Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия

Със законопроект ограничават свободата му на действие
19 дек 2019 15:34, Елка Василева
139
Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на коледната ваканция американските конгресмени полагат усилия не само по-бързо да утвърдят обвиненията срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата за импийчмънт, но и да ограничат свободата му за действия в отношенията с НАТО, Южна Корея, Китай и най-важното - с Русия.

Става дума за законопроекта, засягащ политиката за отбрана и приет вече от Сената, след което трябва президентът да го подпише. В случая Тръмп няма никакъв избор и разбира, че не може да не го стори - иначе Конгресът със сигурност ще преодолее неговото вето и това ще е нов удар по имиджа на президента, пише Иван Преображенски от РОСБАЛТ.

Още по темата
Новият проект, който най-вероятно ще бъде подписан до 20 декември, налага санкции на военни и други лица, отговорни за престъпления, извършени през войната в Сирия, предвижда и финансови средства за разследване на тези престъпления. Като знаем колко пъти по време на войната Русия и съюзниците й бяха обвинявани в използване на неконвенционални оръжия (например химически), също и в нападения срещу болници, училища и просто цивилни лица, без да забравяме и руските частни военни компании, воюващи според медиите на сирийска територия, тези санкции без съмнение ще засегнат и други освен съратниците на президента Башар Асад или бойците на "Ислямска държава".

Освен това законопроектът предвижда да се отпуснат 300 милиона долара за военно подпомагане на Украйна, включително чрез доставки на някои видове ракети и други оръжия. Директно се забранява на президентската администрация в САЩ да предприема някакви стъпки, за да признае частично или пълно присъединяването на Крим към Русия. Накрая, увеличава се на 734 милиона долара приносът на САЩ за Европейската отбранителна инициатива, отново с цел възпиране на Русия.

Москва реагира най-напред на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2", прокарван в момента по дъното на Балтийско море от Русия към Германия. Американски законодатели, а и Доналд Тръмп, който без притеснение твърдо лобира доставките на американски втечнен газ в ЕС, заявяват, че тръбата е "руско енергийно оръжие". Според американски сенатори тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Евросъюза от Русия.

В тази връзка САЩ налагат санкции на подизпълнители на "Газпром" измежду европейските компании, прокарващи тръбите по дъното на Балтийско море, по-специално на швейцарската фирма "Олсийз". Впрочем, след като Доналд Тръмп подпише документа, подизпълнителите ще разполагат с един месец, за да се оттеглят от проекта без загуби. И руското ръководство се надява това да е достатъчно.

До приключването на основната част от тръбопровода, която не може да бъде построена без подизпълнители от чужбина, остават броени седмици. И тук страхът от санкции може да доведе до това, че фирмите, полагащи тръбите, ще започнат да бързат и ще оплескат нещо, което после може да създаде екологични проблеми, но изобщо няма да ги спре. Твърде близо е вече заветната цел. Москва не се плаши от тези санкции, заявиха вече много официални лица, включително руският външен министър Сергей Лавров - каза го направо в САЩ, след среща с Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео.

Тъй че остава шансът новите американски санкции срещу "Северен поток-2", за които основно се говори и пише в Русия, да се окажат по-скоро церемониални.

Това обаче със сигурност не важи за останалите мерки за натиск, предвидени в законопроекта за отбранителната политика на САЩ.

Нищо чудно Кремъл, загрижен за медиите, да хлътва сега в самоизмама от страх да не изгуби пари в Балтийския регион. А в крайна сметка го очакват нови сериозни проблеми в Сирия, по-точно заради Сирия. Или пък дори в Европа - в непосредствена близост до границите на Русия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам ги тия руски хладилници, баба ми имаше такъв навремето, нощно време го изключваше щото бръмчеше като дизел :))) и жената неможеше да спи
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че тя Русия нали е велика и няма нужда от помощ, каква помощ чакат от Американския президент?
85
5
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Са пък некъв с хладилник Минск от 1980:):):):)Преди два дни имаше друг образ с хладилник ЗИЛ:):):):)Верно сте за оплакване другари:):):)Сигурно и Корнелия Нинова има я Минск я ЗИЛ у дома:):):):)ВЕФ дали има някой пак да попитам и Запаражец дали има ):)::) и шевна машина ГАЗ у дома):):): и навтова печка Киев):):): у кухнята ):):): да попитам още за месомелачка Чайка за кайма):):): и ):):):): бах маама му):):):):)::::::::
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като гледахме първа серия на филма: "Как Путин ще врътне "кранчето" на Запада"сега гледаме продължението:"Как Америка накара Кремъл да са моли, да не й спрат газа за Европа"
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай го тоя хладилник Минск11 в музея на комунизма и отиди си купи един тих и нормално работещ хладилник
82
3
 
6
 
! Отговори
до тонката от славян преди 4 години
Ами такива сте Тонка психодесните кудкудякници - хладилникът, който ползвам още е точно ''Минск 11'', производство месец 10-ти, година 1980-та, на гърба му има една малка черна ламаринена пластинка с датата му на производство и други данни, ако искаш мога да ти ги постна, само първо трябва да си ги препиша на лист и след това ако искаш мога да ти ги постна ?
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа ама тези прибори от соца работят цял живот,аз имам немски миксер от ГДР,още работи,могат и да се сменят части,а новите са направени така,че са купи и хвърли и давай пак пари!Един ден ресурсите ще свършат,какво ще правят тогава с това хабене на материали?---естествено, няма да карам с едни и същи уреди цял живот. Технологиите се развиват и за да си в крак с тях, трябва да ги сменяш нещата отвреме на време. Ония хладилник мраз гори ток колкото един завод.
80
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До славянинКакъв ток са открили руснаците, като 90% от Русия още не е електрифицирана и даже и пътища още нямат. По селата карат на свещи и с каруци все едно са в 18 век.
79
3
 
7
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
Уважаеми "другари" и "другарки", часовника цъка все по-силно!
78
1
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
На Хрушчов му викат "кукурузник", защото като видял при посещението си в САЩ големите добиви от царевица и машините за прибиране, решил да засее половината СССР с царевица, но не отчел малка подробност - че климатът е много по-студен от този в САЩ и с това се провалил напълно.
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новия хит на пазара- Лосьон косметический Зверобой. Като гледам снимката жужето май е ударил половинка Зверобой преди срещата.
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаДа ама тези прибори от соца работят цял живот,аз имам немски миксер от ГДР,още работи,могат и да се сменят части,а новите са направени така,че са купи и хвърли и давай пак пари!Един ден ресурсите ще свършат,какво ще правят тогава с това хабене на материали?
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
масово" карали руски коли. Бе ние играехме народна топка на улицата щото коли почти нямаше вие ми говорите глупости. ние още от тогава през 1948 година запомнахме борба с комунистите щото коли почти нямаше и основната ни игра беше на стражари и апаши като апашите бяха партизанитте а стражарите бяхме ние антикомунистите а вие ми говорите глупости
74
5
 
12
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Чудя се още как местните психодесни атлантичета още не са обявили демократичен бойкот на електричеството, което ползват от доста десетилетия насам, понеже то е произведено от ''не ставащи за нищо'' руски технологии! Къде са им демократичните атлантически принципи след като продължават още да го ползват!?
73
11
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
НА РУСНАЦИТЕ ИМ ОСТАНА САМО ТОВА, КОЕТО УМЕЯТ НАЙ-ДОБРЕ - ДА СЪЧИНЯВАТ ВСЯКАКВИ ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ. СЪЩО КАТО НАШ БОЙКО!ДАА АМА БОЙКО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ, ЗАЩОТО НЕ УМЕЕ ДА ЛЪЖЕ КАТА РУСНАЦИТЕ!
72
4
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа мерене на членовете става в момента! Само, че хамериканския член е нещо "леко" луд и не е кой знае колко със всичкия си! Путин от друга страна е доказъл се държавник а и да не забравяме, че от старата школа на КГБ, така, че тръмпа не може да му се опъне по какъвто и да било параметръ! Не, че тръпма го иска де! Явно сега конгреса е нещото дето решава в САЩ! Та така!
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера с какво точно им пречи Тръмп,че са толкова агресивни към него.
70
5
 
16
 
! Отговори
чудя се... преди 4 години
Защо в България има АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ?От кого ще ни пазят краварите?От Румъния ли,отГърция ли,от Сърбия ли?!?
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"масово" карали руски коли. Бе ние играехме народна топка на улицата щото коли почти нямаше вие ми говорите глупости.---Нас пък един от ОФ ни гонеше и не ни даваше да играем с топка на улицата за да не одраскаме волгата на другаря Вълков.---Нас пък ни караха да се къпеме и да си миеме зъбите вечер за да не миришеме на другарката Лисичкова.----Нас пък един чичка пазач не ни даваше да прескачаме през оградата на бай Гошо и да му берем от джанките а бай Гошо беше върл комунист.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знаем колко пъти по време на войната Русия и съюзниците й бяха обвинявани в използване на неконвенционални оръжия, в нападения срещу болници, училища и просто цивилни лица, без да забравяме и руските частни военни компании, воюващи на сирийска територия...----------Редактора е описал "буква по буква" външната политика на САЩ в лицето на Пентагона и на ЦРУ!!!-)))))