да помогнат на Русия. От какъв зор да помогнеш на държава , която е враг на САЩ ?
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истинатаa България?
124
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския тръбен газ стана много скъп и Русия ще изгуби от СП2 тъй-като няма да може да се конкурира с доставчиците на втечнен газ. Втечненият газ е икономически по-изгоден от тръбопроводния щом тръбата е по-дълга от 2000 км.
123
12
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Това е най-унижавания президент а Америка.За съжаление,дедо може да бъде сравняван само с Никсън.Колкото по-бързо си отиде,толкова по-добре за света и Америка.
122
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен,уточнявам: преди 4 години
Като гледам колко много минуси ти пишат разбирам че този сайт го разглеждат предимно заблудени путинофили с промити от проруска пропаганда мозъци. В сайта Фактор обаче не е така. Добре е да го четат и него за да им просветне нещо в зомбираните тикви.
121
9
 
4
 
! Отговори
Предотвратяват щети преди 4 години
Кремълският слуга Тръмп е държан на къса каишка от Путин с компрати за контактите му с руски *** когато като млад е бил в Москва. Конгресът е уведомен за това и му отнема възможността да действа в интерес на руските си господари и да вреди на САЩ.
120
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами ще издържи ли печатницата на Фед на тази отбранителна политика?
119
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин бързо и методично работи за ограничаване ролята на Русия и превръщането и в Горна Волта с ракетами...Мачкай Вова.....
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин бавно но методично работи за ограничаване ролята на долара като световно разплащателно средство. Това е най-големия кошмар за щатите и предизвиква неконтролируем бяс.
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хорошо!
116
9
 
9
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Хладилник в нещо твърде сложно за руснак Все пак дори мраз са Беларуски ..Факт
115
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък Тръм дето направи вагнерите на кайма и стегна армията след безобразията на обама ...Мда руснаците или са *** или се чудят какъв раздор да сеят ( едното не изключва другото) ...но както пише в една дебела книга който сее ветрове жъне Бури а Господ наказва най тешко глупоста .
114
7
 
24
 
! Отговори
истината преди 4 години
САЩ действат като хулиган , рекетьор , мафиот не им купуваш продукцията - санкции . Харесат си залежите ти от газ, петрол ит.н - " демократизация" на съответната държава и ограбване на всичко , от което може да се изкара пари - последни примери - Украйна и Сирия .
113
0
 
4
 
! Отговори
rt преди 4 години
Въздържам се от коментар по темата.
112
11
 
25
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Интересът на Европа е добри отношения с Русия, а не обтегнати по волята на отвъдокеанския повелител САЩ ! Това са го разбрали вече доста Европейски страни, че и Турция, защото те не искат да бъдат МИШЕНА на един евентуален и все по-вероятен военен конфликт, в който САЩ си мислят, че както през ВСВ ще останат невридими настрана. Забравят, че Топола М ще ги достигне по-бързо отколкото да си отворят следващото пакетче дъвка, още една Кока Кола и кесия чипс.
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не смятам че някой може да върже ръцете на Тръмп нито пък мисля че Путин се нуждае от помощ
110
12
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Май че трябва един нов Хрушчов да тръсне с обувка от трибуната на ООН, за да се осъзнаят САЩ, че не могат да бъдат вечен Световен Жандарм. Говорят постянно за демокрация, а спъват независимите действия на Европейските държави. Естествено, заради собствените си интереси, които винаги са били техния приоритет. Дано и БГ-политиците се поучат и вземат пример от Орбан, Ердоган, че и от една Сърбия. А Русия и Путин подобни "санкции" само още ще ги подсилят.
109
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До подиграващия се с 40 год. хладилник - и как ще се пази природа и ресурси - ами така,като не се сменят хладилници и коли на 2 - 3 години, и с нови технологии, и вече прекалявате с тези подигравки с Русия - те и сами могат да се справят, имат какво ли не, имат да се крият къде ли не, и си били гледали интересите, като че ли другите не си ги гладат, а се занимават само с благотворителност. Истината е,че всички империи си ги гледат.....
108
8
 
26
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Санкции ??? Напомня ми на училищните ми години, когато ме връщаха да си подстрижа косата, контролираше зам директорката на входа.Ей, САЩ, премислете малко и се озъзнайте: В настъпващото второ десетилетие на 21-ви век Вие не сте единственa сила в един МНОГОПОЛЮСЕН СВЯТ ! СПРЕТЕ С АМБИЦИЙТЕ СИ ДА БЪДЕТЕ ГОСПОДАР НА СВЕТА !!! Или се страхувате, че обединени Германско ноухоу и Руски ресурси са кошмар за Вас ? Няма страшно, никой няма да Ви нападне, просто бъдете Fair Player и не плашете никого.