Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия

Със законопроект ограничават свободата му на действие
19 дек 2019 15:34, Елка Василева
139
Връзват ръцете на Доналд Тръмп, за да не помогне на Русия
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на коледната ваканция американските конгресмени полагат усилия не само по-бързо да утвърдят обвиненията срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата за импийчмънт, но и да ограничат свободата му за действия в отношенията с НАТО, Южна Корея, Китай и най-важното - с Русия.

Става дума за законопроекта, засягащ политиката за отбрана и приет вече от Сената, след което трябва президентът да го подпише. В случая Тръмп няма никакъв избор и разбира, че не може да не го стори - иначе Конгресът със сигурност ще преодолее неговото вето и това ще е нов удар по имиджа на президента, пише Иван Преображенски от РОСБАЛТ.

Още по темата
Новият проект, който най-вероятно ще бъде подписан до 20 декември, налага санкции на военни и други лица, отговорни за престъпления, извършени през войната в Сирия, предвижда и финансови средства за разследване на тези престъпления. Като знаем колко пъти по време на войната Русия и съюзниците й бяха обвинявани в използване на неконвенционални оръжия (например химически), също и в нападения срещу болници, училища и просто цивилни лица, без да забравяме и руските частни военни компании, воюващи според медиите на сирийска територия, тези санкции без съмнение ще засегнат и други освен съратниците на президента Башар Асад или бойците на "Ислямска държава".

Освен това законопроектът предвижда да се отпуснат 300 милиона долара за военно подпомагане на Украйна, включително чрез доставки на някои видове ракети и други оръжия. Директно се забранява на президентската администрация в САЩ да предприема някакви стъпки, за да признае частично или пълно присъединяването на Крим към Русия. Накрая, увеличава се на 734 милиона долара приносът на САЩ за Европейската отбранителна инициатива, отново с цел възпиране на Русия.

Москва реагира най-напред на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2", прокарван в момента по дъното на Балтийско море от Русия към Германия. Американски законодатели, а и Доналд Тръмп, който без притеснение твърдо лобира доставките на американски втечнен газ в ЕС, заявяват, че тръбата е "руско енергийно оръжие". Според американски сенатори тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Евросъюза от Русия.

В тази връзка САЩ налагат санкции на подизпълнители на "Газпром" измежду европейските компании, прокарващи тръбите по дъното на Балтийско море, по-специално на швейцарската фирма "Олсийз". Впрочем, след като Доналд Тръмп подпише документа, подизпълнителите ще разполагат с един месец, за да се оттеглят от проекта без загуби. И руското ръководство се надява това да е достатъчно.

До приключването на основната част от тръбопровода, която не може да бъде построена без подизпълнители от чужбина, остават броени седмици. И тук страхът от санкции може да доведе до това, че фирмите, полагащи тръбите, ще започнат да бързат и ще оплескат нещо, което после може да създаде екологични проблеми, но изобщо няма да ги спре. Твърде близо е вече заветната цел. Москва не се плаши от тези санкции, заявиха вече много официални лица, включително руският външен министър Сергей Лавров - каза го направо в САЩ, след среща с Тръмп и с държавния секретар Майк Помпео.

Тъй че остава шансът новите американски санкции срещу "Северен поток-2", за които основно се говори и пише в Русия, да се окажат по-скоро церемониални.

Това обаче със сигурност не важи за останалите мерки за натиск, предвидени в законопроекта за отбранителната политика на САЩ.

Нищо чудно Кремъл, загрижен за медиите, да хлътва сега в самоизмама от страх да не изгуби пари в Балтийския регион. А в крайна сметка го очакват нови сериозни проблеми в Сирия, по-точно заради Сирия. Или пък дори в Европа - в непосредствена близост до границите на Русия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
да преди 4 години
Доналд Тръмп е съвременният Херкулес - няма по-велик лидер на нашето съвремие. Затова не се учудвам, че хейта срещу него е отвсякъде, защото иска да направи Америка и света по-добро място, а това обърква много планове.
46
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛИЧНО ФАЛШИВИЯ ПУТИН НАРЕДИ НА ПОДЛОГАТА СИ ОТ УКРАЙНА ДА ИЗОБЛИЧИ ТРЪМП ЗА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН!!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КАТО ЦЯЛО НИЩО НЕ ГУБИ ОТ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ТРЪМП А ТОЧНО ОБРАТНОТО!!! КАТО ГО ОТСТРАНЯТ ЩЕ ИМА РЕАЛЕН ШАНС ДРУГ РЕПУБЛИКАНЕЦ ДА СПЕЧЕЛИ!!!ТРЪМП Е С ШАНС ТОЧНО 0% АКО Е КАНДИДАТ ПАК НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ЗАТОВА ОТ КРЕМЪЛ ГО ОТСТРАНИХА!!!
45
9
 
6
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 25 Америка няколко пъти е помагала на Русия , а каква е тяхната благодарност ? Ненормалния Хрусчов биеше с обувката по масата и крещеше: Ще ви унищожим.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам нищо против американци и руснаци да се разберат помежду си,дори ще се радвам,защото не искам война в Европа,това не е добре за нас.Видяхме какво стана след войната на Хитлер и как разруши цяла Европа,не е необходимо това да се повтаря.
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 31 от славянинтогава масово караха руски коли и гледаха тв на руски телевизори и странно как го правеха след като те не ''ставаха за нищо''!?--хахахах поминиш ли ги? Всеки гледаше да се сдобие с телевизор или каквато и да е техника от кореком и да кара някаква не руска кола ако може. хахахахха пълни бок...уци бяха руските работи и хората ги използваха, защото беше задължително и нямаше от къде да се купи друго.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като решите световните проблеми, моя ви, малко внимание на България да обърнете ако ви остане време. ))
41
4
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тръмп ми прилича на голям розов саламандър от Папуа нова Гвинея
40
8
 
5
 
! Отговори
до 31 от славянин преди 4 години
''Ние знаем колко добре е била, нали в България се докарваха всички "чудеса" на руската технология. Така и не се сещам за нещо руско дето да ставаше за нещо''Ами нямаш нищо горе в празната кутия, затова няма с какво и да се сещаш! Та хората тогава масово караха руски коли и гледаха тв на руски телевизори и странно как го правеха след като те не ''ставаха за нищо''!? И армията с която никой не смееше да се бъзика също беше въоръжена с руско оръжие което ''не ставаше за нищо''!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТук не става дума за домашна техника,която се произвеждаше предимно в ГДР,тук става дума за високи технологии и техника,ракети,военни и космически изобретения и други,които руснаците от СССР няма как да дадат дори и на България или друга страна.Самите американци казаха,че до 70-та година руснаците са имали пълно превъзходство и губят войната,когато се провежда успешна американска шпионска дейност след 80-та година,вземат дори технологиите на руснаците и печелят от тях.
38
1
 
6
 
! Отговори
Така трябва преди 4 години
Ако действително причината е да не може бай Дончо да помогне на Мордор, то трябва да сторят всичко възможно.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия двамата трябва да се разменят за един месец за да осъзнае дребосъка, че Русия не е никаква империя и е просто една страна от третия свят иначе няма как да го проумее.
36
4
 
2
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 4 години
Ами нормално е за *** прабългарин като теб да не може да осмисли какво съм написал леко между редовете - с колосалните си военни бюджети говедарите са пробват да плашат мужиците за които ''пет пари не дават'', но пък дават стотици милиарди!
35
4
 
4
 
! Отговори
славянин преди 4 години
На фотото сам патока с двете си ръце показва кой е женският полов орган от двамата, съветвам атлантичетата да вникнат (ако разбира се имат с какво) в жеста с ръцете му!
34
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
И републиканците знаят, че Тръмп е "руски троянски кон", но по неразбираеми за мен причини продължават да го лансират.Дори заявиха, че няма да допуснат разпит на ключови свидетели относно аферата "Украйна".
33
7
 
6
 
! Отговори
до 29 от прабългарин преди 4 години
"Колосалните" военни бюджети са добре дошли за Тръмп, защото Военно-промишленият комплекс е близък до републиканците и Тръмп и той със сигурност взема своето (под каквато и да било форма).Така че за САЩ не се тревожи - те гладни няма да останат, за разлика от Блядистана, например.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, като цяло, най-умните, ние, сме най-бедни в ЕС... Това е достатачно... ))
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименоколо 70-те години СССР е била много добре---Ние знаем колко добре е била, нали в България се докарваха всички "чудеса" на руската технология. Така и не се сещам за нещо руско дето да ставаше за нещо.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова глупости написани... не е истина.Що не използва никнейм "Факт!" за по достоверно?
29
3
 
5
 
! Отговори
до 22 от славянин преди 4 години
Абе май доста милиарди дава патока за ''Блядистана'' - то не бяха санкции, не бяха колосални военни бюджети, не беше борба с ''руската пропаганда'', точно ти нямаш акъл за пет пари да се пробваш да лъжеш малко по-интелигентно!
28
2
 
11
 
! Отговори
Даниел преди 4 години
До Анонимен 24Америка изсмуква таланти от цял свят не само Русия. Дават им възможност да се развиваш, никой не те пита откъде си що си само искат резултати.